Medi Ambient

El Grup de Defensa de la Natura, a favor de regular l'escalada a Queralt

L'Ajuntament de Berga ha advertit recentment que des del 2004 només es pot escalar al Roc de l'Alou i al Mercadal i ha senyalitzat les zones de la serra on l'escalada no està autoritzada

per Pilar Màrquez Ambròs , 22 de desembre de 2020 a les 10:52 |
Queralt amb vistes a Berga (arxiu). | Facebook Queralt 2016
El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà (GDNB) està a favor que les activitats d'escalada a Queralt es regulin "per qüestions de seguretat dels propis escaladors i per la preservació d'espècies de flora endèmiques i d'aus nidificants". El grup ecologista agraeix que l'Ajuntament de Berga l'hagi convidat a les reunions "des del primer dia" amb altres entitats esportives de Berga per tal de tractar aquesta qüestió.

L'Ajuntament de Berga ha advertit recentment que des del 2004 només es pot escalar al Roc de l'Alou i al Mercadal de Queralt i ha senyalitzat les zones de la serra on l'escalada no està autoritzada, d'acord amb el Pla Urbanístic (POUM). De fet, el regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia, ha explicat a NacióBerguedà que "la regulació ja existia" i, que per tant, el que ha fet ara el consistori és iniciar un seguit de reunions amb les entitats i clubs per posar-los en coneixement d'aquest fet. Un informe de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, arran de diversos despreniments a la drecera, ha estat clau per recordar que la flora i fauna de la zona és d'especial interès i l'escalada en perjudica la preservació. 


Arran del debat que s'ha encetat, el GDNB ha volgut destacar en un comunicat que "el sector de l'escalada ha experimentat un creixement exponencial de practicants que ha implicat "l'equipament de centenars de vies d'esportiva (modalitat d'escalada moderna amb requeriments d'equipament fixe) sense cap mena de restricció ni des del col·lectiu, ni des de l'administració". Els ecologistes han afirmat que "les conseqüències d'això han estat una massificació de sectors i posada en risc de persones". Segons han dit, en les rutes d'escalada més tradicionals "no s'han donat escenaris de massificació ni d'impacte pronunciat a la roca". 

Des de l'entitat, han assenyalat que "tenint en compta que una de les motivacions principals per la regulació d'aquesta activitat és la preservació de la biodiversitat característica de la Serra de Queralt, hi volem donar el nostre suport", però admeten que "cal analitzar detalladament cada sector o via per justificar aquesta regulació sota criteris científics ben fonamentats".


El GDNB ha afegit que són "plenament conscients que "cal comptabilitzar l'activitat humana amb la preservació dels valors naturals, però fins a dia d'avui, aquestes activitats i el desenvolupament econòmic ha evolucionat sense tenir en compte aquests valors". El grup ecologista ha subratllat que, segons l'Observatori del Patrimoni Natural i de Biodiversitat, Catalunya ha perdut un 25% de la biodiversitat en els darrers 18 anys. Un fet que consideren que "és realment greu i preocupant" perquè "la biodiversitat d'un territori és un territori de la salut de la que gaudeix, la capacitat d'adaptació que tindrà per canvis futurs i la diversitat de vides". 

 

Participació