memòria històrica

​Tots fem Ribes proposa un homenatges als deportats als camps nazis de la Vall de Ribes

El grup municipal presentarà una moció al proper ple

per Redacció , 25 de gener de 2021 a les 11:20 |
Camp de concentració de Mauthausen. | AA Mauthausen
El grup municipal Tots fem Ribes, a l’Ajuntament de Ribes de Freser, ha registrat una moció que presentarà en el proper ple on demana homenatjar els deportats als camps nazis de la Vall de Ribes. La moció també s’ha registrat a l’Ajuntament de Toses perquè un dels deportats era d’aquest municipi.

El 27 de gener se celebra el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust a tot Catalunya. Diverses poblacions del país ho han recordat i homenatjat col·locant llambordes stolpersteine en llocs significatius de la població o davant de les llars on van néixer o van viure persones que, fugint de la persecució franquista, van ser capturades a França i deportades a camps de concentració nazis. Les llambordes stolpersteine són petits monuments creats per l’artista alemany Gunter Demnig en memòria de les víctimes del nazisme.


Segons el treball de recerca de Jordi Pons i Pujol, doctor en Història i membre de l'Associació Memòria i Història de Manresa, i que és un dels impulsors de la recuperació de la memòria històrica del país, un mínim de sis ribatans, de naixement o de residència, van ser deportats als camps de concentració nazis. Eren vilatans que van exiliar-se a França el febrer de 1939 fugint de l’exèrcit d’ocupació franquista i de la repressió que s’abatia sobre el nostre país. Allà, separats de les dones i internats en camps de refugiats, primer, i mobilitzats com a treballadors al servei de l’exèrcit francès, després, foren capturats per l’exèrcit alemany quan el III Reich va envair i ocupar França el maig i juny de 1940.

L’acord Franco-Hitler d’agost de 1940 va significar la seva deportació a Mauthausen i Neuengamme, camps d’extermini pel treball. A mitjans de 1942 quatre dels sis ribatans ja havien mort. Només dos d’ells van sobreviure i van viure l’alliberament del camp per les tropes aliades el 5 de maig de 1945. Dos supervivents, però, que no van poder tornar a Catalunya perquè la dictadura franquista va sobreviure a la caiguda dels altres règims feixistes.


La moció demana instal·lar uns memorials i organitzar un acte d’homenatge amb els familiars.
 

Deportats nazis de la Vall de Ribes by Pere Pratdesaba on Scribd

 

Participació