ELECCIONS CATALANES 14-F: ENTREVISTA

Jordi Jordan: «Catalunya serà ingovernable si els vetos mutus d'ERC i el PSC no desapareixen»

El cap de llista d'En Comú Podem a Tarragona és l'únic candidat ebrenc entre els principals partits

per Josep Maria Llauradó , 4 de febrer de 2021 a les 06:25 |
Jordi Jordan, candidat d'En Comú Podem per Tarragona. | Cedida
En Comú Podem va acordar el passat mes de desembre que no seria la vendrellenca Yolanda López -actual diputada- qui encapçalaria el 14 de febrer la seva llista per Tarragona sinó que ho faria Jordi Jordan. Coordinador de Movem Terres de l'Ebre, aquest regidor de l'Ajuntament de Tortosa es mostra optimista pel que fa al paper del seu partit en la conformació del nou Govern de la Generalitat.

En la mateixa línia que la cap de llista per Barcelona, Jéssica Albiach, Jordan aposta per forçar un acord entre el PSC i ERC en una reedició dels tripartits d'inicis del mil·lenni. Això sí, descarta cap mena de suport per part de Junts al "canvi" que tant reclamen.


- Es posicionen com una força que pot aturar l'extrema dreta, però no és la ineficàcia dels governs el que fa créixer l'extrema dreta?

- En una situació tan complicada com la que estem patint a tot Europa i a tot el món, és evident que hi ha forces d'extrema dreta que utilitzen el populisme per a buscar quatre vots a partir de barbaritats. A la demarcació de Tarragona el segon diputat ens l'estem disputant amb aquest espai polític i som doblement útils com a vot d'esquerres -perquè apostem per un govern d'esquerres davant l'ambigüitat del PSC i ERC- i sobretot per frenar l'extrema dreta al sud de Catalunya.


- Des d'alguns sectors de l'esquerra, s'acusa els governs de no cobrir les necessitats dels ciutadans i que aquesta és la causa del creixement d'aquesta mena de partits. Se'n fan corresponsables? Hi ha alguna solució?

- Jo crec que no és una qüestió que passi només per les polítiques que està fent l'actual govern de l'Estat o de la Generalitat, és a dir, és evident que la pandèmia està generant una crisi econòmica i social segurament sense precedents i que és molt complicat gestionar tot el que estem vivint quant a confinaments, etc. Si es compara la sortida de la crisi de l'any 2008 amb la sortida de la crisi actual no té res a veure, ara s'estan reforçant a nivell pressupostari totes les comunitats autònomes precisament per reforçar la sanitat, les ajudes Covid, s'està fent tota la política dels ERTO perquè hi hagi un escut social i nosaltres entenem que és el que haurien de fer la Generalitat i tots els ajuntaments.


Però soc conscient que encara que fem tot el que puguem igualment l'extrema dreta utilitzaria la situació actual. Jo espero que aquests fons europeus que s'han aprovat i que superen amb escreix el Pla Marshall que es va fer per la Segona Guerra Mundial generin més estabilitat política i que realment les ajudes puguin arribar a moltíssima més gent. El que està clar és que l'extrema dreta està dividint a la societat, fent uns discursos populistes que no porten a cap lloc i el que fan és generar més incertesa i s'ha de combatre des de totes les formacions de tradició democràtica.



- En relació als fons europeus, En Comú Podem aposta perquè es decideixin també des de Catalunya?

- El compromís que hi ha és que totes aquestes ajudes siguin cogestionades pel govern de l'Estat i les comunitats autònomes, com ja està passant amb la pandèmia. La cogovernança jo crec que és positiva perquè necessitem caminar tots junts en una situació tan extrema com la que estem. També, al nostre programa electoral demanem que aquestes ajudes arriben al sector productiu, petit i mitjà, i també per a tirar endavant polítiques de transició energètica i polítiques per a les classes populars i les classes mitjanes, més enllà també que puguen anar a altres empreses que tenen molts de treballadors.

