Eleccions catalanes 14-F

Sabater denuncia que Junts i ERC han «malbarat» l'1-O i el 3-O

La CUP s'erigeix com el vot útil independentista perquè no vol entrar en "lògiques de poder" i alerta que, sempre que s'afluixa, "la repressió de l'Estat augmenta"

per Roger Tugas Vilardell , 6 de febrer de 2021 a les 14:27 |
La cap de llista de la CUP, Dolors Sabater, en el míting central del partit. | Roser Gamonal/CUP
La CUP ha retret el rumb de Junts i ERC al capdavant del Govern i s'ha erigit com a "vot útil" de l'independentisme d'esquerres. En el míting central de la formació, davant de l'hospital de Sant Pau, la cap de llista, Dolors Sabater, ha denunciat que les dues forces de l'executiu "han malbarat la lluita conjunta de l'1-O i el 3-O", ja que "s'han passat tres anys barallant-se, incrementant el dolor per la repressió encomanant desesperança i decepció". "Fins i tot fent-nos creure que havíem d'abaixar el cap", ha insistit.

L'exalcaldessa de Badalona ha destacat que, cada cop que l'independentisme ha afluixat, "la seva repressió augmenta", motiu pel qual ha instat a no creure's el govern espanyol: "Que no ens enganyin amb taules de diàleg". Segons ha assegurat, "la CUP molesta perquè és l'única organització que planteja un embat que pot fer trontollar el sistema i és l'única que no es rendirà mai en aquesta lluita", per bé que no ha detallat les propostes per avançar, com la promesa d'un nou referèndum el 2025.


Tampoc no ha entrat en la qüestió sobre si estaria disposada a entrar a Govern -que va generar tensions internes-, tot i que sí que ha deixat clar que no és una aspiració: "L'únic vot útil és la CUP, perquè no entrarem en les lògiques de poder, només ens mou el projecte, no hi tenim res a perdre i sí molt a guanyar". Igualment, també s'ha reivindicat com l'únic partit "que defensa que la lluita nacional i social només poden anar juntes", ja que el Tribunal Constitucional frena els avenços socials del Parlament.

A nivell social, Sabater ha fet un paral·lelisme entre la sentència de l'Estatut, que va fer augmentar de cop l'independentisme, i la situació actual: "La pandèmia ha demostrat que el capitalisme no funciona i que no hi ha cap sistema que resolgui la vida de la gent que no sigui anticapitalista, ecologista i feminista". En aquest sentit, ha definit l'independentisme com "una esmena a la totalitat al sistema, és una ruptura al servei de guanyar tots els drets", tot i que ha demanat que s'activi "el carrer com a contrapoder de les institucions" i ha exigit donar una sortida al malestar actual, ja que "la crisi és la porta oberta al feixisme".


L'exdiputat de la CUP David Fernàndez ha erigit la formació com el "vot útil antifeixistes, antirrepressiu, social i independentista" i ha asseverat que, "quan a un estat només li queden els queden jutges, policies i fiscals, és que ha temps que ha perdut i està ajornant la llibertat". "Dispareu, desgraciats, perquè no teniu prou bales, perquè a aquest poble ja no el para ni déu", ha afirmat, parafrasejant José Agustín Goytisolo, i ha replicat veladament al PDECat, que ha centrat bona part de la campanya en atacar la CUP: "Si teniu fills i filles, o avis i àvies, i no voleu que passi el de sempre, no cal pensar-s'ho, voteu la CUP perquè és el que més els molesta i més por els fa por".

La diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí ha assegurat que "l'estat espanyol no és reformable, és la cristalització dels interessos de l'oligarquia política i econòmica espanyola i està segrestat per l'extrema dreta" i ha asseverat: "La CUP ha vingut a guanyar la independència, perquè és l'única via per guanyar drets per al nostre poble".


La diputada de la CUP al Parlament Natàlia Sànchez ha denunciat que l'Estat “intenta arribar a través dels tribunals allà” i que “al Parlament no es pot parlar d'autodeterminació ni de monarquia corrupta”, motiu pel qual “avui Carme Forcadell està a la presó, per deixar parlar de tot, i cal recuperar aquesta sobirania”. Ha reivindicat també el paper dels quatre diputats de la formació aquesta legislatura: “Som l'independentisme que posem propostes, ens n'hem fet un fart, al servei de l'economia i de les persones, en defensa dels serveis públics junt amb entitats socials fins que hem aconseguit tombar la llei Aragonès”. “Som les independentistes que defensem repartir el treball i la riquesa, ara més que mai”, ha reblat.

Pau Juvillà, candidat per Lleida, ha destacat que la formació ve a “posar els interessos de les classes populars per damunt dels d'una minoria, a obrir un nou cicle polític i rebentar el consens del règim del 78", ja que "dins el marc de l'estat espanyol no hi caben els anhels de la majoria de la societat catalana". Laia Estrada, candidata per Tarragona, ha assegurat que el seu és una "anomalia política respecte la resta de partits", ja que denuncia la corrupció, defuig el "joc de cadires" i prové del municipalisme i l'assemblearisme. "La política en majúscula no s'han gestat en els despatxos d'unes institucions, sinó que s'han cuinat a foc lent als carrers i ha irromput després a les institucions", ha insistit.
 

Imatge del míting central de la CUP, davant de l'hospital de Sant Pau. Foto: Roser Gamonal/CUP


Dani Cornellà, candidat per Girona, ha subratllat que, "sense drets, no hi ha vida digne, i sense vida digne no hi ha llibertat". "No sempre hem guanyat, però sempre ens hem tornat a aixecar, per defensar els nostres lingüístics i el nostre territori, per aconseguir drets polítics i socials i posar la vida al centre", ha asseverat, i ha etzibat: “Volem construir una República que no deixi ningú enrere, per guanyar drets, vida i llibertat”.

Igualment, la CUP ha donat a veu treballadors i treballadores de sectors en primera línia durant la pandèmia, dels sectors de correus, infermeria o rastrejadors, així com representants d'arreu dels Països catalans de l'egologisme, el moviment per l'habitatge, del feminisme, o a l'exdiputada Gabriela Serra, qui ha rememorat també la lluita des de Santa Coloma de Gramenet per impulsar la immersió lingüística i ha reclamat mantenir la flama per la llengua.

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació