meteo

Alerta meteorològica: una pertorbació mediterrània pot colpejar Catalunya

El Servei Meteorològic de Catalunya adverteix que es pot donar la condició que es formi un petit cicló quasi tropical

per NacióDigital , 8 de setembre de 2020 a les 11:00 |
Tempesta nocturna, aquesta nit al delta de l'Ebre | Agustí Descarrega

Alerta meteorològica a Catalunya entre aquest dimarts 8 de setembre i dimecres 9 de setembre. Segons informa el Servei Meteorologic de Catalunya (SMC), en aquestes 48 hores es formarà una pertorbació que afectarà tot el litoral català i les Illes Balears. La fornada de pluges que ha colpejat el país aquest cap de setmana i dilluns es tancarà aquesta mateixa matinada i segons explica el SMC, formarà una baixa en altura que tindrà reflex en aquesta mateixa pertorbació a partir de dimarts.

En el cas que això succeís, es podrien donar condicions favorables per a la formació d’un petit cicló mediterrani quasi tropical. Aquest tipus de baixa no es produeix gaire sovint, però no és pas insòlita a la Mediterrània. És una estructura amb semblances amb els ciclons tropicals tot i que amb una mida molt menor, vent no tan fort, pressió no tan baixa i curta durada.​



La previsió de les pluges entre dimarts i dimecres Foto: Servei Meteorològic de Catalunya


Pel que fa a la seva possible afectació a Catalunya, es preveu precipitació que podria ser d’intensitat forta al litoral, el prelitoral i el nord-est, sobretot durant la nit de dimarts i matinada de dimecres. A més, de manera tangencial, hi podria haver ratxes de vent fortes sobre el mar prop de la costa i onatge alterat amb onades màximes entorn dels 2,5 m al delta del Llobregat i al delta de l’Ebre. Les pluges més fortes, però, es preveu que caiguin al mar.



El Servei Meteorològic ha emès avisos arreu del territori per vent i pluja en les pròximes 48 i 72 hores.

 

Participació