ENTREVISTA

«Vacunar-te és un acte altruista, et protegeix a tu i a les persones del teu voltant»

Mercè Blanco és una de les encarregades de posar la vacuna contra el coronavirus

per Jaume Ventura , 25 de gener de 2021 a les 06:15 |
Mercè Blanco, administrant una vacuna contra el coronavirus | Atenció Primària Metropolitana Nord
La Mercè Blanco és de Barcelona, però fa nou anys que viu a Santa Maria de Palautordera (Baix Montseny). Treballa al CAP de Llinars del Vallès, on fa atenció continuada i pediatria. Des de fa unes setmanes, però, és una de les professionals que administra vacunes per lluitar contra el coronavirus.

En aquesta conversa amb NacióDigital, parla d'aquesta experiència professional i vital.


-Per què ha decidit formar part del grup de professionals que vacunen pel coronavirus?

-Crec que la vacunació, des dels seus inicis, ha revolucionat el món sanitari. Gràcies a la vacuna, la verola està eradicada i moltes altres malalties estan sota control. Malalties que abans deixaven seqüeles greus i mortalitat infantil, com pot ser el cas de la poliomielitis, ara pràcticament no existeixen en el nostre entorn. És una de les activitats preventives més importants que es duen a terme de manera mundial.


-Com afronta aquesta etapa?

- Amb molta il·lusió i empenta per formar part d’un fet històric. Ara tinc l’oportunitat de formar part d’aquest equip professional i molt implicat per poder, si més no, disminuir la incidència de la Covid-19 i, així, posar de la nostra part per tornar a la nostra normalitat, enlloc de la "nova" normalitat.


-Ens pot explicar com és el seu dia a dia amb aquesta nova responsabilitat?

-Cada cop que vaig a vacunar és un repte. La vacuna que estem administrant de moment és delicada. El seu procés de recomposició i administració requereix atenció, ja que és completament diferent a les vacunes que administrem habitualment.

-Com és, això?

-M’explico: la gran majoria de vacunes ja venen preparades per administrar directament sense manipular. En canvi, aquesta s’ha de recomposar i extreure les dosis de cada vial. Això implica tenir molt comptabilitzades totes les dosis que hem d’administrar perquè no en falti ni en sobri cap. Exigeix ser molt rigorós i eficient.

-Què creu que significarà la vacuna en la lluita contra la pandèmia?

-Hi haurà un abans i un després. És una malaltia nova i cada dia els professionals en sabem una miqueta més, tant del tractament com de la vacunació. Estem administrant les primeres vacunes i estic segura que, com a la resta de vacunes i medicaments, en vindran més i cada cop seran millor.
 
-Han començat vacunant a professionals de la salut i a residències. Els reben amb il·lusió, als centres de gent gran?

-Doncs sí, la veritat és que sí. Tant per part dels residents com de les treballadores. Les cuidadores fan fotos, els hi envien a les famílies, ens aplaudeixen i ens donen les gràcies. Realment, és molt emocionant.
 
-Què li diria a la gent que té dubtes amb la vacunació? I a la que, directament, no es vol vacunar?

-Doncs els hi dic que les vacunes salven vides. Que hi ha països en vies de desenvolupament on les famílies caminen dies si cal per vacunar els seus infants, perquè saben que si no els vacunen no tenen mitjans per tractar-los i es poden morir. Les vacunes són segures, ja que el principi ètic pel que es regeixen és que no poden provocar més problemes que beneficis a les persones. La vacuna de la Covid-19, en concret, ha estat testada en milers de voluntaris. Habitualment no es troben tants voluntaris per poder testar les vacunes. A més, els processos de validació s’han accelerat, ja que han prioritzat revisar els estudis científics que s’han fet sobre les vacunes Covid abans que altres milers d’estudis farmacològics que es fan anualment per altres medicaments.

-Vostè recomana fiar-se de fonts oficials i fiables.

-Exacte. Sobretot, anar a fonts científiques amb dades clares. Els arguments "conec a algú que", "tinc un familiar que", "hi ha hagut un cas que" o similars, no són vàlids. Fem ciència aplicant un mètode molt rigorós i és el mètode científic, la resta no és ciència. La vacunació és un acte individual però que té un efecte global en la salut de la població. Vacunar-te és un acte altruista, et protegeix a tu i a les persones del teu voltant.

Altres notícies que et poden interessar






 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació