Govern

Expulsar el PDECat, posposar eleccions i preparar la resposta al Suprem: les raons de la crisi de govern

Quim Torra tanca la remodelació de l'executiu en les setmanes prèvies a la resolució de la seva inhabilitació, que condiciona el final de la legislatura

per Joan Serra Carné / Oriol March , 3 de setembre de 2020 a les 11:30 |
Quim Torra i Mariàngela Vilallonga, abans de la reunió del Govern de dimarts. | Govern
La remodelació del Govern que ha tancat el president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha de circumscriure en el marc del divorci del nou partit de Carles Puigdemont i el PDECat. Tres dies després que Puigdemont estripés el carnet de la formació postconvergent, Torra ha materialitzat una crisi de govern que comporta la sortida d'Àngels Chacón, l'única consellera de l'executiu que es manté al PDECat i no s'ha integrat a Junts, la nova marca gestada des de Waterloo.

Els canvis ideats a Palau persegueixen eliminar la presència del PDECat al Govern, però també s'expliquen per dues altres raons. La primera, la necessitat de posposar l'avançament electoral. La mateixa consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va refredar dimarts la imminència dels comicis. La nova formació de Puigdemont encara ha de completar la seva gestació com a partit. El procés intern, de fet, no conclourà fins al 3 d'octubre.


Malgrat les discrepàncies dels darrers mesos en relació al calendari electoral, Torra i Puigdemont comparteixen ara la necessitat d'endarrerir l'anunci de la convocatòria de les eleccions, almenys fins que el president -que fa setmanes que assegura que ja té la data dels comicis pensada- comparegui el 17 de setembre al Tribunal Suprem per la seva eventual inhabilitació. L'alt tribunal ha de prendre una decisió definitiva sobre el cas de desobediència, que condiciona els tempos de la legislatura catalana.

La declaració al Suprem i les seves conseqüències obliguen Torra a preparar una resposta institucional a l'alçada de la inhabilitació i també assegurar la gestió del Govern en les setmanes posteriors. Aquest és el tercer motiu del pas fet aquest dijous pel president. Vol assegurar-se que els consellers de l'espai polític que dona suport al Govern (Junts) estan completament alineats amb els seus plantejaments -ara ho seran, amb Torra i Puigdemont-, encara més en un context de turbulències per l'acció judicial i els efectes de la pandèmia.



La remodelació de l'executiu arriba després del divorci entre Puigdemont i el PDECat. Tal com ha avançat La Vanguardia i ha confirmat NacióDigital, els noms amb que surten del Govern són, a banda de Chacón (Empresa i Coneixement), Miquel Buch (Interior) i Mariàngela Vilallonga (Cultura). Chacón és l'única membre de l'executiu que mantenia el carnet del PDECat després que l'estripessin la resta de consellers de Junts per Catalunya (JxCat), que eren Buch, Damià Calvet i Jordi Puigneró. Els nous consellers, ja confirmats per Palau, són Miquel Sàmper, que assumirà el Departament d'Interior en substitució de Buch; Àngels Ponsa, que ocuparà la cartera de Cultura en el lloc de Vilallonga; i Ramon Tremosa, que es posa al capdavant d'Empresa com a relleu de Chacón.


Buch ja havia aparegut en les travesses per sortir de la Generalitat, especialment la tardor passada, quan es van produir aldarulls al carrer per la sentència del Tribunal Suprem. En aquell moment, Buch va ser qüestionat per Torra, que ha tingut una relació delicada amb Interior des de l'inici. Vilallonga va entrar a Cultura per substituir Laura Borràs l'any passat, just abans de les eleccions espanyoles de l'abril del 2019 en les quals Borràs va ser la número dos de JxCat per darrere de Jordi Sànchez.

Pel que fa a Chacón, el seu nom ha anat guanyant pes polític al llarg de la legislatura. Allunyada dels discursos més favorables a la confrontació, s'ha dedicat a relacionar-se amb el teixit empresarial i a mantenir certa prudència en clau política. En les últimes setmanes ha anat guanyant pes com a nom de futur al PDECat, que la considera la candidata més ben posicionada de cara a una candidatura en solitari ara que s'ha concretat la ruptura amb Puigdemont i es dona per fet que les dues ànimes postconvergents s'enfrontaran a les urnes quan hi hagi eleccions. Unes eleccions que, amb aquesta remodelació, s'allunyen en el calendari.

Això situaria, si no s'investeix un candidat alternatiu al Parlament -escenari que el mateix president va descartar aquest mateix dilluns en una entrevista a TV3-, el vicepresident Pere Aragonès, candidat in pectore d'ERC, assumiria el principal càrrec del país. Aragonès, segons fonts consultades per NacióDigital, ha tingut constància de la remodelació del Govern executada per Torra aquest mateix matí. El president hi ha contactat per telèfon.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació