AJUNTAMENT DE TARRAGONA

Ciutadans es trenca a Tarragona per l'absència de «municipalisme» i deixa 2 regidors al grup de no adscrits

El regidor José Luis Calderón se suma a la marxa de Sonia Orts i asseguren que la marxa de Rubén Viñuales ha destapat conflictes interns

per Josep Maria Llauradó , Tarragona, 9 de febrer de 2021 a les 13:20 |
José Luis Calderón i Sonia Orts, aquest dimarts al pati de Jaume I de l'Ajuntament de Tarragona, després de marxar de Ciutadans. | Josep M. Llauradó
Amb una bandera de Tarragona i fent gala del municipalisme. Així han aparegut aquest dimarts 9 de febrer al matí al pati de Jaume I a l'Ajuntament de Tarragona tant Sonia Orts com José Luis Calderón. Tots dos han comunicat poques hores abans la seva baixa del partit i el seu pas a la condició de regidors no adscrits, seguint el camí del seu excompany Rubén Viñuales.

Tot i que la marxa de Viñuales no ha estat l'únic detonant d'aquesta nova fugida, Sonia Orts ha reconegut que en aquest darrer mes s'han destapats conflictes interns, "coses que no acabaven de quadrar" especialment en període de campanya. Concretament, Orts ha assenyalat que s'han sentit "exclosos" de la campanya de Ciutadans per al 14-F a Tarragona, com assegura ja havia passat en altres convocatòries electorals.




Sobre el fet que hagin trigat tant a deixar el partit, si es tractava d'una qüestió que feia temps que s'arrossegava, Orts ha dit que ha estat "com un divorci", un símil que ja va fer servir Rubén Viñuales ara fa unes setmanes. "Continuo creient en aquest ideari, que defensa les llistes obertes, el vot representatiu i evitar la duplicitat de càrrecs", ha dit Orts, que creu que no s'ha complert en casos com el del seu ara excompany de grup Francisco Javeir Domínguez, diputat al Parlament i regidor alhora, o Lorena Roldán, qui va ser senadora i diputada també al mateix temps.


La duplicitat, de fet, anava en contra dels estatuts del partit fins que a posteriori hi van anar afegint excepcions. "No hem tingut tots els recursos humans, ha estat als dos llocs treballant", ha conclòs en relació a Domínguez, "Tarragona no s'ho mereix". Precisament Domínguez ha tornat a formar part de la candidatura al Parlament, això sí, va de 4 i les perspectives de cara al 14-F el podrien deixar fora de la cambra catalana.



Un projecte municipalista

La fins ara portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament, Sonia Orts, ha afirmat que a causa de les pressions del partit "els meus principis no els he dut a terme sempre" i que "he dit fins aquí". Amb José Luis Calderón compartiran a partir d'ara despatx, tal com han sol·licitat al conseller Jordi Fortuny, però tindran vots separats. Asseguren que no es ficaran en qüestions supramunicipals. "Aquesta serà la meva bandera a partir d'ara", ha afirmat en relació a la senyera tarragonina.

Part de la decepció dels dos regidors amb el partit taronja va ser per no mirar prou al món local i no invertir-hi temps suficient. Alhora, imposar temes que segons José Luis Calderón "sobren" perquè generen conflicte amb la resta de grups.

Per tant, tot plegat podria representar un nou suport inesperat per a l'executiu local en punts amb els que podran coincidir. Amb més "llibertat" i amb "interès per Tarragona", prometen llimar diferències amb la resta de grups.

Vot al partit però també als candidats

Ambdós representants polítics es van arribar a plantejar deixar l'Ajuntament, però consideren que han fet "una bona feina" en aquests darrers anys i que això ha comportat que "alguns votessin a la marca, però altres van votar a les persones". "He rebut molts missatges aquest matí i el 80% són de votants i molts em demanen que continuï a l'Ajuntament", ha asseverat Orts. Per la seva banda, Calderón ha demanat "disculpes" a les persones que s'han pogut sentir decebudes per la decisió, que ha pres per "tranquil·litat personal".

Cap dels dos té previst per ara entrar a formar part de cap altra formació política i, per tant, la seva intenció és esgotar el mandat com a no adscrits. En relació a la coincidència temporal amb la campanya, Orts ha dit que ho pensava anunciar abans però va voler esperar-se a la presa de possessió de la nova regidora de Ciutadans, Lorena de la Fuente, qui fins avui no sabia res de tot plegat.

Ciutadans demana que retornin l'acta

Després de la roda de premsa i l'anunci, el grup municipal de Ciutadans -ara només de 2 regidors- ha emès un comunicat en què assegura que iniciarà els tràmits perquè tant Orts com Calderón retornin les seves actes. Consideren que "aquesta decisió obeeix a criteris i interessos estrictament personals" i recorden que "tots els càrrecs públics han signat el codi ètic, segons el qual es comprometen a retornar al partit l'acta de regidor si abandonen el grup municipal".

En aquest sentit, retreuen que "el comportament no s'adequa a les exigències d'un partit democràtic, compromès amb la regeneració política". Segons Ciutadans, els regidors ho són "per les sigles a les quals representen". Alhora, han anunciat que el nou portaveu serà Francisco Javier Domínguez.

 

Participació