dilluns, 8 de febrer de 2021

La vacuna gallega pot estar llesta a l'abril

|

Novavax, la farmacèutica d'Estats Units que prepara una de les noves vacunes contra el COVID, va detallar ahir els seus avanços en una conferència a l'Acadèmia de les Ciències de Nova York. En la presentació, el president Gregory M. Glenn va confirmar que la vacuna fa servir com a potenciador un extracte de Quillaja Saponaria, l'arbre quillay , ja utilitzat per la medicina tradicional maputxe.


En concret, Novavax utilitza el quillay com adjuvant , que augmenta la resposta del nostre cos a l'antigen.


EuropaPress 3201547 ensayos vacuna contra coronavirus chinaonly for use in spain



"A PUNT" A O PORRIÑO

L'antigen és, precisament, el que es fabricarà a la fàbrica de Biofabri, de el grup gallec Zendal, a O Porriño (Pontevedra). Segons han indicat fonts oficials de la farmacèutica gallega a Galiciapress "hem començat el procés, però no la fabricació de l'antigen" tot i que "estem a punt" i és "qüestió de setmanes".


En tot cas, Zendal confirma que començaran a produir "a risc", és a dir, abans que Novavax obtingui, si escau, l'autorització de les administracions per arribar a al mercat. Si no, donat el "complex i llarg" del procés, la vacuna trigaria massa.


Quantes dosis de la vacuna es produiran a Galícia? Aquesta és una pregunta mal formulada, ja que Zendal farà només una part de la vacuna - encara que potser la més important, el antigen- i només per a Europa.


UNA VACUNA VERITABLEMENT GLOBAL


Segons el mapa publicat ahir per Novavax, l'adjuvant es produirà en plantes de Dinamarca (AGC Biologics), Suècia (polypeptide Group) i fàbriques d'aquestes mateixes companyies als Estats Units. L'envasament dels vials es realitzarà en Baxter (Alemanya), Siegfried (Alemanya) i Parell Pharma (Estats Units).


Tot un exemple de col·laboració internacional que mostra el detall del perquè qualsevol mesura excessivament nacionalista per un Govern pot posar en risc tota la complexíssima cadena de subministrament que permet crear les vacunes.


Novavax va negociar amb la Unió Europea 200 milions de dosis, segons les converses inicials tancades amb acord al desembre. La companyia assegura que serà capaç de produir fins a 2.000 milions de dosis a l'any.


Seguir llegint a GaliciaPress ...


Sense comentarios

Escriu el teu comentari




He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH