PARTITS

Josep Costa va participar en una reunió amb grups identitaris per explorar una coalició electoral

El vicepresident del Parlament afirma que desconeixia la resta d'interlocutors a la trobada convocada per exsecretaris nacionals de l'ANC, però demana disculpes a Borràs i a Junts per "l'incident"

per NacióDigital , 4 de desembre de 2020 a les 20:49 |
Josep Costa, durant el debat de política general. | Adrià Costa
El vicepresident del Parlament i diputat de Junts per Catalunya, Josep Costa, va participar dijous en una reunió amb grups identitaris i ultres per explorar la possibilitat d'una coalició electoral independentista a les eleccions del 14 de febrer. La reunió la convocava el col·lectiu Donec Perficiam, que han creat set exsecretaris nacionals de l'ANC que van deixar la direcció de l'entitat el 3 de novembre passat per la seva negativa a implicar-se més activament en els comicis.

A la reunió, a més de Costa, hi havia l'Assemblea de Represaliats i Activistes (ARA), el Bloc Sobiranista Català, Demòcrates de Catalunya, Directe68 (que defensa teories conspiracionistes sobre el procés) i Solidaritat Catalana per la Independència.


El col·lectiu d'exsecretaris de l'ANC ha fet pública aquest divendres la reunió, qualificant-la d'"històrica", i ha explicat que també hi eren dos partits de caràcter identitari, el xenòfob Front Nacional de Catalunya (res a veure amb la sigla històrica) i Força Catalunya. Aquests dos últims eren representats per David Villegas i per Santiago Espot i Miquel Aguilar, respectivament. A la reunió, on es convocaven partits segons que consta a la invitació, amb un màxim de dos assistents per organització, també es va convidar a ERC, la CUP, Primàries i el PDECat, que van declinar assistir-hi.

Costa ha explicat a NacióDigital que ell hi va assistir per la bona relació amb alguns dels exsecretaris de l'ANC que van convocar a representants de Junts, però que en cap cas sabia que hi assistirien grups d'aquesta índole. De fet, durant la trobada el músic Roger Español, de l'Assemblea de Represaliats i Activistes, va fer notar, en nom d'ARA, la incomoditat amb la presència de grups ultres. Cap altre assistent se'n va queixar.


Hi era en nom de Borràs?

El vicepresident del Parlament va dir que era a la reunió "a títol personal", que Laura Borràs -dirigent de Junts i candidata a la presidència de la Generalitat del partit de Carles Puigdemont- "estava al cas" de la convocatòria, ja que també l'havia rebuda, i que l'informaria del contingut (aquella tarda ella era a Waterloo). Un portaveu dels organitzadors assegura a aquest diari, en canvi, que Costa va dir que hi era "en nom de Laura Borràs", un extrem que ell nega, però que diversos dels presents contradiuen, fins i tot a les xarxes. Sostenen que, quan li ho va demanar un dels assistents, va assegurar que el que ell digués "era en nom de Laura Borràs". El vicepresident del Parlament ha sortit al pas de la notícia amb un fil de piulades a última hora de la nit d'aquest divendres demanant "disculpes" per "l'incident" i els "perjudicis" que pugui causar a Junts o la seva candidata.

 
El fet que Donec Perficiam hagués explicat a primera hora de la tarda en un comunicat que a la trobada hi havia també Junts per Catalunya, grup del que Costa és diputat tot i que no milita a Junts, ha provocat certa polèmica a les xarxes i encès les llums d'alarma al partit de Puigdemont. La portaveu Elsa Artadi i la diputada Aurora Madaula se n'han desmarcat ràpidament.  
 
Artadi i Madaula han posat l'accent en el fet que ningú representava formalment el seu partit en una reunió "amb partits xenòfobs", i el cert és que, segons diverses fonts presents a la reunió, que va ser telemàtica i es va enregistrar, Costa en cap moment va afirmar representar-los. El vicepresident del Parlament ha assegurat que, de fet, es va perdre algunes de les presentacions, fet pel qual fins aquest divendres no ha sabut qui hi havia a la "cita a cegues".

A la reunió, de dues hores i mitja, es va acordar seguir parlant de la possibilitat d'una coalició independentista, i uns i altres es van emplaçar a veure's la setmana que ve amb els mateixos interlocutors. Costa ja ha avançat que no hi assistirà i ha fet notar el seu enuig amb el fet que s'hagi esbombat la trobada que, en principi, havia de ser discreta.

Costa, un dirigent molt proper a Puigdemont, Borràs i Quim Torra, va declinar aquesta setmana presentar-se a les primàries de Junts per ser diputat però va donar a entendre, segons que va informar Catalunya Ràdio, que estaria a disposició per formar part d'un eventual pròxim Govern. 

Demòcrates i ARA: "Res a compartir" amb identitaris

Entre els assistents hi havia també dos dirigents de Demòcrates, Jordi V. Pou i Dani Planàs. Fonts del partit que lidera Toni Castellà han afirmat que hi eren "a títol personal" i per la relació amb alguns dels exdirigents de l'ANC convocants, però que no tenen "res a compartir" amb els dos partits identitaris presents ni amb la idea d'una candidatura de les característiques que es pretén. 

Costa i Demòcrates no hi tornaran, i tampoc ARA, l'assemblea de represaliats, que ha explicat en un comunicat que hi va anar a "escoltar" però que "s'aixeca de la taula" de Donec Perficiam. A Costa l'han criticat representants d'ERC i la CUP. El republicà Sergi Sabrià n'ha demanat la dimissió per "blanquejar l'extrema dreta" i el cupaire Albert Botran ha demanat una "desautorització" a Laura Borràs, a qui Costa representava segons els organitzadors i que, segons el vicepresident del Parlament, senzillament estava al cas de la seva presència. 
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació