Energia

​Coop de Sol visita el Consell d’Alcaldes del Solsonès

El tema central ha estat la creació de condicions necessàries per facilitarla la instal·lacions d’autoconsum a través de plaques solars

per Redacció , Solsonès, 7 de novembre de 2020 a les 09:57 |
L’entitat territorimasies i laradacoop presenten en el Consell d’Alcaldes del Solsonès el projecte de compra col·lectiva d’instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum al Solsonès
Coop de Sol-Territori de Masies ha visitat el Consell d’Alcaldes del Solsonès aquesta setmana per tal de dur a terme accions concretes cap a la sobirania energètica a nivell de pobles i de comarca. És un pas més dins del procés de compra col·lectiva de plaques solars, que es va iniciar el passat mes de juny i que es troba actualment en període d’inscripcions obertes. 

Els principals aspectes que s’ha parlat a la reunió són aconseguir el 95% d’excepció de l’ICIO per obres relacionades amb la instal·lació de plaques solars, la bonificació del 50% de l’IBI en  aquelles instal·lacions on s’implanti energia solar i l’establiment de subvencions directes per tal que les persones amb rendes més baixes puguin accedir-hi. Per fer més accessible l’inversió i socialitzar l’autoconsum, Coop de Sol també està treballant amb diverses eines de l’Economia Social i Solidària i proporciona informació d’altres subvencions com ara els ajuts europeus Leader, per a petits negocis i autònoms.


Coop de Sol és impulsat per quatre cooperatives. Territori de Masies Coop, qui ho promou, l’Arada, que a través del projecte ACTUA facilita la organització del procés, Emelcat, enginyeria principal, i Girasol, cooperativa instal·ladora. També s’està en contacte amb enginyeries locals perquè puguin participar en el procés. Coop de Sol compta també amb la col·laboració de la cooperativa Som Energia. 

Model “claus en mà”

La compra de plaques solars es basa en el model “claus en mà”, que significa “tot inclòs”. És a dir, Coop de Sol es responsabilitza del conjunt de l’obra, des del preestudi fins a la finalització i legalització de la instal·lació. A més, el procés cerca preus més competitius a través d’un increment del volum de compra, evitant les rebaixes de qualitat dels serveis i del material que es proveeix, per tal d’assolir uns preus justos tant per qui compra com per qui proveeix.

Visió de territori, visió de futur

La compra està oberta als pobles del Solsonès i també a pobles veïns de l'Alta Segarra, Torà, Biosca i Bages Occidental (Cardona, Sant Mateu de Bages, Fonollosa i Aguilar de Segarra). Hi poden participar persones, petites empreses, que tinguin coberta o terrassa pròpies o que siguin copropietàries en blocs de pisos. L’objectiu és créixer en xarxa, desvincular-se de les grans empreses i les macroinstal·lacions, “un creixement que estigui vinculat a les persones i fet per les persones”, expliquen membres de Territori de Masies. A més, es vol ampliar l’eix de mires per anar més enllà de la sobirania energètica, ja que la cooperativa rural també promou la sobirania alimentària, el consum conscient, en definitiva, “mancomunar serveis i millorar la vida de les persones”, conclouen.

Coop de Sol- Territori de Masies és un procés que neix i es concep des del compromís amb la sobirania energètica, per millorar l'accés a l'autoconsum fotovoltaic. Les inscripcions estaran obertes fins a finals d’any, tot i que es recomana fer-ho el més aviat possible per tal d’iniciar el procés. Per més informació, es pot consultar el web de Territori de Masies i el canal de Telegram Coop de Sol:

http://territoridemasies.cat/coop-de-sol-territori-de-masies/

https://t.me/coopdesol_territoridemasies   

 

Participació