El despertador: 21 de juliol

Puigdemont i Junqueras hi tornen

Els líders de JxCat i ERC recuperen protagonisme. Els republicans eviten generar anticossos en el votant fronterer. Avui també serà notícia la mesa del Parlament jutjada i els pressupostos refets

per Ferran Casas , 21 de juliol de 2020 a les 06:00 |

Rep El Despertador cada matí al teu correu

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras se citaran en un nou duel electoral. Cap dels dos tornarà al Palau de la Generalitat -l'expresident perquè, encara que sigui l'esquer electoral de Junts per Catalunya, continuarà a Waterloo; i el líder d'ERC, perquè està inhabilitat-, però la campanya de les pròximes catalanes tornarà a ser una pugna entre els dos principals dirigents de l'independentisme. Cada dia que passa es ratifica de forma més clara que la contesa d'aquest 2020 -encara no hi ha data per als comicis- reeditarà la partida entre Puigdemont i Junqueras de les últimes eleccions catalanes i europees, decantades a favor del primer.

Junqueras ha tret rendiment del primer cap de setmana de tercer grau. Ha ofert suport explícit a Pere Aragonès i també a Alba Vergés -escrutada per una gestió clarament millorable a la conselleria de Salut-, ha visitat Ponent i la conca d'Òdena per testar el malestar al país, i ha fixat el missatge del partit en una entrevista a TV3. Els que no han vist el dirigent republicà en els darreres tres anys els devia sorprendre el to emprat -més expeditiu que en el passat-, de la mateixa manera que el titular que va quedar de l'entrevista amb Vicent Sanchis va ser que Junqueras i Puigdemont parlen cada setmana. No era un titular qualsevol ni fruit de l'atzar vist el que vam veure ahir.

ERC sap que és favorit en la cursa electoral, però la gestió de la pandèmia complica els càlculs. Els republicans assumeixen conselleries clau del Govern i les enquestes comencen a indicar que Junts per Catalunya (JxCat) no és tan lluny dels republicans als sondejos, com subratllava el d'El Periódico. A ERC li convé no generar anticossos en els votants fronterers, aquells que, per exemple, van votar-los a les municipals i fer suport a Puigdemont a les europees. Són la principal franja d'indecisos de la política catalana, ja que el desballestament electoral de Cs tindrà molts aspirants: el PSC, el PP, Vox i fins i tot els comuns. D'aquí que els últims missatges de Junqueras i el partit davant la premsa hagin esquivat els retrets explícits a l'expresident.

Aquesta era i serà la setmana de Puigdemont. Aquest dilluns va presentar llibre -M'explico, escrit amb l'ajuda de Xevi Xirgo, director d'El Punt Avui- i dissabte posarà en marxa el procés congressual del seu partit, en la qual espera integrar, sota la seva batuta, totes les sensibilitats de Junts per Catalunya i el PDECat. De moment, del llibre n'ha transcendit, entre altres episodis, que Puigdemont considerava "deslleial" Junqueras en els mesos àlgids del procés. El president a l'exili creu compatible el discurs de la unitat i l'atac als seus socis de Govern. Dijous arriba a les llibreries i se n'esperen més concrecions, perquè les explicacions són extenses.

La cirereta de la jornada d'ahir la va posar l'expresident quan, per animar vendes, va fer públic el vídeo que havia enregistrat la tardor del 2017 per si l'Estat el detenia. El missatge, que mai va veure la llum, va córrer per les xarxes poques hores després de l'entrevista de Junqueras a TV3. Publicat ahir suggeria que, de la mateixa manera que el líder d'ERC suma tres anys empresonat, l'expresident també ho podria haver estat. Missatge a l'electorat. Puigdemont i Junqueras recuperen duel. Només falta la data de les eleccions. De moment, el Govern avui presenta els pressupostos adaptats a la crisi del coronavirus i el TSJC jutja la mesa del Parlament (sense Carme Forcadell i amb Mireia Boya).
 

Avui no et perdis

» Els líders de la UE arriben a un acord per crear un fons de recuperació de 750.000 milions; per Pep Martí

»
Puigdemont i Junqueras entren en escena per pilotar el duel electoral; per Joan Serra Carné i Oriol March.

» Opinió: «JuntsXPuigdemont»; per Jaume Barberà.

» La mesa del Parlament afronta el tercer «round» del judici de l'1-O; per Bernat Surroca.

» El Govern relaxa les restriccions a la cultura per calmar el sector i els ajuntaments; per Bernat Surroca.

» Mapes: la cinquantena de punts calents del coronavirus a Catalunya; per Roger Tugas.

» La vacuna d'Oxford contra el coronavirus s'accelera amb els assajos en humans.

» Els reis, la claca de Vox i Poblet blindat; per Josep Maria Llauradó.

» Entre l'espasa de la pandèmia i la paret d'un model esgotat: el repte econòmic d'Espanya; per Pep Martí.

» Crisi oberta a la CCMA per l'adeu de Mònica Terribas.

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols que t'arribi El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per rebre'l

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Arxivat a:
El despertador
Participació