- Què n'opina de les decisions judicials que afecten la Generalitat? Inhabilitacions, canvis de dates d'eleccions...

- Ho hem dit sempre, que la judicialització de la política és un error perquè finalment acabem en mans de jutges i jutgesses quan qui hauria de resoldre els conflictes hauríem de ser els parlaments o els governs, en definitiva la gent que estem a la cosa pública. Per tant, totes les mesures penso que no són bones i també demostra la divisió que hi ha en aquests moments a la política. Quant al tema de Torra, ja ho vam dir en el seu moment que havia estat desproporcionada la sentència i sobre el tema de les eleccions vam dir que no ens semblava bé la sentència però que al final l'havíem d'acatar com l'estan acatant tots els partits. És important garantir la seguretat per a què la gent pugui votar amb tranquil·litat.

- Estarien d'acord en fer un referèndum sobre la independència?

- El que cal és impulsar el diàleg entre els mateixos catalans i catalanes i després amb l'Estat, ja que entenem que la negociació és l'únic camí. També, desjudicialitzar el conflicte i a partir de buscar consensos amplis s'ha de poder votar en un referèndum a través dels acords que es puguin prendre en aquesta taula de diàleg.

- S'està posant com a exemple els governs de coalició com és el cas de Tarragona. Veurien un govern amb ERC i ECP i suport extern de Junts i la CUP?

- Jo crec que aquest pacte no és possible perquè Junts per Catalunya ja ha dit que mai no tiraria endavant una proposta d'aquest nivell. El que nosaltres hem dit i crec que som els únics clars en aquest aspecte és que estem disposats a pactar i a dialogar amb aquelles forces progressistes i d'esquerres. Esperem que els vetos mutus d'Esquerra i del PSC puguin desaparèixer perquè si no el que acabarà passant és que Catalunya serà ingovernable. Totes les enquestes ho diuen, qualsevol pacte ha de passar per tres partits i entenem que tal com està la situació la centralitat política que en aquests moments té la política catalana passa precisament per això. En aquest sentit, demanem un vot fort per a tota la gent d'esquerres que verdaderament vulgui que es produeixi un canvi en aquest país.


- Ada Colau deia que amb un suport important per a ECP serien capaços de forçar un pacte entre ERC i PSC. Quina és la solució màgica?

- Nosaltres tenim l'experiència del govern de l'Estat. Si se'n recorda, el Partit Socialista fa uns mesos volia pactar amb Ciutadans, no volia de cap de les maneres fer un govern de coalició amb una formació a la seva esquerra, va fins i tot repetir eleccions per intentar-ho i al final els bons resultats i l'estabilitat de la candidatura d'En Comú Podem i arreu de l'Estat va fer que el Partit Socialista claudiqués i tirés endavant amb l'actual govern. Que està funcionant prou bé, per la correlació de forces a nosaltres ens agradaria anar a molt més en alguns aspectes. Però és que l'alternativa és que hi hagués un govern de PSOE-PP o de Ciutadans, Vox i PP. A Catalunya volem que hi hagi un canvi i ha de passar per l'entesa entre Esquerra Republicana i el Partit Socialista i això només es podrà garantir amb un vot fort i uns bons resultats d'En Comú Podem.

- Les enquestes diuen que aquesta podria ser la legislatura amb menys diputats del seu espai polític des d'Iniciativa. Ha servit d'alguna cosa l'aliança o s'han de tornar a reinventar?

- Les enquestes donen una forquilla de tenir els mateixos resultats aproximadament i en aquests moments hem de recordar que encara hi ha molt de vot indecís. Jo crec que conforme vagi avançant la campanya aquests indecisos acabaran apostant per En Comú Podem.

- Aquesta campanya s'està parlant de qüestions genèriques que afecten a tot Catalunya, com el conflicte nacional, la sanitat o l'educació, però quines propostes tenen per al desenvolupament econòmic al Camp de Tarragona?

