CORONAVIRUS

Les 15 «fake news» més esteses sobre el coronavirus i les vacunes

Les notícies enganyoses no s’han aturat aquest inici d’any, i la vacunació contra la Covid-19 ha fet sorgir noves teories conspiratives que cal desmentir

per Ignasi Díez i Novella , 5 de febrer de 2021 a les 17:15 |
Sanitàries preparant una vacuna contra la Covid-19 | ACN
Des de l'inici de la pandèmia a principis del 2020, les notícies falses s'han anat encadenant a la xarxa. La incertesa generada pel coronavirus ha obert la porta a tot tipus de "fake news" sobre la Covid-19 i, en els últims mesos, sobre les vacunes. Així, aquestes són les 15 mentides que més circulen:

1. Les vacunes s’han fet massa de pressa


És cert que els vaccins s’han dissenyat, fabricat i administrat en temps rècord, però s’han complert estrictament tots els protocols i fases habituals en aquests procediments. A més, tots els resultats dels assajos clínics són públics i poden consultar-se. Aquestes vacunes s’han desenvolupat ràpidament per la gran quantitat d’informació sobre virus similars estudiats fa anys, així com la seva estructura genètica i el paper de les proteïnes comunes dels coronavirus. A més, s’ha realitzat una inversió econòmica sense precedents tant per part d’institucions públiques com d'ens privats i s'han agilitzat els processos per tenir abans la solució.

2. Les vacunes no són segures


Fals. Les vacunes aprovades han passat tot el procés habitual de desenvolupament, incloent-hi la fase experimental preclínica amb animals i posteriors. A més, després de la seva aprovació, se segueix estudiant la seva seguretat en la fase de farmacovigilància. I ja s’han vacunat milions de persones a tot el món i no s’ha detectat cap efecte advers que posi en dubte la seva seguretat.

3. Una infermera va desmaiar-se just després de vacunar-se


A les xarxes socials s'ha vist una gravacióon apareix una infermera dels Estats Units desmaiant-se, suposadament, durant una roda de premsa pocs minuts després de rebre la vacuna de Pfizer i BioNTech. Fins i tot va arribar a propagar-se que la sanitària havia mort poc després.  És cert que va desmaiar-se durant la roda de premsa, però la mateixa infermera, Tiffany Dover, va explicar en una entrevista posterior que pateix ‘síncope vasovagal’, una afecció que fa que pugui perdre el coneixement com a resposta d’un factor desencadenant com podria ser veure sang, sentir un dolor intens o un elevat estrès.

4. Les vacunes contra la Covid-19 contagien el VIH

A finals de l’any passat el govern australià va anunciar la suspensió del desenvolupament d’una de les vacunes del Coronavirus per falsos positius en VIH, el virus que provoca la sida. Aquesta dada descontextualitzada va ser emprada per teòrics de la conspiració per estendre-la. L'aparició de falsos positius en VIH va perquè la vacuna que s’estava desenvolupant a Austràlia feia servir un petit fragment d’una proteïna de VIH per donar una major estabilitat a la proteïna del coronavirus que ha d’actuar com a antigen, anomenada proteïna S. Això va ocasionar que el sistema immunitari dels vacunats generés anticossos contra el VIH a més de contra la Covid-19.


5. Les vacunes contenen cèl·lules de fetus avortats

Circulen per les xarxes socials diversos vídeos en els quals s’assegura que s’estan fent servir cèl·lules procedents d’embrions humans avortats per investigar vacunes contra el coronavirus, generant una enorme polèmica. El que s’ha fet servir durant el desenvolupament d’algunes vacunes són línies cel·lulars derivades de teixits humans de fa dècades (algunes derivades de fetus, altres de diversos tumors, per exemple). Les línies cel·lulars s’usen habitualment en investigació s’han adaptat en laboratoris per fer que creixin contínuament. Així doncs, treballar amb una ‘línia cel·lular’ no és el mateix que treballar amb cèl·lules originals. A més, aquestes línies cel·lulars només es fan servir principalment a la fase preclínica de la vacuna, pel que cap de les vacunes contenen cèl·lules originals de cap mena.

6. La variant del Regne Unit ha aparegut perquè han estat els primers a vacunar-se

El Regne Unit va començar la campanya de vacunació el 8 de desembre de 2020, convertint-se així en el primer país occidental en distribuir una vacuna, la de Pfizer i BioNTech, entre la seva població. Però la nova variant més agressiva del coronavirus identificada al Regne Unit estava en circulació des del mes de setembre, molt abans de l’inici de la campanya de vacunació. 
 
7. Un cop ens hagin vacunat ja no són necessaris els EPI

Les vacunes poden prevenir els símptomes de la Covid-19, especialment els més greus, però no s’ha determinat si la vacunació pot servir de prevenció contra la infecció del virus. Per tant, ara mateix se sap que en vacunar-nos estem protegits de la malaltia, però encara podem infectar-nos i infectar als altres. Per això és primordial continuar amb les mesures de protecció: mascareta, rentat de mans, distància de seguretat i bona ventilació.

8. Les vacunes s'han creat de forma opaca

El desenvolupament de les diferents vacunes aprovades fins al moment ha passat un rigorós procés on s’han publicat totes les dades de cada una de les etapes que s’han dut a terme. Aquí poden consultar-se les dades publicades de les vaccines de Pfizer, Moderna i Oxford/AstraZeneca.
 
9. Les vacunes poden provocar la Covid-19

Les vacunes aprovades només fan servir certs gens i proteïnes del virus per generar una resposta immunitària, pel que és completament impossible infectar-nos a causa d'una de les vacunes. Els efectes adversos de la vacunació coneguts són els habituals en aquesta mena de processos: febre, lleu dolor articular i cansament.

10. Hi ha gent que s’ha vacunat i s’ha infectat i, per tant, les vacunes són inútils

Les vacunes aprovades s'apliquen en dues dosis separades per un interval de temps de 21 dies. En el cas de la vacuna de Pfizer, per exemple, la primera dosi de la vacuna ofereix protecció contra el virus d’un 52,4%, i aquest percentatge augmenta fins al 95% després de la segona dosi. A més, l’organisme necessita uns dies per generar una resposta immunitària. Per tant, les persones poden infectar-se en aquest espai de vint-i-un dies entre dosis, i sempre existirà un 5% de probabilitats que la vacuna no sigui efectiva.

11. Les vacunes poden provocar esterilitat

No hi ha cap prova ni evidència científica que el virus ni la vacuna interfereixin en el metabolisme hormonal ni en el desenvolupament de teixits necessaris per a la reproducció.
 
12. Amb la vacuna implantaran microxips a la població
 
Una de les mentides estrella és la suposada conspiració per implantar xips al cos de la població que permetrien el seu rastrejament. Aquesta mentida va originar-se arran d’una gravació en la qual Bill Gates parla de la possibilitat en el futur de fer servir certificats digitals inserits al cos en forma de micropartícules. És impossible la implantació de cap xip mitjançant els vaccins contra la Covid-19 per una simple qüestió física: les agulles emprades per vacunar i les utilitzades per inserir xips rastrejadors, per exemple en mascotes, tenen un diàmetre sensiblement diferent, sent aquestes últimes molt més grans.

Aquesta teoria conspirativa sobre la implantació de microxips va tornar a prendre força el passat 26 de desembre, quan va arribar a Espanya el primer paquet de vacunes. Es va difondre una imatge de l'enviament on apareixia el logotip de l'empresa tecnològica Softbox, fet que va donar ales a la teoria conspirativa en qüestió. Però l’empresa Softbox es dedica a envasats especials amb control de temperatura, ja que les vacunes de Pfizer han d’emmagatzemar-se a -70 graus, pel que es van transportar en contenidors tèrmics dissenyats per aquesta companyia.
 
13. Si s’ha passat la malaltia no és necessari vacunar-se
 
Encara que s'hagi passat la Covid-19, no se sap -de moment- quant de temps un individu compta amb la protecció dels anticossos generats, motiu pel qual vacunar-se és indispensable en qualsevol cas.
 
14. El remei pot ser pitjor que la malaltia

El benefici de la vacunació supera bastament el risc de tenir algun efecte advers. La infecció per coronavirus pot desenvolupar símptomes greus i fins i tot arribar a provocar la mort, a més de posar en risc la gent que ens envolta, mentre que els efectes secundaris observats en les vacunes aprovades són només febre, un lleu dolor articular i cansament.
 
15. El 5G és el causant del coronavirus

Durant la pandèmia es van difondre informacions falses que afirmaven que els països amb major nombre d’antenes 5G eren els que tenien major incidència de la malaltia, però aquesta correlació és falsa i no ha estat demostrada. De fet, la tecnologia 5G suposarà un gran progrés en la medicina actual, ja que permetrà, per exemple, potenciar l’ús de la robòtica quirúrgica i la descentralització de l’atenció mèdica com a alternativa a les consultes presencials i la realització d’intervencions quirúrgiques teleassistides. La tecnologia 5G va permetre realitzar amb èxit la primera operació quirúrgica a distància d’Espanya, a l’Hospital Clínic de Barcelona. 

Altres notícies que et poden interessar






 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació