CORONAVIRUS

La CEOE beneeix la pròrroga dels ERTO fins al 31 de gener

La patronal aprova per unanimitat la proposta que l'executiu espanyol aprovarà aquest dimarts al Consell de Ministres

per Jordi Velert , Barcelona, 29 de setembre de 2020 a les 11:40 |
Antonio Garamendi, president de la CEOE.
La pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) tira endavant amb el vistiplau dels agents socials. L'executiva de la CEOE ha aprovat per unanimitat aquest dimarts al matí la proposta del govern espanyol que allarga els ERTO fins al 31 de gener, després que els sindicats CCOO i UGT donessin el seu sí a la pròrroga. La patronal de les petites i mitjanes empreses Cepyme també hi dona suport.

El principal escull de la patronal era la voluntat inicial de l'executiu espanyol de mantenir només els ERTO per força major, que a hores d'ara afecten prop de 600.000 treballadors, sobretot d'empreses del sector turístic. Això deixava fora la meitat dels beneficiaris actuals dels ERTO, segons la patronal. 


Finalment la CEOE creu que el text que aprovarà aquest dimarts el Consell de Ministres permetrà "garantir la continuïtat de la major quantitat d'empreses i llocs de treball possibles en una conjuntura econòmica tan adversa i dilatada en el temps".

El Ministeri de Treball ha ofert crear els anomenats ERTO per limitació d'activitat, que serviran per cobrir els treballadors afectats per limitacions d'aforament o d'horari decretats per les autoritats en casos de rebrot de la Covid-19, una mesura que afecta especialment l'hostaleria i el comerç.


Aquests ERTO aniran acompanyats d'exoneracions de quotes de la Seguretat Social per les empreses. Si l'empresa té menys de 50 treballadors, les exempcions seran del 100% a l'octubre, del 90% al novembre, del 85% al desembre i del 80% al gener. Si compta amb més de 50 treballadors, les exoneracions seran del 90%, el 80%, el 75% i el 70%, respectivament.

A més, el ministeri que encapçala Yolanda Díaz ampliarà les bonificacions de les cotitzacions empresarials a la Seguretat Social dels ERTO per força major. Les empreses de menys de 50 treballadors mantindran una bonificació del 85% a l'octubre i al novembre, i del 70% al desembre. Les companyies amb més de 50 empleats s'estalviaran a l'octubre i al novembre el 75% del que cotitzen pels empleats en ERTO, i al desembre la bonificació serà del 60%. Al gener les bonificacions seran del 60% i del 50%, respectivament.



Una entesa en temps de descompte

La millora de les condicions per a les empreses ha acabat de convèncer la patronal per donar suport a la proposta del ministeri. Segons Garamendi, "fins fa molt poquetes hores" l'executiu espanyol proposava treure l'hostaleria i el comerç de la pròrroga dels ERTO. "Ja tenim un paper que té en compte aquests sectors", ha argumentat.

Amb l'entesa entre els agents socials i l'executiu de Pedro Sánchez es tanca una negociació contrarellotge per salvar un mecanisme de protecció dels treballadors que caducava aquest dimecres i que ha estat fonamental per evitar l'acomiadament de milers de treballadors per la pandèmia.
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació