La Real, de la Real Hamburguesería
El que va començar com un projecte modest en un petit establiment de l’Eixample, que buscava fer bones hamburgueses sense pretensions, sense ingredients d’ultramar ni receptes rocambolesques, ha acabat convertint-se en un autèntic temple per als carnívors. Potser perquè La Real no ha volgut mai cercar cinc peus al gat i crear sofisticades burgers semblants a naus espacials, sinó adquirir una bona carn (d’una carnisseria al veí Mercat del Ninot), bon formatge, un pa brioche de qualitat i cuinar-los amb mim.
El resultat d’aquest compromís amb la senzillesa es tradueix en la seva La Real, una burger de 180 g de picanha amb bacon, Cheddar i crema de formatge curat gratinat, ceba, tomàquet i enciam. Han reduït la carta degut a la situación actual, però l’omnipotent La Real continua entre nosaltres, com també ho fa un altre dels seus greatest hits: uns tequeños que creen addicció. Que voleu innovar? Tasteu la de Raclette.
València, 285 i Dr Trueta 218
La Copacabana, de De Paula
No és fàcil escollir una sola hamburguesa de la carta curta però sofisticada d’aquest petit local del Poble-Sec, que va néixer amb la ferma voluntat de ser un bar de barri, per a la gent del barri, amb preus accessibles i un aire familiar inconfusible que t’atrapa des del primer moment. De Paula va néixer, diu el fundador Helton Pereira de Paula, “amb la intenció de tornar als veïns del Poble-Sec la calidesa rebuda”, des que va arribar al barri procedent de Brasil fa ja uns quants anys. La seva manera de donar les gràcies és una carn exclusiva de picanha rostida a la barbacoa, que se serveix amb pa artesanal i ingredients frescos.
La Copacabana es fa amb pa de cervesa negra, burger de vedella picada a ganivet, ceba, tomàquet, mozzarella semicurada, maionesa de la casa i enciam. Tenen altres opcions amb noms de racons del barri, i sempre disposen d’una opció vegana. La Vilà i Vilà, senzilleta, amb formatge de Maó, també és una gran burger per descubrir els encants de De Paula.
Creu dels Molers, 65.
La Patty Melt, de Bar Torpedo
Bar Torpedo és cool a morir, un local obert fa poc més d’un any que bascula entre el bar de barri amb una carta d’entrepans per a tots els públics i l’epicentre hipster on el moderneig local es fa selfies per al Tinder davant del verd hospital de les seves parets. Bar Torpedo és el lloc on aquells que normalment esmorzen porridge i beuen te matcha es permeten el guilty pleasure de rigor, i tenen guarreridas tan meravelloses con la Patty Melt. Aquesta criatureta és, amb La Burger, l’única hamburguesa d’una carta d’entrepans gurmet que crea addicció.
Porta quètxup, mostassa, ceba, tomàquet, Cheddar i Gouda sobre dues burgers de vedella melosíssimes de 70 g cadascuna i un suau pa de brioche. Al volant de Bar Torpedo hi trobem al cuiner Rafa Peña, un dels grans de la ciutat feliç de combinar l’alta gastronomia de Gresca amb les tapes més informals de Gresca Bar i la carta senzilla amb bon producte de Torpedo.
Aribau, 143.
La Bro, de Bro
Bro Barceloneta i Bro Room són dos establiments que fan bandera de les burgers “sense esnobismes ni pretensions”, nascuts de la mà d’un grup d’amics que volien, en definitiva, el que vol tanta gent: menjar bones burgers en un ambient informal, amb bon producte i sense gaire parafernàlia. La materialització d’aquesta filosofía es diu BRO, i és una senyora hamburguesa artesana de 200 g, amb enciam, tomàquet, ceba caramelitzada i la salsa BRO.
Els amants dels sabors internacionals estarán encantats de cruspir-se una Mexicana, i qui vulgui porc en comptes de vedella no pot marxar de Bro sense tastar l’entrepà de Pulled Pork, un dels més populars de la casa.
Baluard, 34 / Còrsega, 562
La Cecilia, de Flash Flash
L’hamburguesa Cecilia de Flash Flash no només és boníssima, sinó que té un making off al darrere que fa que sigui història viva de la ciutat. El mític restaurant del carrer Granada del Penedès fa cinquanta anys aquest 2020 i s’enorgulleix de tenir aquesta hamburguesa a la carta des del primer dia.
Foto: ©Lekuonastudio
La idea va ser de Cecilia Santo Domingo, una de les quatre sòcies del local –propietat de dos matrimonis–, que es negava rotundament a no oferir hamburgueses al local, per molt especialitzat en truites que estigués. Visionària i atrevida a parts iguals, Cecilia va agafar un avió, es va plantar a Nova York i va reservar taula al prestigiós P.J. Clarke’s, referent, segurament mundial, de la matèria. Va dinar al local uns quants dies seguits i va arribar a Barcelona amb la recepta d’aquesta burger senzilla, solvent i deliciosa, que se serveix amb una torrada, maionesa i ceba caramelitzada. Les patates de guarnició, casolanes, són molt bones.
Granada del Penedès, 25.
La Santa Royal de Santa Burg
La Santa Burg és una veterana del panorama barceloní, ja que va obrir el seu primer local a Sants l’any 2011. Després, el xef Alain Guiard va voler anar un pas més enllà en matèria gastronòmica i va obrir el fantàstic La Mundana, prop del Santa Burg, i més tard l’imperi ha anat creixent i Guiard i el seu equip han inaugurat també un altre local Santa Burg al carrer València.
A Santa Burg ens rep un neó amb el lema “La carne es débil”, que ens deixa clar que ens trobem en un local juganer i innovador, on podem degustar des d’una burger veggie feta amb mongeta vermella a una altra acompanyada d’una escalopa de foie o una de roast beef amb salsa miso i bagel. Un dels hits del local continua sent, però, la Santa Royal, amb carn Dry Aged (sensacional), bacó, ceba confitada, tomàquet, enciam i una maionessa de mostassa molt suau que acompanya molt bé el plat.
València 273 / Vallespir 51