Tota l'actualitat, minut a minut

Segueix, en directe, el que està passant a Catalunya i al món

per NacióDigital , 5 de febrer de 2021 a les 06:00 |
 09:33 

 09:31 

 09:30 

 20:45 

 20:43 

 20:23 
Aragonès emplaça als que l'acusen de voler fer un tripartit amb el PSC a "deixar de mentir"

"Que no menteixin més, que ningú jugui a enganyar: amb el PSC, res de res, impossible", ha sentenciat el candidat d'ERC, Pere Aragonès, al míting del Parc del Clot a Barcelona. Segons ha denunciat, aquells que atien aquesta possibilitat ho fan per "por" de la victòria d'ERC o "per desgastar". "Que s'acabin les mentides interessades", ha insistit. El dirigent republicà també ha dit que en el seu Govern no hi cabran "els que estiguin en contra del referèndum, els qui estiguin en contra de l'amnistia, els de la corrupció o els que reparteixen carnets". Informa Sara González 

 20:24 
Borràs, sobre la querella de Manuel Valls: "Vostè va deportar persones, i jo seré aquí per recordar-li sempre que calgui"

Laura Borràs, candidata de Junts per Catalunya a la presidència de la Generalitat, s'ha pronunciat aquest divendres des de Figueres sobre la querella que li ha interposat Manuel Valls per haver afirmat que està condemnat per deportar persones d'ètnia gitana quan era ministre de l'Interior a França. "Vostè va deportar persones, i jo seré aquí per recordar-li sempre que calgui", ha apuntat Borràs. Informa Oriol March.

 20:17 
Aragonès, sobre la querella de Valls: "A mi no em calla ningú, ni els monàrquics, ni la Guàrdia Civil ni l'extrema dreta"

El candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha erigit el seu partit com a "dic de contenció" de l'extrema dreta i ha advertit que el PSC "està disposat a acceptar els vots de Vox per impedir que ERC tingui la presidència de la Generalitat. En definitiva, repetir la mateixa operació que va arrabassar l'alcaldia a Ernest Maragall amb els vots de Manuel Valls. De fet, Valls ha anunciat aquest divendres que es querellava contra Aragonès per haver-lo titllat de "xenòfob" durant els debats electorals. "A mi no em calla ningú, ni els monàrquics, ni la Guàrdia Civil ni l'extrema dreta", ha etzibat. Informa Sara González

 20:10 
Borràs es compromet a reobrir la delegació de TV3 a Perpinyà i a reforçar la representació a les Illes i al País Valencià

La candidata de Junts a les eleccions del 14-F, Laura Borràs, s'ha compromès a reobrir la delegació de TV3 a Perpinyà i a reforçar la representació dels mitjans públics a les Illes Balears i al País Valencià. Des d'un míting a Figueres, Borràs ha indicat que el cap de files del PSC, Salvador Illa, vol que TV3 perdi audiència per tal que deixi de ser la més vista a Catalunya. "És més fàcil dir que l'independentisme creix per la televisió catalana que no pas per la manca de cultura democràtica de l'Estat", ha destacat. Informa Oriol March.

 20:08 

 20:05 
La CUP reclama "democratitzar i descentralitzar" les energies renovables

La CUP ha reclamat "democratitzar" i "descentralitzar" la producció d'energies renovables com a eix central del seu model de transició energètica, pel qual també defensa l'autoabastiment i la proximitat. "Les grans empreses volen entrar al món de l'energia verda, però no volem un IBEX verd", ha defensat el diputat de la formació al Congrés dels Diputats, Albert Botran. En una roda de premsa al Coll del Moro, a Gandesa, la CUP ha insistit en la importància d'acostar els centres de producció energètica al punt de consum, i assegura que els parcs eòlics, amb una alta presència a comarques com la Terra Alta, la Ribera d'Ebre o el Baix Ebre, "van en la direcció oposada".

 20:00 
Romeva fa una crida a frenar l'extrema dreta al Parlament: "Ho hem d'impedir!"

L'exconseller Raül Romeva ha fet una crida a frenar l'entrada de Vox al Parlament. "No ho hem de permetre, ho hem d'impedir. Això no pot passar!", ha dit des del míting al Parc del Clot de Barcelona, on ha assenyalat que l'extrema dreta creix a costa d'"enganyar i mentir". Romeva ha reivindicat ERC com l'única opció capaç d'aconseguir-ho amb la seva mirada "àmplia" i per la via de "la paraula i els vots" i no des de les togues ni des de l'insult. Informa Sara González

 19:50 
Puigdemont ataca Borrell i alerta l'Estat i la UE que l'independentisme reprendrà les coses "on les va deixar" la tardor del 2017

Què li espera a l'independentisme davant l'Estat i la UE, a partir de les eleccions del 14-F? "Els ensenyarem la triple majoria, els farem el triplet. Tindrem majoria absoluta en escons, superarem el 50% de vots independentistes i, com a tercera majoria, Junts liderarà aquesta majoria del Parlament. Això és el que escriurem i això és del que volen passar pàgina", ha assenyalat Carles Puigdemont des del míting de Junts a Figueres, des d'on ha indicat que del 14-F en sortirà un Govern "fort" i un Parlament també "fort", tant pel procés com per sortir de la crisi sanitària. "Sortirem del pou per reprendre les coses on les vam deixar", ha apuntat, al mateix temps que criticava Josep Borrell pel xoc diplomàtic que ha tingut amb Rússia i amb Catalunya pel mig. Informa Oriol March.

 19:47 

 19:34 
Rufián: "Algú dubta que Illa no acceptarà els vots de Vox?"

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha alertat que l'objectiu del candidat del PSC, Salvador Illa, és assolir la presidència de la Generalitat amb els vots de l'extrema dreta. "Algú dubta que Illa no acceptarà els vots de Vox?", ha plantejat el dirigent en el míting d'ERC al Parc del Clot de Barcelona. Rufián ha alertat de l'auge del partit de Santiago Abascal a Catalunya i ha llançat un avís: "Si votes extrema dreta i ets classe treballadora, ets un ratolí votant un gat. Vox no pot guanyar les eleccions, però Illa és el seu aliat". Informa Sara González
 

 19:27 
La vacuna d'Oxford i AstraZeneca només s'administrarà en pacients d'entre 18 i 55 anys

La Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut ha determinat que només s'administri la vacuna d'Oxford i AstraZeneca en pacients d'entre 18 i 55 anys. Si bé no hi ha informes negatius per als majors d'aquesta edat, no hi ha dades suficients que confirmin la seguretat del seu ús.

 18:58 
Montero critica el posicionament del CGPJ contra la llei "només sí és sí"

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha lamentat el posicionament del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sobre la llei "només sí és sí". "Em preocupa que els jutges d'aquest país puguin desoir no només el conveni d'Istambul sinó també el crit de milions de dones que han dit 'germana jo et crec", ha dit, i ha recordat que el codi penal actual exigeix que les dones demostrin que hi ha hagut "violència o intimidació". "És clau avançar cap a un paradigma en què el consentiment estigui al centre. La dona no ha de demostrar que hi ha hagut violència; si no hi ha dit que sí, hi ha una vulneració de la seva llibertat sexual", ha deixat clar la ministra. Montero ha defensat la llei "només sí és sí" i ha confiat poder-la seguir tramitant. 

 18:33 
Albiach critica la "inacció" de la Generalitat en la lluita contra les violències masclistes

Jéssica Albiach ha criticat la "inacció" de la Generalitat i ha reivindicat la "importància dels recursos" per fer front a les violències masclistes. "A Catalunya, en funció d'on vius tens accés a uns recursos o altres. Davant la inacció de la Generalitat són els Ajuntaments i les entitats del tercer sector les que donen suport i ajuden les supervivents", ha dit.

 18:27 
Albiach proposa un Govern amb "una veritable agenda de transformació" en clau feminista

La candidata d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha dit que un govern feminista no passa només per posar més dones al govern, sinó per una agenda de transformació. "No volem un feminisme en què unes quantes dones arriben a llocs de visibilitat a costa d'altres dones", ha dit. La proposta d'Albiach és un Govern que tingui "una veritable agenda de transformació" en clau feminista. La cap de llista ha criticat que el PSOE hagi volgut retallar les pensions o no augmentar el salari mínim, dues polítiques que afecten especialment les dones, i ha donat les gràcies a Podem per estar al govern espanyol empenyent els socialistes. En aquest sentit, ha reclamat unes polítiques transversal en clau feminista i per això ha proposat una conselleria d'Igualtat al Govern. Albiach ha recordat a Aragonès que estan governant des de 2015 i que ja podrien haver impulsat una conselleria de Feminismes. "El que es diu en campanya s'ha de fer després", ha reclamat. 

 18:27 
Espanya detecta 28.565 nous casos de coronavirus i 584 defuncions més

El Ministeri de Sanitat ha informat aquest divendres de 28.565 nous casos positius per covid-19, amb la qual cosa el total se situa en 2.941.990 casos confirmats per proves diagnòstiques. La xifra de víctimes mortals ha augmentat en 584 persones i ja són 61.386 els morts per la pandèmia a Espanya. Andalusia encapçala la xifra de contagis en els últims set dies amb 27.379 casos, seguida de Madrid amb 24.205 i el País Valencià amb 20.753. Més avall hi ha Catalunya amb 14.649 casos.

 18:28 

 18:27 

 18:20 
Madrid registra el primer cas de la soca brasilera de Covid-19

La Conselleria de Sanitat madrilenya ha confirmat el primer cas de la variant brasilera de Covid-19 a la comunitat. El pacient és un home de 44 anys que va arribar en avió a Madrid el 29 de gener amb una PCR negativa en origen. En arribar a l'aeroport de Barajas va donar positiu en un test d'antígens i va ser traslladat a l'Hospital General Universitari Gregorio Marañón. Allà va donar positiu en una PCR.

 18:17 
Montero assegura que cal alterar les estructures de poder perquè les dones el puguin exercir 

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha dit que més enllà de presidentes feministes calen "equips feministes". "El feminisme és el moviment amb més capacitat de transformació", ha dit, i ha remarcat que la feina des de les institucions és "transformar l'agenda feminista en polítiques públiques". "Les polítiques feministes no són coses molt específiques dirigides a les dones, sinó alterar l'estructura de poder perquè les dones puguem exercir aquest poder", ha dit Montero.  En aquest sentit, ha argumentat que la pandèmia ha suposat "una impugnació del masclisme": "Quan el país està aturat, el rostre que es continua movent és el d'una dona", ha dit. La ministra ha dit que la imatge d'un home que ho aconsegueix tot sol a l'espai públic s'ha esvaït. "Depenem de les altres persones i ens necessitem els uns als altres. Cal cuidar allò comú i fer polítiques públiques", ha dit.

 18:16 
El Centre d'Arts Santa Mònica canvia de director

El Departament de Cultura ha nomenat Enric Puig Punyet director del Centre d'Arts Santa Mònica per als pròxims quatre anys. Segons el Departament, els motius de la tria han estat la seva trajectòria i la qualitat de la seva proposta de direcció del centre, que defineix un model i unes línies estratègiques per convertir l'Arts Santa Mònica en un centre de referència per a les arts contemporànies. Punyet és doctor en Filosofia i investigador especialitzat en l'anàlisi de les noves funcions de les institucions amb el gir digital. Ha dirigit centres artístics com L'Escocesa i ha comissariat exposicions, festivals i cicles sobre les arts visuals, el cine i la filosofia.

 18:15 

 18:00 
Colau reclama que Albiach sigui la primera "presidenta feminista" de la Generalitat

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet una reclamat que Catalunya necessita una presidenta feminista i ha de ser Jéssica Albiach. "Ja toca que hi hagi una primera presidenta a Catalunya", ha dit, i ha recordat que ella va ser la primera alcaldessa de Barcelona. "Hem d'arribar als llocs de poder i hi hem d'arribar per transformar la realitat", ha explicat Colau en un acte sobre feminismes d'En Comú Podem aquesta tarda. Una de les primeres accions va ser "modificar les estructures" i crear una regidoria de feminismes i LGTBI, i també fer uns "pressupostos feministes". L'alcaldessa ha fet referència a la necessitat d'una mirada de gènere en les polítiques municipal, per exemple pel que fa a l'urbanisme. "Hem fet marxes exploratòries amb les veïnes per veure quins llocs són més desagradables per decidir, per exemple, on posem l'enllumenat", ha apuntat. 

 18:00 
Calvo rebat Junqueras i minimitza la presència del feixisme

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, s'ha referit al discurs d'aquest dijous del líder d'ERC, Oriol Junqueras, que va demanar concentrar el vot en els republicans per "aturar el feixisme". Calvo ha minimitzat la presència del feixisme a l'Estat. "Estem en una democràcia que només cal apuntalar i que ho resisteix tot", ha defensat.

 17:57 

 17:47 
Pedret (PSC) qualifica JxCat de força «reaccionària i ultranacionalista»
 
El numero 5 del PSC a les eleccions del 14-F, Ferran Pedret, ha criticat que ERC no descarti investir com a presidenta de la Generalitat la candidata de JxCat, Laura Borràs. "Encapçala la llista d'una força "reaccionària i ultranacionalista. Pedret també ha retret als republicans que hagin governat amb Torra. "És admirador del pistolerisme nacionalista que matava obrers i sindicalistes els anys 30", ha dit.
 

 16:28 
La fira audiovisual més gran del món es dona un mes per decidir si debuta a Barcelona

L'1 de març és la data límit per decidir si l'Integrated Systems (ISE), la fira audiovisual més gran audiovisual del món, pot celebrar-se a Barcelona de forma presencial. Els organitzadors del congrés, previst entre l'1 i el 4 de juny, anunciaran en poc més d'un mes si mantenen la seva primera edició a Barcelona o opten per fer-la l'any vinent pel coronavirus. El director general, Mike Blackman, admet que estan estudiant opcions com fer testos ràpids obligatoris a tots els participants. Inicialment, l'ISE s'havia d'haver celebrat aquesta mateixa setmana, entre el 2 i el 5 de febrer. A la tardor, però, i veient l'evolució de la pandèmia, els organitzadors van optar per posposar-la al juny.

 16:21 
González Laya respon a Rússia que a Espanya "no hi ha presos polítics"

La ministra d'Afers Estrangers, Arancha González-Laya, ha defensat que a España "no hi ha presos polítics" després que el cap de la diplomàcia russa, Sergei Lavrov, hagi comparat el cas de l'opositor Alexei Navalni amb el dels presos independentistes catalans. A més, ha afirmat que Espanya és "una de les 23 democràcies plenes", mentre que Rússia ocupa el 124è lloc a escala mundial.

 16:04 

 15:21 

 15:10 
Can Ruti detecta una positivitat de la soca britànica d'un 7,7% a l'àrea Metropolitana Nord

L'Hospital Germans Trias i Pujol ha impulsat el Hub de Seqüenciació del Campus Can Ruti per analitzar detalladament les mostres de covid-19 i identificar quines són les variants que circulen a l'àrea Metrpolitana Nord i a Girona. En concret, seqüència de forma completa 200 mostres setmanals de SARS-CoV-2, seleccionades aleatòriament entre les proves positives de la zona. Se'n trien un 80% des de l'atenció primària i un 20% des de l'àmbit hospitalari. També es farà una recerca selectiva de la variant britànica i es donarà suport a l'estudi de brots per ajudar a identificar les mostres. La setmana passada ja es va detectar una positivitat de la variant britànica a la Metropolitana Nord d’un 7,7%.

 15:06 
La Plataforma per la Llengua insta els partits a què es comprometin electoralment amb la defensa del català

La Plataforma per la Llengua es mobilitza per demanar als partits un compromís electoral amb una sèrie de mesures que protegeixin i defensin el català. Les propostes de l'entitat se centren en els àmbits del consum, la sanitat, l’educació, la justícia i la cultura, sectors clau en la normalització lingüística segons la Plataforma. En l’àmbit cultural, un dels compromisos que es demanen als partits és l’assumpció del Decàleg de mesures per millorar el sector audiovisual en català, que és estratègic per a la normalització lingüística i la cohesió social, especialment entre la població jove.

 13:42 
Borrell obre la porta a l'autorització de la vacuna russa a la UE

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, espera que l'Agència Europea del Medicament (EMA) "certifiqui l'eficàcia" de la vacuna Sputnik per poder-la administrar a la Unió Europea. "Seria una bona notícia perquè patim escassetat de vaccins i un altre seria benvingut", ha dit Borrell en una roda de premsa a Moscou. L'EMA es va reunir fa dues setmanes amb l'Institut Gamaleya, que ha desenvolupat la vacuna Sputnik, segons confirmen fonts de l'EMA. Per ara, el regulador només els hi està donant "assessorament científic", però no descarta revisar la vacuna més endavant. De fet, les mateixes fonts recorden que l'empresa podria preparar la petició del permís "com a pas següent" a l'assessorament.

 13:33 

 13:28 

 13:26 
El Barça s'enfrontarà al Sevilla a la Copa del Rei

El Barça jugarà contra el Sevilla en les semifinals de la Copa del Rei. L'eliminatòria, a doble partit, es disputarà primer a Sevilla i s'acabarà decidint al Camp Nou. L'altre duel de semifinals serà el Llevant-Athletic Club.

 13:25 

 13:07 

 13:04 
El Col·legi d'Advocats reclama vacunar els defensors del torn d'ofici

El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) ha iniciat accions per sol·licitar que l'advocacia, i especialment els defensors del torn d'ofici, puguin ser inclosos com a grup de prioritat en el programa de vacunació del servei públic. Consideren que la seva actuació "comporta una evident situació de risc" i recorden que el 92% de les assistències a les persones detingudes es presten pel torn d'ofici, com també l'assistència a víctimes de violència de gènere, i de les actuacions acomplertes en altres jurisdiccions essencials. Afegeixen que es tracta d'un "servei essencial d'un estat de dret que garanteix la tutela judicial efectiva".

 13:05 

 12:47 

 12:30 
Calvo assegura que Catalunya ha prioritzat el procés per davant del combat a la violència masclista

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, i el candidat del PSC el 14-F, Salvador Illa, han acusat la Generalitat de desatendre les víctimes de la violència masclista. "S'ha perdut el temps en teories independentistes han abaixat la guàrdia per protegir les dones de la violència", ha dit Calvo. "Les dones de Catalunya fa molt temps que estan desateses institucionalment", ha afegit. Illa s'ha sumat al missatge de Calvo, assegurant que entre el 2015 i el 2018 només 91 dones han rebut ajudes relacionades amb la violència masclista a Catalunya.

 12:30 

 12:19 
Borràs defensa que el català sigui "hegemònic" als mitjans públics

Laura Borràs, candidata de Junts a la presidència de la Generalitat, ha defensat aquest divendres en un acte telemàtic sense preguntes que el català sigui "hegemònic" als mitjans públics. "Forma part dels seus principis fundacionals", ha remarcat en referència a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Borràs també ha insistit en la necessitat de dur a terme un "blindatge real" de la immersió lingüística i ha proposat que el pressupost de Cultura arribi al 2% dels comptes catalans. Informa Oriol March.

 12:20 
Anticapitalistes, antic aliat dels comuns, demana el vot per la CUP el 14-F


La formació Anticapitalistes ha demanat aquest divendres en un comunicat el vot per a la CUP a les eleccions al Parlament del 14 de febrer. El grup, antic aliat de Podem i els Comuns, recorda que en aquests comicis no participen en cap candidatura, tot i que convida a votar en contra "l'extrema dreta i el neoliberalisme". L'organització va prendre la decisió de no participar de la candidatura de la CUP i Guanyem el passat mes de desembre. Tot i això, considera que la candidatura encapçalada per Dolors Sabater és "l'única amb un programa rupturista per fer front a la crisi social, econòmica i sanitària, així com una proposta sobiranista de confrontació amb l'Estat clara amb l'aposta per un referèndum d'autodeterminació".

 12:07 
Álvarez de Toledo elogia en un acte del PP la "higiènica" actuació policial de l'1-O

Cayetana Álvarez de Toledo, diputada del PP al Congrés, s'ha afegit aquest divendres a la campanya del PP català. En un acte del partit, ha començat fent un elogi de l'actuació policial de l'1-O, que ha qualificat d'"higiènica", i del discurs del rei del 3-O, qua ha definit com a "formidable". Ho ha dit en un acte de suport al candidat, Alejandro Fernández, celebrat a l'Hotel Miramar de Barcelona. 

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació