Opinió

Deixem-ho en 10!

«No podríem de forma definitiva, i més que res per una qüestió d'exemplaritat solidària, reduir el nombre de diputats?»

per Montserrat Nebrera , 12 d'agost de 2020 a les 20:00 |
Sabem des dels inicis del parlamentarisme contemporani que "Parlament", la paraula amb la qual designem l'assemblea legislativa, no és la més adient. De fet, l'existència d'uns salons de passes perdudes ja ens adverteix que, excepte en aquell exabrupte del president Maragall sobre el 3% i la corresponent obertura d'una capsa de trons, quan s'arriba a l'hemicicle ja està tot dit i beneit.

Fora es negocia i s'acorda, a dins hi ha la càmera de cada partit recollint el moment estel·lar (és un dir) del líder o sublíder de la formació, per fer-ho córrer per les xarxes, alimentat un espectacle cada cop més groller i superficial.


No crec que existeixi en aquest moment professió més cobdiciada que la de parlamentari de tercera fila. Sí, n'hi ha d'altres semblants, gent amagada darrere el teletreball, la pandèmia i l'ERTO, que fa uns quants mesos que no fa res, en molts casos cobrant de l'erari públic, què vol dir vivint dels que treballem i paguem impostos. Però el parlamentari de tercera fila ha estat directament enviat a casa seva per raons de seguretat sanitària, i aquí s'ha acabat tot... menys el salari, és clar.

Ara al Parlament l'espectacle i les votacions que se'n deriven les fan solament una desena de persones a tot estirar. Últimament, a més, amb poca eficàcia, perquè qui ha de publicar les decisions parlamentàries s'hi nega, actuant com una mena de control de constitucionalitat que, amb independència que el contingut de les dites decisions em sembli bé o malament, que més aviat això segon, no acabo de tenir clar que puguin exercir. Més aviat crec que no. O és que no saben, creuen, temen que els empari l'obediència deguda?


Sigui com sigui, el cas és que hem descobert que amb deu diputats n'hi ha prou per encertar-la o fer el ridícul. Ja sé que és una petitíssima partida la que suposen els sous dels diputats, però igual que Itàlia ha decidit reduir la quantitat de parlamentaris, no podríem nosaltres de forma definitiva, i més que res per una qüestió d'exemplaritat solidària amb tota la gent que està treballant el doble per cobrar el mateix o cobrant la meitat treballant el de sempre, no podríem, dic, vista l'experiència, deixar-ho en 10?

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Montserrat Nebrera
Advocada, jutge, diputada i sempre "profe" a la universitat (des de fa 13 anys a la UIC), va fer tres carreres per una barreja de curiositat i avorriment. Candidata a mestre de res, aprenent de tot (menys de bruixa!), ha fundat Alternativa de Govern. Creu en la unió però sols des de la llibertat.
12/08/2020

Deixem-ho en 10!

30/07/2020

Informar o no

15/07/2020

Primer, alarma i ara, neguit

01/07/2020

Nacionalisme a Perpinyà

17/06/2020

Guardians de les llibertats?

03/06/2020

Trump: l'última croada

20/05/2020

En estat de pròrroga

06/05/2020

Un exercici de mútua confiança

22/04/2020

Universitats individuals

08/04/2020

Em pregunto

Participació