procés català

Operació de la Guàrdia Civil contra el finançament del procés

L'Institut Armat arresta David Madí, Oriol Soler i Xavier Vendrell en una investigació amb una vintena de detinguts i 31 escorcolls contra empresaris sobiranistes i alts càrrecs de la Generalitat

per Bernat Surroca / Albert Vilanova , 28 d'octubre de 2020 a les 14:30 |
Operació de la Guàrdia Civil aquest dimecres contra el finançament del procés. | ACN
La Guàrdia Civil ha posat en marxa aquest dimecres l'anomenada operació Volhov contra un grup d'empresaris relacionats amb l'independentisme. L'Institut Armat considera que tenien vincles amb l'organització Tsunami Democràtic, que va liderar les protestes de la sentència de l'1-O la tardor passada, així com amb el finançament del procés i amb Carles Puigdemont. L'operatiu, ordenat pel jutjat d'Instrucció 1 de Barcelona, ha fet una vintena de detencions i una trentena d'escorcolls, i es tracta d'una peça separada del procediment obert per suposades donacions a entitats properes a CDC.

Han estat arrestats, entre d'altres, l'empresari Oriol Soler, l'exsecretari d'organització d'ERC Xavier Vendrell, l'exalt càrrec de CDC i mà dreta d'Artur Mas, David Madí, i Xavier Vinyals, president de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes. També ha estat detinguda Marta Molina, professora i associada a la Intersindical-CSC; Toni Fusté i Roc Aguilera, d'Events; Jordi Mir, alcalde de Cabrera de Mar; Josep Campmajó, empresari de Girona; Josep Lluís Alay, director de l'oficina de Puigdemont; Xavier Vinyals, president de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes; i Jordi Serra, interventor delegat de Presidència en l'etapa Puigdemont al capdavant de la Generalitat.


Madí ha estat arrestat a casa seva, a Sant Quirze del Vallès. Soler ha estat arrestat en sortir a les 8 del matí del seu domicili d'Igualada per anar a treballar a Barcelona. Poc després, la seva dona, la periodista i excàrrec d'ERC Marina Llansana, ha sortit per portar el fill a escola i se l'ha trobat detingut. Una quinzena d'agents escorcollen el domicili familiar, mentre que uns altres estan fent el mateix a l'empresa de comunicació de Llansana, Lidera, que està just al costat. Llansana és fora, mentre que el seu soci està amb la Guàrdia Civil dins de l'empresa. Vinyals, empresari i excònsol honorífic de Letònia, va ser destituït el 2016 pel govern espanyol per ser independentista, i la seu de l'entitat esportiva també ha estat escorcollada.



Suposada prevaricació urbanística 

Durant la investigació es va descobrir una suposada prevaricació en la requalificació de terrenys rústics per la construcció d'un centre de negocis, un restaurant i una escola concertada a Cabrera de Mar (Maresme), en la zona denominada Complex Villa Bugatti, destinat a casaments i grans esdeveniments. L'escola l'havia de tirar endavant la Fundació El Brot, que ja té un altre centre al Baix Llobregat i està presidida per Vendrell. A més de la requalificació, es van constatar adjudicacions d'obra per procediments no reglats, irregularitats per part del Departament d'Educació de la Generalitat en la concessió del concert a l'escola i la modificació irregular del terreny rústic a urbanitzable, mitjançant la requalificació municipal aprovada pel ple de l'Ajuntament de Cabrera.


El Departament d'Educació ha confirmat que, entre els detinguts, hi ha els alts càrrecs Josep González Cambray i Pilar Contreras. González Cambray és director general de Centres Públics i Contreras és directora general de Centres Concertats i Privats. Després dels escorcolls de tota la jornada a la seu de la conselleria, l'Institut Armat s'ha endut detinguts tant un com l'altre. Fonts d'Educació consultades per NacióDigital exposen que s'investiga la relació entre el departament i l'escola d'educació El Brot, d'Esplugues de Llobregat, de la qual Vendrell n'és el president del patronat.

El centre havia requerit reforç de professorat i l'ampliació de línies de concert, que finalment van ser denegades, tal com es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). Marta Molina, professora d'un institut del Baix Llobregat i també exregidora d'ERC a Sant Joan Despí (Baix Llobregat), mateix municipi on resideix Vendrell i seu de la Fundació El Brot.

El Kremlin, darrere del procés

La Guàrdia Civil creu que el Kremlin estava darrere del procés en el marc d'una estratègia per desestabilitzar l'estat espanyol. Així es desprèn de la interlocutòria del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona a què ha tingut accés NacióDigital. L'Institut Armat vincula Oriol Soler amb Julian Assange i Edward Snowden, i una suposada "estrategia de desestabilització" que tindria Rússia al darrere.

Soler, empresari de la cultura i situat en l'òrbita d'ERC, ha estat detingut aquest matí a Igualada i passarà a disposició judicial aquest divendres. La Guàrdia Civil ha escorcollat durant més de quatre hores el domicili. Benet Salellas, advocat de Soler, denuncia una operació de "criminalització de l'activisme polític" i recorda que la mateixa interlocutòria diu que encara s'ha de "verificar correctament" el suposat delicte de malversació de què s'acusa el seu client.


Una causa secreta des de fa un any i mig

La causa fa més d'un any que està oberta i fins avui s'havia mantingut secreta. La tesi del jutge és que els detinguts haurien col·laborat amb el desviament de fons públics per finançar l'estructura de Puigdemont a Bèlgica, on l'expresident està exiliat des de la tardor de 2017, i estarien vinculats al Tsunami Democràtic. Els detinguts haurien aprofitat les seves relacions privades per aconseguir subvencions i adjudicacions irregulars per part del Govern.


En el cas s'investiguen presumptes delictes de malversació de fons públics, blanqueig de capitals, prevaricació, tràfic d'influències, desordres públics i suborns. La investigació és una peça separada i secreta de la causa que instrueix el mateix jutjat pel suposat desviament de fons procedents de subvencions a entitats properes a CDC i que esquitxaria també la Diputació de Barcelona. 

Aquesta investigació la dirigeix el magistrat Joaquín Aguirre després d'obrir una peça separada en la causa contra suposades subvencions irregulars de la Diputació de Barcelona a entitats sobiranistes, entre les quals n'hi ha de pròximes a l'antiga CDC, com CATMón i Igman. El maig del 2018 la Policia Nacional va entrar a la seu de la institució per escorcollar-la i va fer diverses detencions d'alts càrrecs.

El març d'aquest 2020, poc abans del confinament, el jutge va decidir citar a declarar com a investigats a 49 persones. Entre els investigats hi ha el diputat de JxCat Francesc de Dalmases, També s'investiga el president de la Fundació CATMón, Víctor Terradellas, entitat afí a CDC, i l'expresident de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve.

L'independentisme exigeix la fi de la repressió

L'independentisme ja ha reaccionat a la nova operació de la Guàrdia Civil, que recorda a altres operatius dels últims anys contra el moviment, com ara les detencions del 20 de setembre de 2017 o l'operació Judes contra els CDR. El primer en reaccionar ha estat el president inhabilitat, Quim Torra, que ha exigit la fi de la repressió. També el president del Parlament, Roger Torrent, ha reclamat acabar amb els "muntatges per criminalitzar" el procés i ha demanat una "solució política que desactivi la repressió policial i judicial". 

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha reclamat que s'acabin "les detencions de matinada" i la repressió policial", mentre que des de Junts, Jordi Sànchez ha dit que les actuacions de la Benemèrita són "venjança pura". La CUP ha denunciat que l'operació forma part d'un "entramat policial i mediàtic" que vol "criminalitzar" l'independentisme i vincular-lo a la corrupció. 

Des de Bèlgica, Carles Puigdemont ha denunciat que l'Estat intenta "la mort política i civil" de l'independentisme quan es compleixen tres anys de la DUI, i el Consell per la República ha qualificat d'"infame" l'acció de la Guàrdia Civil. Oriol Junqeras ha denunciat la repressió i s'ha refermat en les "conviccions i la determinació" dels independentistes.

Les entitats sobiranistes també han criticat amb duresa les detencions. L'ANC ha denunciat que l'Estat "no entén altres paraules que repressió i persecució política". Jordi Cuixart, des de la presó, ha exigit la llibertat dels detinguts i ha acusat la Guàrdia Civil de "criminalitzar la lluita no-violenta". 

El PSC demana evitar la demagogia

La portaveu del PSC, Eva Granados, ha demanat respecte a les investigacions judicials, que han comportat diverses detencions aquest matí a Catalunya. Granados ha "exigit" als líders del procés que "evitin la demagògia" i no repeteixin en bucle "afirmacions que no es corresponen amb la realitat" de l'estat espanyol.

Consulteu aquí els arguments del jutge

 

David Madí by edicio naciodigital on Scribd

Oriol Soler by edicio naciodigital on Scribd

Xavier Vinyals by edicio naciodigital on Scribd

Xavier Vendrell by edicio naciodigital on Scribd

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació