SALUT

Morir d'una aturada cardíaca és més probable després de passar la Covid

Són les conclusions d'un estudi fet a Suècia, comparant dades d'abans de la pandèmia amb les de després

per NacióDigital , 7 de febrer de 2021 a les 11:06 |
Sanitaris treballant en un hospital durant la pandèmia | Europa Press
Els pacients amb Covid-19 que pateixen una aturada cardíaca dins o fora de l'hospital tenen moltes més probabilitats de morir que els pacients que no estan infectats amb el coronavirus. En el cas de les dones el risc és nou vegades més gran després de patir una aturada cardíaca a l'hospital, segons una investigació publicada al European Heart Journal.

L'estudi, realitzat a Suècia, ha comptat amb 1.946 persones que van patir una aturada cardíaca fora de l'hospital i 1.080 que la van patir a l'hospital entre l'1 de gener i el 20 de juliol de 2020. Durant la fase pandèmica de l'estudi, la Covid-19 va estar involucrada en almenys el 10% de tots els casos d'aturada cardíaca fora de l'hospital, mentre que va ser el cas del 16% dels que van patir una aturada cardíaca a l'hospital.


Els pacients amb coronavirus que tenien una aturada cardíaca fora de l'hospital tenien un risc 3,4 vegades més gran de morir dins dels 30 dies, mentre que els pacients amb aturada cardíaca a l'hospital tenien un risc 2,3 vegades més gran. Cap d'aquests pacients havia estat donat d'alta amb vida de l'hospital quan es va redactar l'estudi l'octubre de 2020. Molts havien mort i la resta seguia sent tractat a l'hospital.

El primer autor de l'estudi, el doctor Pedram Sultanian, estudiant de doctorat a la Universitat de Göteborg, remarca: "El nostre estudi mostra clarament que l'aturada cardíaca i la Covid-19 són una combinació molt letal. Els pacients amb coronavirus han de ser monitoritzats intensivament i també les mesures adoptades per prevenir una aturada cardíaca, per exemple, amb l'ús de monitors cardíacs continus per a pacients d'alt risc", afegeixen.


Aquest és el primer informe detallat de característiques i resultats en pacients amb Covid-19, que pateixen una aturada cardíaca. Els investigadors van analitzar dades de Registre Suec de Reanimació Cardiopulmonar (SRCR), que és un registre nacional que va començar a recopilar dades sobre la pandèmia a partir de l'1 d'abril de 2020.

Els investigadors van incloure totes les aturades cardíaques registrades a l'SRCR de l'1 de gener al 20 de juliol de 2020 i els van dividir en un grup prepandèmic (abans del 16 de març) i un grup pandèmic (16 de març al 20 de juliol).


Entre d'altres, van descobrir que el 7,6% dels pacients prepandèmics seguien vius 30 dies després de patir una aturada cardíaca fora de l'hospital. Una vegada que va començar la pandèmia, el 9,8% dels pacients sense Covid-19 i el 4,7% amb Covid-19 van sobreviure durant 30 dies. El 83,4% dels pacients amb Covid-19 van morir en 24 hores.

En l'etapa prepandèmica, el 36,4% dels pacients amb aturada cardíaca a l'hospital van sobreviure durant 30 dies, però una vegada que va començar la pandèmia, el 39,5% dels pacients sense Covid-19 i el 23,1% dels pacients amb Covid-19 van sobreviure durant 30 dies. El 60,5% dels pacients amb el virus van morir en 24 hores.

La lleugera millora de la supervivència dels pacients no infectats que van patir una aturada cardíaca no és estadísticament significativa, però els investigadors creuen que, si hi ha una millora real, podria explicar-se en part per l'augment del 8,2% de les aturades cardíaques presenciades pels transeünts i l'augment del 47% dels transeünts que van utilitzar desfibriladors.

Tripliquen les morts

Quan van comparar els casos prepandèmics amb els casos de Covid-19, els investigadors van trobar que el risc general de morir després d'una aturada cardíaca fora de l'hospital gairebé es va triplicar: es va incrementar 4,5 vegades per als homes i en un terç per a les dones. El risc general de morir després d'una aturada cardíaca a l'hospital va augmentar a més del doble; es va incrementar a la meitat en els homes i més de nou vegades en les dones.

Els investigadors també van trobar un augment de 2,7 vegades en la proporció d'una aturada cardíaca fora de l'hospital causat per problemes respiratoris i un augment de l'8,6% en la reanimació cardiopulmonar (RCP) només per compressió durant la pandèmia.

El percentatge de persones que van ser tractades tant amb compressió toràcica com amb ressuscitació boca a boca es va reduir d'un 33% abans de la pandèmia fins al 23% durant la pandèmia. Al març, el Consell Europeu de Reanimació i el Consell Suec de Reanimació va emetre pautes recomanant que els testimonis que presencien una aturada cardíaca d'evitar la reanimació boca a boca i concentrar-se en les compressions toràciques en cas de sospita d'infecció per Covid-19.

L'autor principal de l'estudi, el doctor Araz Rawshani, metge i investigador de la Universitat de Göteborg, assenyala que "tot i que estudis anteriors han indicat que la RCP amb només compressió pertany a testimonis pot ser tan eficaç com les compressions i la ventilació combinades, això pot no aplicar-se a casos amb Covid-19, ja que pateixen principalment d'insuficiència respiratòria".

"Creiem que es tracta d'una troballa important que podria ajudar a les autoritats a gestionar la pandèmia -afirma- atès que la Covid-19 es transmet a través de les gotes, els transeünts haurien d'evitar la reanimació boca a boca d'acord amb les recomanacions actuals. No hi ha una resposta unànime sobre com s'han d'adaptar la societat i els professionals sanitaris davant d'aquest problema".

Segons destaca, "l'estudi també mostra que menys pacients hospitalitzats amb Covid-19 van ser monitoritzats amb electrocardiogrames, el que potencialment salva vides, ja que permet detectar una aturada cardíaca immediatament. Creiem que els pacients amb Covid-19 han de ser controlats amb ECG i la monitorització de la saturació d'oxigen, ja que això permetria el reconeixement ràpid dels batecs cardíacs irregulars i la disminució de la saturació d'oxigen", afegeix.

Altres notícies que et poden interessar






 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació