Opinió

Treballar els consensos

«Iniciar una competició entre entitats per veure qui defensa més el català és erroni»

per Montse Ros i Irene Ortiz , 13 de novembre de 2020 a les 20:00 |
Saps com escriure una convocatòria de vaga? I una sol·licitud de negociació de conveni? L'acta de constitució d'un comitè d'empresa? I un qüestionari d'investigació d'accidents de treball? Si ho vols escriure en català, CCOO té en obert les plantilles per fer qualsevol document relacionat amb la vida laboral. Mira-ho aquí.

El compromís de CCOO amb la llengua catalana es manifesta sobretot en els centres de treball i les relacions laborals. Hem col·laborat amb el Termcat, centre de terminologia de la Generalitat de Catalunya per incorporar expressions a la llengua catalana capaces de descriure les realitats del treball: biaix de gènere, bretxa salarial, doble presència, drets reproductius... i establir les definicions i traduccions actualitzades. Fa més de vint anys que treballem perquè la llengua catalana tingui un ús alhora correcte i no sexista.


Ens hem implicat en projectes d'ensenyament de la llengua, però el més important ha estat sempre impulsar l'aprenentatge del català en el sistema educatiu, universal, per a tothom. CCOO va treballar des del començament dels anys 80 en la definició del model lingüístic de l'escola catalana, abans que cap llei ho disposés. Va ser una tasca compartida amb moltes entitats: el PSUC, les associacions de veïns, els moviments de renovació pedagògica, l'església compromesa amb els barris... L'objectiu era no separar les criatures per la llengua d'origen de les seves famílies i que tothom acabés l'escolarització bàsica amb un coneixement equivalent de català i de castellà.

Al País Basc ho van fer diferent, amb escoles que parlaven en eusquera i escoles que ho feien en castellà. Aquest model (que CiU preferia) s'ha demostrat més car, més segregador socialment i menys eficient a l'hora d'incorporar alumnes de moltes llengües familiars diferents. Quan la Generalitat va tenir competències educatives, va optar pel model que ja s'estava portant a terme en molts barris i que ja havia generat consens.


Fa temps que el PP, després també Cs, ha gastat temps i diners en encendre un conflicte lingüístic que aquest model havia evitat. Va organitzar i finançar denúncies a escoles exigint que determinades criatures rebessin les classes exclusivament en castellà, i van acabar obtenint sentències favorables. Van dictar lleis a Balears, a València i en l'estat espanyol que buscaven la divisió lingüística, social i política entorn de la llengua. I van començar una línia de fake news fora de Catalunya per fer pensar que aquí maltractem la gent que parla en castellà.

En sentit contrari, CCOO va contribuir en primera línia a buscar el consens entre organitzacions, entitats i partits polítics per construir la plataforma de Somescola. Estàvem convençuts i ho estem que el compromís unitari és l'estratègia adequada i que, en canvi, iniciar una competició entre entitats per veure qui defensa més el català (sempre més que una altra entitat també catalanista...), és erroni.


Dilluns dia 9 de novembre, a les 10:58, Jovent Republicà va enviar un correu a Acció Jove de CCOO. Requerien, per a aquell mateix dia, la signatura d'un manifest a favor de la llengua catalana en les aules, sense aportacions ni esmenes, perquè havia de sortir en premsa immediatament.

El seu partit acabava d'aconseguir un compromís del Ministeri d'Educació per derogar la part de la llei Wert que afectava l'ensenyament del català. El PP no governa ni a Balears ni a València i les polítiques canvien. Al govern de Catalunya mai no hi ha hagut retrocés en aquest camp. Per què tanta pressa? Per què no usar Somescola? Per què hi ha entitats que no han estat convocades? Com és que no hem construït el manifest col·lectivament? Encara val la pena gastar una mica de temps, fer la pinya ben feta i no gastar pólvora en foc amic. El compromís amb la llengua catalana no té data de caducitat.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Montse Ros i Irene Ortiz
Respectivament, secretària de Comunicació i portaveu del sindicat; i coordinadora d'Acció Jove de CCOO de Catalunya.
13/11/2020

Treballar els consensos

Participació