Arriben les vacunes i comencem bé

«Prioritzar les residències, que van patir l'impacte més brutal durant la primera onada, és un encert i un acte de justícia»

per Germà Capdevila , 27 de desembre de 2020 a les 20:00 |
Arriben les primeres vacunes i tot Europa s'omple d'esperança en un futur no gaire llunyà on el malson de la COVID ja no alteri les nostres vides d'una manera tan punyent. Les imatges de les primeres dosis administrades a tots els països de forma gairebé simultània ens recorda que la Unió Europea juga i jugarà un paper crucial en la gestió de la pandèmia i la post-pandèmia.

Amb els antecedents nefastos de les compres centralitzades de subministraments i les estafes amb mascaretes falses i altres escàndols semblants durant els primers mesos del confinaments, no cal ser Nostradamus per endivinar com hauria estat la gestió de la compra, enviament i aplicació de les primeres vacunes sense el protagonisme de la Unió Europea.


Les imatges de l'aplicació de les primeres dosis en residències d'arreu del país ha resultat reconfortant, pel simbolisme i per la voluntat de rescabalar els més afectats per l'impacte inicial de la COVID. La consellera de Salut, Alba Vergés, preveu que les residències assoleixin la immunitat de grup en unes sis setmanes. Una notícia magnífica.

Les vacunes contra la COVID constitueixen un dels majors èxits col·lectius de la història recent de la humanitat. I s'ha aconseguit amb els recursos econòmics dels governs i les aportacions en coneixement i experiència de les universitats i centres de recerca públics i privats. Els ultraliberals que només aposten per la iniciativa privada, farien bé de llegir aquesta notícia del portal BBC Mundo.


Mentrestant, més enllà de l'esperança que desperta l'inici de la vacunació cal recordar que trigarem molts mesos a vacunar una part significativa de la població, que les mutacions com la que ha aparegut al Regne Unit ens faran la guitza i que la mascareta, la higiene i la distància seguiran sent les nostres companyes de viatge per un llarg temps.

Encara haurem d'acceptar i complir amb noves restriccions i limitacions a la mobilitat i les relacions amb amics i familiars. No ens deixem portar per l'alegria de l'arribada de la vacuna, que de moment només veurem en portades de diaris i obertures de telenotícies. El control de la pandèmia encara és lluny i continua depenent en gran part del nostre capteniment individual.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
27/12/2020

Arriben les vacunes i comencem bé

20/12/2020

Alerta britànica

13/12/2020

Alemanya fa saltar les alarmes

06/12/2020

I tanmateix, negociar

28/11/2020

Condemnats a entendre's

22/11/2020

On és Pedro Sánchez?

15/11/2020

Qui és l'adversari?

08/11/2020

Indefensos

01/11/2020

La por i l'escarment

25/10/2020

Evitar un nou confinament total

Participació