SALUT

La Covid-19 ha provocat que el càncer es detecti en estadis de fa 20 o 25 anys

Es tracta d'un avís del codirector de el Departament d'Oncologia de la Clínica Universitat de Navarra (CUN), Ignacio Gil-Bazo

per NacióDigital , 7 de febrer de 2021 a les 12:20 |
El codirector del Departament d'Oncologia de la Clínica Universitat de Navarra (CUN), Ignacio Gil-Bazo, avisa que la pandèmia del coronavirus ha provocat que el càncer es detecti en estadis molt avançats propis de fa 20 o 25 anys que, en moltes ocasions, només poden abordar-se de forma pal·liativa.

"Els professionals vam detectar casos molt més avançats del que és habitual, propis de fa dues dècades. Hi ha pacients que passen setmanes o fins i tot mesos amb símptomes evidents d'un tumor inicialment localitzat que, per l'impacte de la pandèmia, es detecta quan ja no pot oferir-se un tractament curatiu ", va explicar durant les Trobades amb la Salut.


I és que, segons xifres de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM), el 2020 un de cada cinc casos de càncer no va ser diagnosticat i, aquest any, hi haurà 276.239 nous casos a tot Espanya (158.867 en homes i 117.372 en dones). Si a aquesta situació s'afegeix el retard en el diagnòstic dels si detectats, s'observa l'"enorme impacte" que la Covid-19 té sobre el càncer.

Les causes més freqüents que dificulten el diagnòstic de tumors malignes, i per tant el seu tractament, són la por dels pacients a l'hora d'assistir a consulta, la dificultat per dur a terme una exploració física in situ del pacient (la teleconsulta, si bé de gran utilitat, té les seves limitacions); i els retards a l'hora de realitzar proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques, ja que les sales i quiròfans destinats a aquesta finalitat s'han convertit en alguns hospitals a UCI.


Ara bé, malgrat totes les dificultats, els pacients poden i han de conservar les seves esperances, ja que, tal com explica Gil-Bazo, mai hi ha hagut en la història un "moment millor" per poder tractar el càncer que ara. "Tot i la pandèmia, les tecnologies, les estratègies, els recursos i les innovacions terapèutiques per al tractament de el càncer són molt reals i, no només no s'aturen, sinó que segueixen avançant", ha argumentat.

Tractaments sistèmics


En el tractament sistèmic (aquell que tracta a el pacient en la seva totalitat) compta amb les denominades teràpies avançades. Aquí destaquen els tractaments d'immunoteràpia amb teràpies cel·lulars adoptives, com les cèl·lules CAR-T, en les que s'extreuen cèl·lules de el propi sistema immune del pacient per preparar-les al laboratori i retornar-molt més capaços de combatre el tumor.

"Aquest tractament és una realitat per a alguns tipus de neoplàsies (alguns tumors hematològics), però ja s'està desenvolupant i investigant per aplicar-lo en patologies com el càncer de pulmó, d'ovari, etc. No es trigarà molt a veure els fruits d'aquest treball", ha explicat l'especialista de la CUN.

Una altra de les modalitats d'immunoteràpia contempla fàrmacs que estimulen la resposta del sistema immune de l'afectat perquè, en definitiva, el mateix organisme sigui més capaç de combatre la malaltia. Gràcies als avenços en aquest camp, Gil-Bazo destaca que, per primera vegada en la història, hi ha pacients amb malaltia metastàtica que, probablement, puguin curar-se. A més, la genòmica avança cada vegada més i permet identificar noves dianes terapèutiques per combatre el càncer de forma més eficaç i amb una menor toxicitat.

D'altra banda, entre els tractaments localitzats, les opcions terapèutiques disponibles avui dia són de múltiples tipus. La cirurgia mínimament invasiva, sobretot útil quan la malaltia es detecta en les seves primeres fases, ha avançat molt gràcies a diverses innovacions com l'aplicació de la robòtica. Ara, aquesta opció de tractament, que és "molt més selectiva" i implica períodes d'ingrés hospitalari més curts, és una realitat que cada vegada s'estén a un major nombre de càncers i pacients.

"Uns dels avenços que més cal destacar per la seva enorme eficàcia i dany mínim dels teixits sans circumdants a la neoplàsia és la protonteràpia -una modalitat de radioteràpia externa que empra un feix de protons-. La CUN va inaugurar la seva unitat en plena pandèmia i, des d'aleshores, ja han atès més de 100 pacients", assevera l'especialista.

Així mateix, queda palesa la potencial utilitat d'aquesta tècnica fins i tot en pacients amb malaltia metastàtica. "El que estem veient és que la radioteràpia en combinació amb altres tècniques com la immunoteràpia pot ser un tractament molt poderós, fins i tot en casos de malaltia metastàtica", ha afegit Gil-Bazo.

Dit això, l'especialista de la Clínica Universitat de Navarra ha subratllat la importància d'aplicar aquests tractaments de forma personalitzada a cada pacient des del primer diagnòstic, el que pot augmentar en la taxa de supervivència i la qualitat de vida posterior.

"Lamentablement encara no hem vençut la pandèmia i això farà que, fins d'aquí a uns quants mesos, els pacients no tornin a ser manejats amb la diligència amb la qual era habitual fins a l'aparició de virus. És molt important que en siguem conscients i alertem els pacients que han de buscar ajuda i insistir quan tinguin algun símptoma sospitós. no podem perdre temps en el diagnòstic d'una patologia que, en cas de no detectar-se a temps, deixa de ser curable", conclou el codirector de el Departament d'Oncologia de la CUN.

Altres notícies que et poden interessar






 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació