CULTURA POPULAR

Els Diables de Tarragona i la polèmica dels versots «racistes»

Les xarxes han bullit aquest cap de setmana amb tota mena de crítiques per l'"ira" sobre la situació de la Part Alta

per Josep Maria Llauradó , Tarragona, 28 de setembre de 2020 a les 07:57 |
Els parlaments del Ball de Diables de Tarragona, en un vídeo difós per l'Ajuntament | Tarragona Cultura
La difusió, en el marc de la festa major de Santa Tecla de Tarragona, d'un tall dels versots del Ball de Diables de Tarragona a les xarxes socials ha esclatat aquest cap de setmana amb tota mena de crítiques cap a l'entitat del seguici popular. Els acusen de "racistes" i "masclistes" per un fragment del vídeo difós per l'Ajuntament en què un diable mostra la seva "ira" per la situació a la Part Alta amb les baralles i les ocupacions d'immobles.
 

Enguany no s'han pogut celebrar els balls parlats de manera habitual, per la qual cosa l'única manera de seguir-los ha estat a través d'Internet, cosa que ha fet incrementar la seva difusió arreu de Catalunya. Persones vinculades entitats de la cultura popular en altres poblacions s'han volgut desvincular a les xarxes del que deia un dels diables.

El discurs del diable, concretament, és el següent: "Si faig cara d'emprenyat és perquè em diuen verí, la mala llet em rosega i l'ira em té consumit. Quin goig que fa la Part Alta, torna a ser la d'abans: putes, lladres, ionquis i ocupes immigrants. Baralles a totes hores, entren, surten de la trena, només cal trobar la dona enculada per un mena. Ara entren pels balcons i es defensen de les lleis com si fossin Baltasar com qualsevol Nit de Reis. Jo no me'l crec, aquest bonisme, que l'esquerra m'ha venut, o acabarà la Part Alta com el port d'allà a Beirut!".


"Sempre hem defensat les minories"

Dani Montero, president del Ball de Diables de Tarragona, explica a NacióDigital que "sempre hem defensat les minories" i que "no hem sigut mai racistes ni ho serem en el futur". L'entitat està treballant per de cara a aquest dilluns al vespre difondre un comunicat després que els sorprengués la polèmica a les xarxes dies després de finalitzar les festes de Santa Tecla.


Segons indica Montero, el ball representa els set pecats capitals i cada diable mostra cadascun d'ells amb temes d'actualitat a la ciutat i al país. Concretament el diable assenyalat a les xarxes "representa la ira". "És important escoltar el context", afirma Montero, que es lamenta que s'hagi difós només un tall del vídeo.



 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació