Vinyes de la DO Terra Alta | Incavi
Branded content

DO Terra Alta, el paradís mundial de la garnatxa blanca

Les varietats, els vins, la història i una proposta enoturística per descobrir la DO Terra Alta

per NacióDigital
Vinyes de la DO Terra Alta | Incavi
Els vins catalans amb denominació d'origen (DO) fa sis anys que lideren el mercat de Catalunya. El 2019, per exemple, quatre de cada deu ampolles –concretament el 41,3%- consumides al nostre país eren de vi català. La quota de mercat, a més, ha augmentat 14 punts en els últims nou anys però encara hi ha molt camí per recórrer per posar en valor uns vins que són de proximitat, sostenibles i de qualitat.

A més, en els últims mesos, la crisi de la Covid-19 també ha afectat el sector. L'impacte principal ha estat pel doble tancament del canal d’hoteleria i restauració, que representa el 40% del consum, així com per l'aturada de les exportacions durant uns mesos.


És per aquest motiu que la Generalitat de Catalunya i les denominacions d'origen catalanes han impulsat la campanya “Gaudeix del que és bo #vicatalà” per promocionar el consum de vi català a Catalunya.

DO Alella DO Conca de Barberà DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Empordà DO Empordà DO Montsant DO Penedès DO Pla de Bages DOQ Priorat DO Tarragona DO Tarragona DO Terra Alta DO Alella DO Catalunya DO Cava DO Conca de Barberà DO Costers del Segre DO Empordà DO Montsant DO Penedès DO Pla de Bages DOQ Priorat DO Tarragona DO Terra Alta

Catalunya és terra de vins i caves. Hi ha fins a 12 denominacions d'origen (DO) que a NacióDigital descobrirem en l'especial "Catalunya, país de vins". Comencem el viatge amb la DO Terra Alta, ens acompanyes?
 

Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta


 Ctra. De Vilalba, 31. 43780 Gandesa
 www.doterraalta.com
 info@doterraalta.cat

  1. Situació i superfície
  2. Geologia i sòls
  3. Climatologia
  4. Vinyar
  5. Varietats recomanades i autoritzades
  6. Vins
  7. Història
  8. La DO
  9. Una proposta enoturística
 

1. Més de 60 cellers i unes 6.000 hectàrees


La zona de producció i elaboració de la DO Terra Alta està situada al sud de Catalunya, entre el riu Ebre i la frontera amb terres aragoneses, i comprèn els 12 termes municipals de la comarca de la Terra Alta.

La comarca té una tradició mil·lenària en el món de la viticultura, i la seva producció està reconeguda públicament per la Denominació d’Origen Terra Alta des de 1982.

Per la seva situació, per la vocació vitícola del seu terrer i les pràctiques culturals desenvolupades per la seva gent, la Terra Alta és una regió vitivinícola típicament mediterrània i és considerada el regne de la garnatxa blanca.

La DO Terra Alta engloba els 12 municipis de la comarca: Arnes, Batea, Bot, Caseres, Corbera d’Ebre, El Pinell de Brai, Gandesa, Horta de Sant Joan, La Fatarella, La Pobla de Massaluca, Prat de Comte i Vilalba dels Arcs.

Pel que fa al nombre de cellers, actualment hi ha 61 cellers inscrits, xifra que va augmentant any rere any, i 1.247 viticultors que treballen una superfície de 6.048 ha.


 

2. Un territori Reserva de la Biosfera


La Terra Alta té un alt valor paisatgístic que l’ha portat a ser reconeguda per la Unesco com a Reserva de la Biosfera.

Del paisatge de la Terra Alta destaquen, per un costat, les serres calcàries dels Ports d’Horta de Sant Joan, la Serra de Pàndols i la Serra de Cavalls, i per l’altre, dues unitats fisiogràfiques importants: la Plana i l’Altiplà. Amb una altitud de les vinyes sobre el nivell del mar que varia del 350 als 500 metres, es tracta d’un paisatge espectacular i típic del mediterrani interior.

La vinya es conrea en terrasses, sovint naturals, amb diverses pendents o en bancals. El sòl de conreu és, en general, de textures mitjanes, amb bon drenatge, de profunditat variable, ric en calcària i molt pobre en matèria orgànica.

D’entre tots els perfils, destaquen els denominats localment de “panal”, molt equilibrats a nivell de totes les propietats anteriorment descrites i amb menor contingut de calcària.


 

3. Un clima mediterrani sec


El clima de la zona geogràfica és del tipus mediterrani sec i queda reflectit en la següent caracterització climàtica:

Temperatura mitjana anual: 14,6 / 14,6 ºC.
Cal anotar que els hiverns són freds i denoten certa continentalitat fora del període vegetatiu de la vinya.
Pluja: 485 / 592 mm
Vents dominants. D’una banda el cerç, vent sec de component nord-oest, que domina en el període setembre-juny. D’altra banda i en el període juny-agost el vent dominant és la denominada localment garbinada, conjunt de marinades –vents de mar cap a terra- de component sud i sud-est, que no s’han de confondre amb el denominat garbí (vent de component sud-oest).



Vinyes de la DO Terra Alta. Foto: Incavi


 

4. La comarca de les garnatxes


Les condicions del terrer afavoreixen la qualitat i expressió de varietats viníferes de maduració mitjana i tardana.

El predomini de les varietats de raïm tradicionals és l’altre tret diferenciador de la viticultura a la DO Terra Alta i és a través de les garnatxes on es fa més evident aquest fet. La garnatxa blanca, la garnatxa negra i la garnatxa peluda són les varietats de raïm predominants. Juntament amb el macabeu, la parellada i la carinyena sumen tres quartes parts de la superfície de conreu.

La garnatxa blanca és la varietat que millor s’adapta al clima regional, assolint tota la seva esplendor en aromes, caràcter, personalitat i matisos. Darrere dels vins varietals de garnatxa blanca s’hi troba un cep rústic, un raïm delicadíssim i un saber fer basat en el refinament de la tècnica d’elaboració. Per tot això, la Terra Alta és una de les poques regions de la viticultura mundial on és possible trobar una extensa gamma de vins varietals d’aquesta vinífera.

El 33% de la garnatxa blanca mundial es conrea a la Terra Alta, i aquest percentatge de la superfície mundial suposa el 75% de la producció a l'Estat i el 90% de la garnatxa blanca a Catalunya.


 

5. Varietats recomanades i autoritzades

La DO Terra Alta té les següents varietats autoritzades.

Varietats blanques autoritzades

 Chardonnay
 Chenin blanc
 Moscatell de gra gros (o moscatell d’Alexandria)
 Moscatell de gra petit (o moscatell de Frontignan)
 Pedro Ximènez
 Sauvignon blanc
 
Varietats negres autoritzades

 Cabernet franc
 Cabernet sauvignon
 Garnatxa tintorera
 Merlot
 Syrah
 Ull de llebre

La DO Terra Alta té les següents varietats recomanades.

Varietats blanques recomanades

 Garnatxa blanca
 Macabeu
 Parellada

Varietats negres recomanades

 Garnatxa negra
 Garnatxa peluda
 Carinyena
 Morenillo


 

6. Vins marcats per la mediterraneïtat


La DO Terra Alta ofereix uns vins fins, distingits per la seva força i caràcter. Un Terra Alta arrela en terres calcàries, creix amb el sol del Mediterrani i s’elabora amb cura.

Les característiques diferenciadores dels seus vins són degudes principalment a la mediterraneïtat del seu terrer i al predomini de les varietats de raïm tradicionals que, juntament amb les varietats foranies, marquen el caràcter dels seus vins.

Els blancs són vins de color pàl·lid, aroma fresca i un pas en boca ampli i equilibrat. Estan elaborats majoritàriament amb Garnatxa blanca. La importància de la Garnatxa i una cultura específica d’entendre la seva elaboració fan d’aquests vins els que millor expressen el terrer i la cultura de la DO Terra Alta, i els fa mereixedors d’un distintiu de garantia específic, el Terra Alta Garnatxa Blanca 100X100.

Els vins negres destaquen pel seu caràcter mediterrani, amb elevada intensitat colorant i predomini de les aromes de fruita. La singularitat i qualitat es completa amb quatre tipus de vins de licor: els vins dolços naturals, les misteles -blanques i negres- i els vins rancis, tots ells obtinguts a partir de raïms de garnatxa sobremadurats per l’acció natural del cerç que bufa durant la tardor.

Les particularitats que s’hi poden apreciar en tots els vins de la DO Terra Alta estan clarament marcades per aquesta mediterraneïtat, i són, fonamentalment, el predomini de les varietats tradicionals, més expressió en boca que en nas, i una destacable persistència al tast.


 

7. Una de les set DO històriques


La Denominació d’Origen Terra Alta va ser reconeguda provisionalment l’any 1972. Juntament amb Alella, Conca de Barberà, Empordà, Penedès, Priorat i Tarragona, és una de les set denominacions d’origen històriques de Catalunya.

Una tradició vitivinícola gairebé mil·lenària (l’Orde del Temple a través dels Costums d’Orta, de 1296 i els Costums de Miravet, de 1319, ja deixava constància del conreu de la vinya i la producció de vi a la zona), uns municipis amb vida i identitat vitivinícola pròpia, el patrimoni familiar de vinyes i cellers (sovint associat al cooperativisme), la passió, la humilitat i l’esforç en el treball, són els trets destacables que perfilen el saber fer dels productors i elaboradors de la DO Terra Alta.

Possiblement i, a pesar de la importància i qualitat dels vins negres, el testimoni més evident d’aquesta cultura cal buscar-lo en el vi blanc. Durant la primera meitat del S. XIX, el cèlebre escriptor Joan Perucho, i fins i tot Pablo Picasso, sabien que els vins de la Terra Alta es distingien entre verges o brisats (vins obtinguts per la fermentació de raïm blanc sencer trepitjat), tots dos blancs. I en paraules d’en Jaume Ciurana, aquests vins esdevingueren “proverbials” en l’imaginari de la societat catalana.

També és prou remarcable la forta vinculació del nom de cada municipi a la producció vitivinícola en origen. De fet, al llarg de la història s’havien fet populars els vins denominats com “de Gandesa” o “de Batea”, especialment blancs, però també negres. Més recentment, a mitjans dels 90, la professionalització del sector vitivinícola a la comarca i la incorporació progressiva de l’excel·lència en aquesta cultura fan de la DO Terra Alta un distintiu en constant evolució i millora. 


 

8. La DO


El Consell Regulador és l’entitat que gestiona la Denominació d’Origen Terra Alta. En els seus inicis es constituí com una oficina descentralitzada de l’administració de la Generalitat de Catalunya i així va ser des del reconeixement oficial de la DO Terra Alta el 1982 fins a l’any 2005, quan en el marc de la llei 15/2002, de 27 de juny, d’ordenació vitivinícola, el Consell Regulador assoleix plena capacitat jurídica i d’obrar per al desenvolupament de les seves funcions, i es reconstitueix com una corporació de dret públic.

Posant sempre l’accent en els valors del terrer, de les vinyes i de la cultura que caracteritzen una denominació d’origen, el Consell Regulador combina la gestió privada i la pública per representar, garantir, defensar i promocionar la DO Terra Alta amb la finalitat d’impulsar el desenvolupament del sector vitivinícola a la zona de producció i fer dels Terra Alta un valor a tenir en compte pels consumidors de vins fins.


 

9. Proposta enoturística


El patrimoni vitivinícola de la Terra és sinònim de catedrals del vi: l'arquitecte Cèsar Martinell va idear tant el Celler Cooperatiu de Gandesa com el de Pinell de Brai. Ambdós es basen estèticament en el modernisme però funcionament en el noucentisme. Estan pensades per optimitzar la productivitat i la qualitat del vi. Més enllà de l’arquitectura, per tant, constitueixen els exemples més importants d’enginyeria industrial al món rural.

Ben aprop de Gandesa, al poblat ibèrica del Coll del Moro, es pot visitar el trull de vi més antic de Catalunya, que data del segle III aC. Els sediments extrets del trull han donat un resultat positiu en restes vinícoles.





 

Una producció de l'equip de brand
Arnau Urgell (coordinació)
Guillem Bellafont (disseny)
Montserrat Guixé (contacte)
Amb el suport de
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

Participació