Centre d'Estudis Lacetans

Neus Mujal relleva Montse Creus a la presidència del Centre d’Estudis Lacetans

El canvi al capdavant de l’entitat s’ha formalitzat en la darrera assemblea de socis del CEL, que s’ha celebrat en format semi-presencial

per Redacció , Solsonès, 19 de desembre de 2020 a les 10:21 |
Neus Mujal (Arxiu)
La fins ara secretària, Neus Mujal, agafa el timó de l’entitat mentre que el seu lloc l’ocuparà Maria Carme Guàrdia. David Guixé i Fermí Sort seguiran com a vicepresident i tresorer, respectivament, mentre que han plegat tres vocals de la junta i s’hi han adherit tres cares noves. Montse Creus passarà a coordinar la secció d’Etnologia. Des de l’entitat agraeixen la tasca de la presidenta dels últims 13 anys així com el treball dut a terme pels vocals, que ha permès que el CEL compleixi un quart de segle. La nova junta preveu celebrar el vint-i-cinquè aniversari del Centre d’Estudis Lacetans tan bon punt les circumstàncies ho permetin.

El CEL va fer el dissabte 28 de novembre 2020 l'Assemblea  General Ordinària en format presencial i telemàtic que s'havia ajornat per la Covid-19.


Es va fer un repàs de les activitats realitzades per les diferents seccions durant el 2019 i les propostes per al 2020 i que la majoria seran executades el 2021. Us fem un breu resum i us convidem a visitar la nostra pàgina web  www.lacetans.org on trobareu penjada l'acta i totes les activitats portades a terme i noves propostes.

La SECCIÓ D'ARQUEOLOGIA  va presentar els resultats de les diferents campanyes d’excavacions que du a terme, des de fa anys, en els jaciments del Castellvell (Olius, el Solsonès), Sorba (Montmajor, el Berguedà), Anseresa (Olius), la Codina (Pinell),  Estinclells (Verdú, L’Urgell), la Pleta (Belianes, Pla d’Urgell), les Hortes de Cal Pons (Pontons, Alt Penedè), així com els  treballs en el Camp d’Experimentació de la Protohistòria a la fortalesa dels Estinclells, entre d'altres actuacions.


El GRUP DE NATURA DELS SOLSONÈS (GNS)  va mostrar les diferents accions dutes a terme durant l’any. Cada mes hi ha 1 o 2 activitats programades, penjades a la pag web del GNS, obertes a tothom. 
Cal ressaltar  l’Estudi dels Petits Mamífers, en el marc de l’estudi de Seguiment de petits mamífers BIOSOL (SEMICE) que es realitza en diferents llocs de Catalunya per tal de conèixer la comunitat de micromamífers; la prospecció biològica al Solsonès, BIOBLITZ, que durant 3 dies es realitza diferents censos i recomptes de diverses espècies de fauna i flora; l' organització activitats per la SETMANA DEL CLIMA; la SETMANA DEL VOLUNTARIAT i col·laboració amb el projecte BASSADORIA de Territori de Masies

El GNS  organitza  moltes activitats lúdiques, pedagògiques i culturals de caràcter ambiental a part d'escriure articles, informes i xerrades.

S'ha creat una nova secció, la  D'ETNOLOGIA  que va col·laborar en l'exposició del Museu Diocesà  i Comarcal de Solsona: ART ESANIA, TOT TORNA, oficis d'avui i d'ahir.  El mes de novembre 2019 el President de la Generalitat Quim Torra, acompanyat d'altres personalitats polítiques i nombrosos conciutadans va inaugurar l'exposició organitzada pel CEL "A BODES EM CONVIDES" situada a la Casa Gran del Miracle, dins el projecte "COL·LECCIONANT PASSIONS"  de l'OPEI

La SECCIÓ D'HISTÒRIA va organitzar el cafè-teatre "La idea d'Europa" de George Steiner i col·labora en diversos projectes  com POCTEFA,  "PIRINEUS TERRITORI DE MEMÒRIES" i en l'exposició EL CONTENIDOR "DECONSTRUIR EL FRANQUISME" que ja s'ha exposat a Pamplona, Santiago , Barcelona i properament s'exposarà aquí a Solsona

Un any més, es va  presentar un nou número, el 16è, de la Revista Cultural del Solsonès OPPIDUM, que el CEL impulsa conjuntament amb l’Arxiu Comarcal del Solsonès, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Solsona i el Consell Comarcal del Solsonès. 
També es va  renovar  la Junta, han plegat 3 vocals i s'hi han adherit 3 persones més. Neus Mujal Alsina, fins ara secretària ha estat elegida presidenta, M. Carme Guardia serà la nova secretaria i  David Guixé i Fermí Sort seguiran com a vicepresident i tresorer respectivament.

Volem agrair el treball portat a terme pels vocals que han treballat perquè el CEL pugui celebrar ja els 25 anys d'existència i molt especialment manifestar el nostre agraïment més sincer per  a Montse Creus, directora durant gaire bé 13 anys i que ara passarà a coordinar la secció d' ETNOLOGIA. GRÀCIES MONTSE.

El CEL, té com a objectiu promoure i divulgar la recerca, estudi i conservació del patrimoni natural i cultural del Solsonès, per això  col·labora en diferents organismes i entitats  de Solsona i Comarca. 

Gràcies a tos els socis que ens acompanyeu en aquests 25 anys de viatge. Quan poguem ho celebrarem!

 

Participació