- És molt important un pla d'industrialització del Baix Penedès, que és una de les comarques amb més atur a nivell de país. També pensem que els fons europeus s'han de poder desenvolupar d'una manera territorialitzada amb projectes concrets. També, amb tot el tema de la transició energètica, pensem que hi ha molt de camí per recórrer. En el marc de la llei de barris del president Maragall, proposem una llei de barris verds, amb apostes per a la rehabilitació, aïllament tèrmic, renovació de calefactors, aigua, etc. I també ajudes per als autònoms i petit comerç dels barris que estiguin en una situació més complicada, això ho portem al nostre programa mitjançant els fons europeus.

Altres aspectes són que apostem per una llei d'equitat territorial que garanteixi un mínim de serveis públics a totes les comarques. Això significa, per exemple, a la Conca de Barberà, al Priorat o a les Terres de l'Ebre, que pateixen despoblament des de fa temps i també podria comentar tot el que fa referència a la mobilitat, el TramCamp, aquets tramvia que hem de recuperar per la zona costanera.

Finalment, creiem que la marca turística Costa Daurada s'hauria de donar valor afegit amb tot el que fa referència al patrimoni cultural i gastronòmic, i crear corredors segurs des de l'aeroport de Reus. Una vegada s'acabin les restriccions, garantir que els aeroports catalans puguin donar una garantia per a tots els passatgers i anar recuperant turisme a nivell internacional.

- I a les Terres de l'Ebre?

- S'ha de recuperar el pla territorial de les Terres de l'Ebre que la Universitat Rovira i Virgili va fer en el seu dia i que ara està en un calaix. Pensem que s'ha de fer un pla de connexió amb fibra òptica o des del punt de vista del tema hídric hem apostat pel Pacte de l'Ebre, igual que a comarques gironines hi ha el pacte pel Ter. És un acord polític entre el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre per a la reducció progressiva del minitransvasament a Tarragona per garantir un cabal ecològic, mesures d'estalvi eficients i sediments i per tant poder garantir la supervivència del Delta. I després en temes de sanitat defensem la construcció d'un nou hospital a Terres de l'Ebre i evidentment el Joan XXIII al Camp de Tarragona.

- En relació al fet de reduir el minitransvasament de l'Ebre a Tarragona, pensa que al Camp de Tarragona li preocupen el riu i el Delta?

- Al Camp de Tarragona hi ha molta preocupació per la situació del Delta de l'Ebre i així ho estic veient com a ebrenc en tots els actes i rodes de premsa perquè el Delta de l'Ebre genera un impacte en el turisme al conjunt de la demarcació. Estem parlant d'un pacte solidari, que al final posi damunt la taula que cal un canvi de model, el canvi climàtic és aquí. Si s'impulsa una nova política de l'aigua, es pot tirar endavant una reducció progressiva del minitransvasament.

- És l'únic candidat ebrenc. Per què passa això?

- Hi ha hagut una sensibilitat per part dels comuns que Terres de l'Ebre som un territori malauradament molt discriminat i a Catalunya es necessita un canvi també des del punt de vista de polítiques territorials. El fet que un ebrenc pugui encapçalar una llista a nivell de la demarcació és el millor exemple per demostrar que no són paraules sinó que es vol defensar aquesta equitat territorial.

- Quan hi ha eleccions, tots els candidats tarragonins diuen que faran un lobby per garantir que arribin inversions. Això és possible?

- Hauria de ser possible i necessari. De vegades m'han explicat anècdotes amb les comarques gironines que actuen d'aquesta manera. No sé a hores d'ara en quines coses ens podríem posar d'acord amb altres formacions polítiques, però la idea general d'aconseguir inversions per al sud de Catalunya penso que és bo. Per exemple, amb el model de Hard Rock no ens posarem d'acord perquè estem a les antípodes, però en altres qüestions com la defensa de l'Ebre o en inversions com les sanitàries... Jo crec que sí, per responsabilitat totes les formacions hauríem de treballar de manera conjunta.

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació