Coronavirus

La Generalitat sosté que la restauració no hauria reobert si l'Estat hagués aportat més ajuts

Salut i Interior admeten que s'han flexibilitzat restriccions és per la urgència econòmica i fan una crida a la responsabilitat per evitar una tercera onada

per NacióDigital , 26 de novembre de 2020 a les 13:30 |
Clients a una terrassa d'un bar del centre de Barcelona | Adrià Costa
"Si poguéssim pagar els ajuts de manera directa als sectors afectats, no estaríem reobrint negocis". Així ha reconegut el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que, amb les dades de l'epidèmia a la mà, no s'haurien flexibilitzat les restriccions si no fos per la urgència econòmica de determinats sectors i la impossibilitat de sufragar els efectes d'un tancament més llarg com han fet altres països, com per exemple França. És per això que ha demanat un compliment estricte de les mesures per evitar un empitjorament de la situació. La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, han reafirmat aquesta posició. 

Sàmper ha admès que si la Generalitat tingués els recursos econòmics, les mesures serien "el màxim de restrictives possibles" i molt probablement encara no s'haurien produït reobertures. Des d'aquest dilluns, bars i restaurants han pogut obrir amb estrictes mesures de seguretat que, en alguns casos, no s'estan complint. Vergés, en la mateixa línia, ha reclamat ajudes a l'Estat per als sectors més colpejats per la pandèmia i ha dit que les persones que han vist reduida la seva activitat arran de la pandèmia "necessiten la certesa que també hi ha ajudes de l'Estat". "Cal la implicació de tots", ha apuntat. 


En una entrevista a TV3, Argimon ha explicat que la falta de més recursos per part de l'Estat no ha permès allargar el tancament d'alguns sectors. També ha reconegut la dificultat per fer complir les quarantenes i els aïllaments. Especialment dels ciutadans en situació més vulnerable: "A moltes persones els és impossible fer la quarantena. Van a treballar perquè tenen dos o tres fills a qui donar de menjar". 

Si fa uns dies la portaveu del Govern, Meritxell Budó, obria la porta a avançar de fase en la desescalada abans del pont i ampliar el confinament municipal del cap de setmana a l'àmbit comarcal, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, s'ha oposat avui a aquesta opció. Ha defensat no avançar el pas al segon tram abans del pont i mantenir-lo en el dia 7 de desembre, que és quan finalitza el primer. "Hem de ser seriosos", ha dit. "Els primers 15 dies s'han de complir", ha insistit. 


Responsabilitat per evitar una tercera onada

Vergés i Sàmper han fet una criad a la responsabilitat de la ciutadania per evitar una tercera onada a Catalunya. Si es produeix en les properes setmanes, ho faria amb un sistema sanitari encara tensions per la segona onada i per tant seria més complicat de gestionar. "Si hi hagués una tercera onada l'impacte assistencial seria molt més gran i potser hauríem de tornar a un escenari de restriccions. Hem de ser més curosos que mai", ha remarcat la titular de Salut, que ha demanat que tot el que es faci fora de la bombolla de convivència ha de ser "amb molta prudència i amb totes les mesures de protecció". 


Sàmper ha demanat "complir ara més que mai les mesures de seguretat" i ha demanat "corresponsabilitat" entre Administració i ciutadania de cara a les properes setmanes. "Si volem passar de tram hem d'estar per sota de 0,9 a la R. Les cinc coses més rellevants són distància, mans, mascareta, ventilació i poca interacció social", ha apuntat el conseller. 

Reunions de 10 persones per Nadal

Pel que fa al pla de Nadal de la Moncloa, Argimon ha avançat que hi haurà reunions aquest cap de setmana per perfilar les mesures que s'aplicaran a Catalunya. Sobre la taula es manté la proposta de reunions de fins a 10 persones, tot i la proposta de l'Estat de limitar-les a sis, i la possibilitat de flexibilitzar el toc de queda les nits de Nadal i Cap d'Any. També ha apostat per fer tests a la sortida i retorn dels usuaris de residències perquè puguin viure aquests dies en família. 

Argimon ha apuntat que l'objectiu és mantenir la velocitat de propagació dues setmanes més a l'entorn del 0,80 i això permetria baixar a uns 600 casos diaris, una situació que no s'ha produït des de la sortida de la primera onada. "Això permetria un Nadal molt millor", ha manifestat, al mateix temps que ha apuntat que s'ha de mirar "més enllà". I és que el doctor ha explicat que molts professionals li trameten que hi ha por que els Reis "portin la tercera onada".

En aquest sentit, ha augurat que l'R pujarà ja que el Nadal és i serà una època de molta interacció però ha fixat que no pot pujar per sobre de 0,9 ja que sinó es tornarà a una situació "de risc". Pel que fa al canvi de trams, ha demanat ser seriosos i complir estrictament els primers 15 dies de mesures tal i com estan acordades. "Si hem dit 15 dies són 15 dies, els primers s'han de complir, d'aquí en endavant...", ha manifestat.

Altres notícies que et poden interessar






 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació