dilluns, 8 de febrer de 2021

Ja han arribat a Espanya les primeres 196.800 dosis de la vacuna d'Oxford i AstraZeneca

|


EuropaPress 3538982 29 january 2021 Sri Lanka colombo health worker holds viària of

EUROPA PRESS


Espanya ha rebut aquest dissabte les primeres 196.800 dosis de la vacuna d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford contra el Covid-19, segons ha informat el Ministeri de Sanitat.


Aquesta vacuna s'administrarà només a persones amb edats compreses entre els 18 i els 55 anys, segons van acordar el Ministeri i les comunitats autònomes en el si de la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salut.


Espanya segueix així l'estela d'altres països europeus com França, Alemanya o Bèlgica que han recomanat el seu ús únicament per a menors de 65 anys per manca d'evidències sobre la seva efectivitat, enfront d'altres com el Regne Unit que sí que la inoculen en més grans .


La passada setmana, l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) va recomanar autoritzar la vacuna d'aquesta farmacèutica per a persones adultes, també en el cas dels majors de 65 anys. En qualsevol cas, cada país decideix sobre aquesta qüestió.


El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ja va avançar aquesta mateixa setmana que Espanya podria no seguir aquesta recomanació i seguir els passos d'Alemanya, on el grup d'experts que assessora el Govern en matèria de vacunació ha recomanat que la vacuna desenvolupada per la companyia farmacèutica no s'administri a persones majors de 65 anys per evidència científica "insuficient".


Els assajos realitzats per AstraZeneca al Regne Unit, Brasil i Sud-àfrica van mostrar que la vacuna era segura i eficaç per prevenir el Covid-19 en persones a partir de la majoria d'edat. Aquests estudis van involucrar a unes 24.000 persones en total, però la majoria d'ells tenien entre 18 i 55 anys, de manera que no hi ha prou resultats en participants més grans per a proporcionar una xifra d'eficàcia de la mateixa en aquest tram.


La Comissió de Sanitat va aprovar aquest dijous que les primeres dosis d'aquesta vacuna que arribin a Espanya, que rebrà 1,8 milions de dosis aquest mes de febrer, vagin destinades als professionals sanitaris i sociosanitaris en actiu no inclosos en els grups 2 i 3 .


Així, les primeres dosis que arribaran a la tarda d'aquest dissabte seran per al personal que no és de primera línia i que treballa en centres i establiments sanitaris i sociosanitaris, segons la definició recollida en l'Estratègia de Vacunació aprovada pel Sanitat.


Arribaran a les instal·lacions logístiques de la companyia a Espanya i l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) serà l'encarregada de la distribució fins als punts designats per les comunitats i ciutats autònomes.


SEGONA DOSI: ENTRE DEU I DOTZE SETMANES DESPRÉS


La vacuna COVID-19 AstraZeneca s'administra en dues injeccions al braç, la segona entre 4 i 12 setmanes després de la primera. A la reunió d'aquest divendres, s'ha aprovat que l'interval recomanat en l'administració sigui de 10 a 12 setmanes entre la primera i segona dosi, tal com va avançar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, després de la celebració del Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salut del passat 3 de febrer.


Aquesta mateixa Comissió de Sanitat va acordar aquesta setmana que a partir dels 80 anys únicament s'administrarien vacunes basades en ARNm, és a dir, les de Pfizer-BioNTech i Moderna.


QUATRE MILIONS DE VACUNES EN FEBRER


Espanya rebrà aquest mes uns quatre milions de dosis de les tres vacunes contra el Covid-19 autoritzades fins al moment per l'Agència Europea del Medicament, que permetran immunitzar a dos milions de persones, al voltant del 4 per cent de la població espanyola.


En concret, arribaran fins 1.810.575 dosis de la vacuna AstraZeneca, així com 1.779.579 de la vacuna de Pfizer i BioNTech --a les quals se sumarà una altra partida de 2.750.040 en març-- i fins 412.000 dosi de la immunització de Moderna.


Amb ella, així com altres que puguin ser aprovades a Europa com Janssen, Novavax i Curevac, Sanitat espera que al voltant dels mesos de març i abril hi hagi un increment "molt important" de les dosis disponibles a Espanya.


La previsió amb què treballa l'Executiu és la d'arribar a l'estiu amb el 70 per cent de la població espanyola immunitzada, més de 33 milions de persones.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari




He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH