Procés català

JxCat i ERC negocien com serà l'epíleg de la legislatura

Converses en marxa per organitzar el Govern en funcions, l'estratègia al Parlament i l'acció política a Madrid malgrat la topada per les eleccions, a les quals JxCat s'obre a pactar punts en comú al programa

per Oriol March / Sara González , 21 de setembre de 2020 a les 21:30 |
Quim Torra arriba al debat de política general amb tot el seu Govern al darrere. | Adrià Costa
En la negociació oberta entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC per acordar què fer davant la inhabilitació de Quim Torra s'hi parla pràcticament de tot. De delimitar el repartiment de tasques en el Govern en funcions -o, el que és el mateix, determinar quin paper jugarà el president quan sigui desposseït pel càrrec i quin Pere Aragonès, que n'assumirà algunes de les funcions en tant que vicepresident-, de com s'haurà de procedir al Parlament -és a dir, com serà el ple de suport a Torra quan arribi la condemna ferma i si s'activarà el rellotge d'una nova investidura- i, també, de quin és el millor moment per celebrar les eleccions catalanes, que apunten al febrer-març.

Aquesta última qüestió és la que continua bloquejant les converses: ERC defensa que el president les convoqui abans de ser inhabilitat per escurçar l'interinatge i JxCat, tot i obrir-se a pactar el calendari, sosté que ara no toquen eleccions. Si més no, no és pertinent -defensen- que les convoqui Torra abans de ser desposseït del càrrec.


Les diferències de la jornada han estat verbalitzades aquest dilluns per Marta Vilalta, portaveu dels republicans, i Elsa Artadi, vicepresidenta de JxCat. Totes dues formen part de les converses que s'estan produint aquests dies i que, al llarg de la setmana, també incorporaran la CUP, que fa uns dies va posar damunt la taula una fórmula amb dues potes: presidència simbòlica per a Torra i pacte per la data dels comicis. Aquesta última part, nuclear, és la que genera més topades entre els socis de Govern i, mentre ERC insistirà "fins a l'últim minut" en què el president les convoqui mentre tingui facultats, JxCat sosté que seria irresponsable fer-ho quan la pandèmia dista d'estar sota control.

A banda, fonts de la formació indiquen que és indispensable que Torra no convoqui per argumentar davant d'Europa que el Suprem ha escapçat la legislatura. "Falten hores de debat i d'aproximar posicions. Estem en temps de descompte", ha reconegut la secretària general d'ERC, Marta Rovira.


Quin marge hi ha, per tant, a l'hora d'abordar el calendari electoral? Fonts de Palau sostenen que és "escàs", en la mesura que si Torra no signa el decret -com ja va anunciar la setmana passada després de la vista al Suprem- abans de ser inhabilitat -el desposseïment del càrrec és efectiu quan és publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE)-, es perd el control de la data de les eleccions. S'obre un període de deu dies perquè Roger Torrent, president del Parlament, obri consultes per trobar un candidat alternatiu i, si no hi és, té clar que activarà el rellotge dels dos mesos preceptius previs a la convocatòria obligatòria d'eleccions, que serien al cap de 54 dies.


JxCat, això sí, té intenció de pactar què fer a la cambra amb ERC, partit amb el qual ha tingut múltiples disputes durant la legislatura pel paper de Torrent. Fonts coneixedores de les converses, a banda, sostenen que hi ha veus de la formació de Puigdemont que defensen la possibilitat de situar un president o presidenta alternatiu per gestionar els propers mesos de pandèmia. El que es presumeix com a segur, en tot cas, és que hi haurà un ple de rebuig a la cambra a la inhabilitació de Torra -una proposta del debat de política general ja anava en aquesta línia-, i que el president no collarà els socis per perpetuar-se en el càrrec. No serà un "obstacle", com va dir dijous passat.

Aquests dies, a banda, s'està produint un intens intercanvi de documents entre JxCat i ERC per abordar com funcionaria un executiu en funcions, que tindria limitada la capacitat normativa -no podria presentar els pressupostos de la Generalitat per al 2021, per exemple- amb Aragonès al capdavant. A banda d'aquest intercanvi, els de Puigdemont mantenen que el millor és pactar una solució "global", és a dir, que inclogui quina estratègia seguir a les pròximes eleccions -punts en comú al programa- i l'acció política a Madrid, marcada per les desavinences sobre la col·laboració amb Pedro Sánchez. En els mesos que vénen hi haurà qüestions cabdals al Congrés: els pressupostos, la reforma del codi penal per refer el delicte de sedició i la taula de diàleg, que s'haurien de reunir en breu a Barcelona. Els equips de Palau i Moncloa hi treballen.

Estratègies divergents

De moment, les estratègies globals són distants, amb JxCat centrada en la confrontació -ara sota l'epígraf d'"intel·ligent"- i ERC defensa el referèndum pactat com la via més "sensata". Els republicans admeten, això sí, que caldrà acordar com afrontar aquest interinatge. L'estratègia a Calàbria continua sent pressionar perquè Torra convoqui, però comencen a percebre com a infranquejable aquest mur. Vilalta ha insistit que no es pot renunciar a "liderar el futur del país" i deixar en mans de l'Estat el control del calendari i ha subratllat que Torra pot decidir entre un interinatge de 54 dies o un de pràcticament quatre mesos que anirien en detriment de comptar amb un govern "fort, cohesionat i útil" per fer front a la pandèmia. Una qüestió, la de la crisi sanitària, que també s'està debatent de portes en dins per quan l'executiu quedi en funcions.

"Si el president no convoca les eleccions, el calendari quedarà supeditat al Suprem", resumeixen els d'Oriol Junqueras sense amagar certa resignació. És per això que fonts republicanes comencen a sospesar un escenari alternatiu al de la convocatòria d'eleccions i situen el focus en pactar la reacció a la sentència i la transició fins a la celebració dels comicis automàtics. En definitiva, pautar els quatre mesos de provisionalitat, que arriben en un context de crisi econòmica sense precedents i poden afectar les àrees de gestió que comanden els republicans des del Govern. Rovira ha estat clara quan ha assegurat que Catalunya "no mereix un interinatge" a Palau, però també quan ha reconegut que si no s'acorda la data de les eleccions i s'ha de transitar sobre la provisionalitat, caldrà igualment un consens sobre com continuar. 


Si una cosa volen evitar és que l'interinatge es converteixi en una batalla campal entre els dos partits havent de gestionar la pandèmia i la crisi econòmica i social derivada. ERC insisteix que, en cas d'inhabilitació del president, les competències que podrà assumir Pere Aragonès estan reglades legalment. A més, la intenció del vicepresident és esquivar que JxCat el pugui acusar d'"usurpar" el càrrec de Torra -descarten, per exemple, reunir en aquest context la taula de diàleg amb la Moncloa-, amb la qual cosa els republicans estan insistint molt en les negociacions que ha de quedar ben clar qui farà què. Especialment en un escenari de desobediència "simbòlica" de Torra. "Tothom ha de tenir clar quin paper ha de fer i que no afecti la gestió. El Govern ha de funcionar i és una qüestió de practicitat", sostenen.

Malgrat que admeten que difícilment Torra cedirà i s'avindrà a convocar eleccions, ERC veu possibilitats d'arribar a un acord que permeti garantir el funcionament d'un Govern amb les competències acotades i en un escenari que sigui el menys lesiu possible entre independentistes. "Hi ha voluntat d'acordar escenaris", sostenen. De la voluntat a la realitat, però, hi ha encara esculls importants i uns mesos per davant que, a la pràctica, difícilment seran plàcids a jutjar per la trajectòria de desconfiances mútues acumulades.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació