procés català

Torra denuncia que la sentència «ja està escrita»

El president de la Generalitat emmarca la vista al TSJC dins de la "persecució política" contra l'independentisme

per Jordi Velert , Barcelona, 23 de setembre de 2020 a les 11:32 |
El president de la Generalitat, Quim Torra, de camí aquest dimecres al TSJC | ACN
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha denunciat que el tribunal que el jutjarà en la segona causa que afronta per desobediència no és "neutral" i que "la sentència ja està escrita". En una breu declaració institucional després d'acollir-se al seu dret a no declarar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha lamentat que el judici s'emmarca en la "persecució política contra els independentistes catalans". 

Torra ha arrencat la seva compareixença amb una ironia: "Perdoneu que només hi hagi una bandera catalana, no n'hem pogut trobar 23". Tota una referència a la compareixença de la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, amb el president Pedro Sánchez el passat dilluns, amb 24 banderes espanyoles i madrilenyes de fons.


Després d'expressar el seu l condol per la mort del pare de l'exconseller empresonat Jordi Turull, el president ha afirmat que la vista s'ha realitzat amb "un gran respecte institucional" però que ha preferit prioritzar dedicar temps a la lluita contra la pandèmia. "Li he dit al magistrat que tenia feina i que millor deixar-ho estar. La Covid m'ocupa el 100% del meu temps", ha relatat.

El president ha centrat la breu compareixença en respondre només a les preguntes relacionades amb la vista al TSJC. Ha declinat, de fet, opinar sobre la tramitació de les peticions d’indult que el govern espanyol iniciarà la setmana que ve i ha deixat clar que la seva intenció és concentrar-se en la gestió de la pandèmia. De fet, aquest mateix matí es reuneix el gabinet de crisi de l’executiu per estudiar mesures com la prohibició de les reunions de més de sis persones.


Una vista al TSJC de tres minuts 

Torra s'ha acollit al seu dret a no declarar al TSJC. La vista ha durat tres minuts i el president ha arribat al tribunal acompanyat de la plana major de l'independentisme, amb Roger Torrent, Pere Aragonès, Meritxell Budó, Marta Vilalta, Albert Batet, Carles Riera, Elisenda Paluzie i Marcel Mauri, entre d'altres dirigents. A les portes del Palau de Justícia, un petit grup de persones s'ha concentrat per donar suport al president i demanar l'absolució dels quatre vaguistes del 8-N jutjats aquesta setmana a l'Audiència de Barcelona. Torra ha estat citat a declarar com a investigat al TSJC, el mateix tribunal que ja el va jutjar i condemnar a un any i mig d'inhabilitació pels mateixos motius. El president, que està pendent que el Tribunal Suprem decideixi sobre la seva inhabilitació en els propers dies, no ha resposta a cap de les parts. Tampoc a la seva defensa, exercida pels advocats Gonzalo Boye i Isabel Elbal. 


El líder independentista ja va ser jutjat a finals de l'any passat al TSJC per no haver retirat en els terminis establerts la pancarta a favor dels presos i els exiliats. El tribunal, presidit per Jesús María Barrientos, el va condemnar a una pena d'inhabilitació i una multa, i la sentència va comportar la retirada de l'escó de Torra al Parlament. La defensa del president va presentar recurs al Suprem, que va celebrar la vista la setmana passada i ara haurà de prendre una decisió que tot apunta que serà en el sentit de ratificar la seva inhabilitació. Un cop sigui inhabilitat, s'obrirà a Catalunya un escenari incert que podria desembocar en eleccions de cara al febrer de l'any vinent. Els partits independentistes ja negocien com funcionarà el Govern en cas que el president sigui cessat en el càrrec. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació