El Monestir de Poblet, envoltat de vinyes | Incavi
Branded content

DO Conca de Barberà, entre monestirs i catedrals del vi

Les varietats, els vins, la història i una proposta enoturística per descobrir la DO Conca de Barberà

per NacióDigital
El Monestir de Poblet, envoltat de vinyes | Incavi
Els vins catalans amb denominació d'origen (DO) fa sis anys que lideren el mercat de Catalunya. El 2019, per exemple, quatre de cada deu ampolles –concretament el 41,3%- consumides al nostre país eren de vi català. La quota de mercat, a més, ha augmentat 14 punts en els últims nou anys però encara hi ha molt camí per recórrer per posar en valor uns vins que són de proximitat, sostenibles i de qualitat.

A més, en els últims mesos, la crisi de la Covid-19 també ha afectat el sector. L'impacte principal ha estat pel doble tancament del canal d’hoteleria i restauració, que representa el 40% del consum, així com per l'aturada de les exportacions durant uns mesos.


És per aquest motiu que la Generalitat de Catalunya i les denominacions d'origen catalanes han impulsat la campanya “Gaudeix del que és bo #vicatalà” per promocionar el consum de vi català a Catalunya.

DO Alella DO Conca de Barberà DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Empordà DO Empordà DO Montsant DO Penedès DO Pla de Bages DOQ Priorat DO Tarragona DO Tarragona DO Terra Alta DO Alella DO Catalunya DO Cava DO Conca de Barberà DO Costers del Segre DO Empordà DO Montsant DO Penedès DO Pla de Bages DOQ Priorat DO Tarragona DO Terra Alta

Catalunya és terra de vins i caves. Hi ha fins a 12 denominacions d'origen (DO) que a NacióDigital descobrirem en l'especial "Catalunya, país de vins". Comencem el viatge amb la DO Conca de Barberà, ens acompanyes?
 

Consell Regulador de la Denominació d’Origen Conca de Barberà


 Carrer de la Volta, 2. 43400 Montblanc 
 www.doconcadebarbera.com
 info@doconcadebarbera.com

  1. Situació i superfície
  2. Geologia i sòls
  3. Climatologia
  4. Vinyar
  5. Varietats recomanades i autoritzades
  6. Vins
  7. Història
  8. La DO
  9. Una proposta enoturística
 

1. Una comarca envoltada de carenes muntanyoses


La Conca de Barberà és una comarca catalana situada a la part meridional de Catalunya, entre les demarcacions de Tarragona i Lleida i en la conca del riu Francolí i el seu afluent l’Anguera. La comarca està envoltada de carenes muntanyoses: a l’est, les serres de Miramar i del Cogulló; a l’oest, les serres del Tallat i de Vilobí; al nord, les serres de Montclar, Codony i Comalats; i al sud, les muntanyes de Prades. 

La DO Conca de Barberà compta amb una superfície de vinya al voltant de les 2.900 ha i engloba 15 termes municipals.


 

2. Una DO amb sòls de color terrós


Els sòls de la DO Conca de Barberà, en la seva gran majoria, són d’argila, margues i conglomerats calcaris i s’identifiquen fàcilment pel seu color terrós. Son argilo-calcaris pobres en contingut de matèria orgànica i es troben a la zona central de la Conca. 

Al fons de la Conca, perfil profund de les valls del riu Francolí i Anguera hi ha terrasses fluvials amb gran presència de còdols i a l’extrem sud oest, a les vessants de les muntanyes de Prades es troben sòls de pissarra amb abundant llicorella. 

Les altituds estan compreses entre els 350 i 900 metres, fet que condiciona els vins aportant frescor, lleugeresa i una gran expressió aromàtica.


 

3. Un clima mediterrani de transició


En general podem parlar d’un clima mediterrani de transició entre la suavitat de les comarques tarragonines del litoral, donada la relativa proximitat al mar, i la continentalitat pròpia de les comarques lleidatanes.

La modesta altitud de la serra de Miramar i l’estret de la Riba permeten una certa influència dels vents humits i temperats de la costa, però per altra banda, les marcades inversions tèrmiques hivernals accentuen les gelades a les parts baixes. Aquesta combinació fa que existeixi un diferencial tèrmic notable entre el dia i la nit, amb hiverns freds i estius no massa calorosos.

La temperatura mitjana anual està compresa entre els 13 i els 14ºC, amb màximes a l’estiu que poden arribar als 35ºC i mínimes per sota del 0ºC a l’hivern. La pluviometria es situa entre 450 i 550 mm anuals. 



La Conca de Barberà és terra de catedrals del vi. Foto: Incavi


 

4. El trepat, varietat autòctona de la Conca


La varietat negra dominant és el trepat, varietat autòctona de la zona, el segueixen en menor proporció l’ull de llebre i el cabernet sauvignon.

Les varietats blanques dominants són el macabeu i la parellada. En menor proporció trobem el chardonnay.

El 70% de la superfície vitícola està formada per les varietats trepat, macabeu i parellada.


 

5. Varietats recomanades i autoritzades

La DO Conca de Barberà té les següents varietats autoritzades.

Varietats blanques autoritzades

 Chardonnay
 Chenin
 Garnatxa blanca
 Moscatell d’Alexandria
 Moscatell de gra petit
 Sauvignon blanc
 Sumoll blanc
 Viognier
 
Varietats negres autoritzades

 Cabernet sauvignon
 Cabernet franc
 Garnatxa negra
 Merlot
 Monestrell
 Pinot noir
 Samsó (carinyena)
 Syrah
 Sumoll negre

La DO Conca de Barberà té les següents varietats recomanades.

Varietats blanques recomanades

 Macabeu
 Parellada

Varietats negres recomanades

 Trepat
 Ull de llebre
 Garnatxa negra


 

6. Vins negres, delicats i afruitats


La producció mitjana de la DO Conca de Barberà és de 8.500 hl. D’aquesta producció, els vins negres representen aproximadament el 51%; els rosats el 13% i els blancs el 36%. El conjunt dels cellers comercialitzen 1 milió i poc  d’ampolles, les quals el 75% es destinent al mercat nacional i el 25% al mercat exterior.

La gamma de vins és àmplia. Els vins blancs són lleugers, de fina aroma afruitada i moderada graduació alcohòlica. Els rosats esdevenen lleugers, afruitats i frescos per la moderada acidesa i pel que fa als vins negres joves son suaus, lleugers i saborosos en boca. Els vins negres que reben un envelliment son més corpulents, adquireixen una gran complexitat aromàtica i presenten una bona persistència.

Els vins de la Conca de Barberà tenen el seu referent diferenciador en la varietat trepat, autòctona de la comarca, que proporciona vins negres delicats, afruitats, frescos amb notes especiades i lleugera graduació alcohòlica.


 

7. El primer celler cooperatiu de l'Estat


L’evolució de la viticultura a la Conca ha anat molt lligada a l’evolució històrica de la comarca. Els antecedents més remots es remunten als temps dels romans. Durant l’ocupació sarraïna no s’abandona del tot el cultiu ja que els metges àrabs lloaven el vi com a aliment i com a producte de qualitats terapèutiques. 

Al segle XII, les terres son colonitzades pels catalans i tingueren un paper molt important els ordres benardians del Cister i del Temple. Els primers des del monestir de Poblet i els altres des de la comanda de Barberà. Els monjos van potenciar el conreu i l’elaboració de vi i van transmetre els ensenyaments als pagesos.

A finals del segle XVIII i sobretot a mitjan segle XIX es va fer un gran pas. L’exportació del vi i l’aiguardent cap al nord d’Europa i el continent americà va convertir la vinya en el conreu gairebé exclusiu de la comarca però l’extensió de la fil·loxera anorrearia completament aquesta època d’esplendor. Tot i això la pagesia de la comarca va saber ressorgir. La Conca de Barberà va ser pionera a Catalunya i a la resta de l’Estat, en l’agrupació dels pagesos en cooperatives agrícoles vinculades al sector vitivinícola.

L’any 1884, els pagesos del poble de Barberà fundaren un sindicat per elaborar el vi en comú i s’inicia la replantació de les vinyes a la Conca. L’èxit coronà els esforços, i el 1903 s’alça el primer edifici de nova planta, concebut com a celler cooperatiu, de tot l’Estat, al poble de Barberà.

Un reflex dels esforços de les generacions dels pagesos per tornar aixecar l’economia agrícola de la comarca, són els cellers modernistes, anomenats “catedrals del vi” per Àngel Guimerà. Entre el 1912 i 1919 es construeixen sis cellers modernistes a la comarca. 


 

8. La DO


El Estatuto del Vino (art. 34), que pretenia regular la producció del vi a l’Estat així com la seva venda i circulació, publicat el 1932, ja parlava de la Conca de Barberà com a una de les denominacions d’origen que s’havien de protegir.

El primer reglament i el seu consell regulador va ser aprovat per l’ordre de 19 de novembre de 1985 del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, el qual va ser posteriorment modificat per l’Ordre de 29 de setembre de 1989. El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació va ratificar dit reglament, a afectes de la seva defensa per l’Administració Central de l’Estat en els àmbits nacional i internacional, per ordre de 14 de desembre de 1989. 

Amb l’ordre ARP/60/2006, de 16 de febrer, publicada al DOGC núm. 4585, de 3 de març de 2006, es va aprovar la darrera reglamentació de la Denominació d’Origen Conca de Barberà, adaptant-la a la Llei d’ordenació vitivinícola catalana. 


 

9. Proposta enoturística


La Ruta del Trepat és la proposta enoturística per excel·lència de la Conca de Barberà. Permet contemplar les vinyens sense presses, conèixer cellers plens d'història –entre els quals algunes de les sis catedrals del vi modernistes- i també degustar vins i caves amb caràcter únic.

La ruta es pot complementar amb la visita al Museu de la Vida Rural i la Fassina Balanyà de l'Espluga de Francolí, visitar el Monestir de Santa Maria de Poblet i el seu entorn ple de vinyes, així com una visita a la muralla medieval de Montblanc que inclou degustació de vins.





 

Una producció de l'equip de brand
Arnau Urgell (coordinació)
Guillem Bellafont (disseny)
Montserrat Guixé (contacte)
Amb el suport de
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

Participació