política

Espanya és client d'NSO Group, l'empresa que ha espiat Torrent i Maragall

Un antic treballador ha confirmat a "Vice" que l'estat espanyol compra software des del 2015

per NacióDigital , 14 de juliol de 2020 a les 21:44 |
Un cotxe de la policia espanyola, en una imatge d'arxiu | Europa Press
L'estat espanyol és client de l'empresa NSO Group, creadora del programa Pegasus que ha espiat el president del Parlament, Roger Torrent, i el regidor de l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall. Segons ha confirmat el mitjà nord-americà VICE a través d'un antic treballador de l'empresa, Espanya compra software a l'empresa israelí des de l'any 2015.


El mitjà digital no pot assegurar, en aquest cas, que els atacs que van rebre Torrent, Maragall i altes personalitats polítiques com Anna Gabriel el 2019 van provenir de l'administració estatal espanyola. Tot i això ha pogut confirmar que Espanya "és client des del 2015" i, per boca del treballador, "l'empresa estava molt orgullosa de ser-ne proveïdora". Vice forma part del col·lectiu Citizen Labs, grup que ha investigat totes les filtracions que provenen des de l'incident de Whatsapp el 2019.

Maragall i Torrent, espiats per l'empresa israelí


Ernest Maragall va ser espiat pel mateix programa Pegasus que va intervenir el mòbil del president del Parlament, Roger Torrent, tal com han avançat aquest matí El País i The Guardian. L'actual regidor d'ERC a Barcelona i exconseller d'Exteriors del Govern va ser espiat a través del seu dispositiu mòbil durant l'any 2019, encara que els dos mitjans que han informat sobre la situació no han especificat quines dates. Segons les mateixes informacions, Pegasus hauria espiat més d'un centenar de persones, entre activistes, polítics i personalitats civils.

El president del Parlament, Roger Torrent,  ha acusat aquest matí l'estat espanyol d'espiar els seus adversaris polítics de forma "il·legal". Després que El País i The Guardian hagin revelat que el seu telèfon va ser intervingut a través del programa israelià Pegasus, que només pot ser adquirits pels governs i els cossos de seguretat. En una declaració institucional, la segona autoritat institucional de Catalunya ha reclamat a la Moncloa que doni explicacions, que investigui el cas i que depuri responsabilitats. "És una qüestió d'exigència democràtica", ha advertit Torrent.


Accés de forma remota a la càmera i el micròfon del telèfon, escoltar converses i prendre fotografies o tenir accés a tota la informació del dispositiu són algunes de les accions que es poden fer a través d'aquest programa d'espionatge. Qui va ordenar que s'intervingués el telèfon del president del Parlament? Ho sabia el govern espanyol? Aquestes són algunes de les preguntes que Torrent ha llançat amb l'objectiu d'obtenir resposta del govern espanyol, a qui demana que es pronunciï sobre l'assumpte. 

Organismes internacionals, ha recordat, ha denunciat reiteradament que aquestes aplicacions inicialment destinades a investigar delictes greus de terrorisme o de narcotràfic són utilitzades de forma "il·legal per perseguir la dissidència política" en països com el Marroc, Mèxic o l'Aràbia Saudita. "Avui sabem que també es practica a l'estat espanyol", ha advertit Torrent, que ho ha relacionat directament amb la "causa general contra l'independentisme" que en aquests moments manté els líders independentistes a la presó o a l'exili. Per primera vegada, ha dit, això queda "acreditat de forma concloent" amb proves "fefaents". 


Torrent ha advertit que aquestes pràctiques són "impròpies d'una democràcia" perquè la degrada, motiu pel qual ha considerat que hauria de preocupar tots els demòcrates, i ha anunciat que emprendrà "totes les accions polítiques i legals" per arribar fins al fons de la qüestió. Però també ha reclamat el govern de Pedro Sánchez que mogui fitxa. "A quanta gent se la pot estar espiant en aquests moments de forma impune sense que ho sapiguem?", s'ha preguntat. Si el govern espanyol coneixia que estava sent espiat, ha dit, "hauria estat còmplice d'un delicte". En cas de no saber-ho, ha apuntat, seria un "símptoma molt preocupant de negligència política i desconeixement de presumptes pràctiques il·legals". 

Per ara, la reacció d'ERC ha estat sol·licitar la compareixença al Congrés del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per donar explicacions sobre el presumpte cas d'espionatge que afecta Torrent i també a l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel. Podem, via Jaume Asens, ha reclamat de nou que es creï una comissió d'investigació sobre les "clavegueres" de l'Estat. 

 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació