coronavirus

La pèrdua de l'olfacte, el símptoma més clar per detectar la Covid

Estudis internacionals conclouen que és el millor indicador per distingir el coronavirus d'altres malalties respiratòries

per NacióDigital , 23 de gener de 2021 a les 10:50 |
La pèrdua del gust també és un dels indicadors més clars segons l'estudi | Pixabay
Dos estudis internacionals confirmen que en la majoria dels pacients amb infeccions respiratòries que perden el sentit de l'olfacte és a causa de la Covid-19. La malaltia també sol provocar la pèrdua del gust i dels altres sentits de la boca.

L'estudi, publicat a la revista científica Chemical Senses,  mostra que la pèrdua mitjana del sentit de l'olfacte va ser de 79,7 en una escala de 0 a 100, el que indica una pèrdua sensorial de gran a completa. Així, els estudis demostren que la pèrdua de l'olfacte és molt probablement el millor predictor de Covid-19 entre els pacients amb símptomes de malalties respiratòries.



A més de la pèrdua del sentit de l'olfacte, el sentit del gust també es va reduir significativament, fins al 69 en una escala de 0 a 100, igual que el sentit restant de la sensibilitat a la boca, aquest cop fins al 37,3 en una escala de 0 a 100. "Tot i que la pèrdua de l'olfacte en si mateixa elimina la capacitat de percebre l'aroma dels aliments, la pèrdua simultània dels altres sentits dificulta el registre del que es menja. Per tant, portar-se el menjar a la boca pot convertir-se en una experiència decididament desagradable", explica un dels líders de l'estudi, Alexander Wieck Fjaeldstad.


Un total de 23 nacionalitats i més de 4.500 pacients amb Covid-19 de tot el món han respost al qüestionari dels investigadors. Anteriorment, els investigadors havien basat la correlació entre la Covid-19 i la pèrdua dels sentits químics en estudis més petits, mentre que aquests estudis recullen grans quantitats de dades de països de tot el món.

Altres notícies que et poden interessar






 

Participació