Tota l'actualitat, minut a minut

Segueix, en directe, el que està passant a Catalunya i al món

per NacióDigital , 11 de febrer de 2021 a les 06:00 |
 14:27 

 14:23 
L'OMS alerta Espanya dels riscos d'un aixecament massa ràpid de les restriccions

L'Organització Mundial de la Salut ha alertat Espanya que una reobertura massa ràpida de les activitats limitades per prevenir els contagis de coronavirus podria provocar una propagació més forta de la Covid-19. La responsable d'emergències de l'OMS, Catherine Smallwood, ha advertit que "reduccions relatives no signifiquen que les taxes de transmissió siguin baixes" i, en el cas específic de l'Estat, "les taxes de transmissió es mantenen molt altes".

 14:09 
Chacón promet no donar suport a una investidura d'Illa encara que impliqui segones eleccions: "Hem de ser coherents"

La cap de llista del PDECat a les eleccions, Àngels Chacón, s'ha compromès a no donar suport a una investidura del candidat del PSC, Salvador Illa, encara que impliqui segones eleccions. "Hem de ser coherents", ha assegurat en una entrevista a Els matins de TV3. La candidata ha assegurat que el partit no donarà suport per investir un "candidat del 155", tot i que no ha descartat arribar a acords en altres aspectes com la rebaixa de la quota d'autònoms. "Una altra cosa és la presidència de la Generalitat", ha assegurat. Per altra banda, l'exconsellera d'Empresa i Coneixement ha reconegut que la promesa d'aconseguir la independència en 18 mesos va ser, "en certa manera" un engany i es van cometre errors, "i molt grossos".

 13:49 
Torra expressa el condol pels més de 20.000 morts per covid i reclama que es prenguin "totes les mesures necessàries"

L'expresident Quim Torra ha expressat el condol pels més de 20.000 morts a Catalunya des que va començar la pandèmia. En un comunicat, Torra reclama una "reflexió" a tothom sobre la importància de "prendre totes les mesures necessàries per evitar que aquestes xifres continuïn augmentant". En aquest sentit, ha subratllat que hi ha d'haver una "feina d'equip i ben coordinada entre els partits del Govern, la resta de forces polítiques, les institucions i la societat en general" i actuar "amb molt sentit de país, solidaritat i responsabilitat". "Per poder fer front a la pandèmia és més necessari que mai que Catalunya disposi de tots els recursos i tota la sobirania política", ha afegit.

 13:29 

 13:23 

 13:12 

 13:08 
Chacón: "Aragonès, esculli entre la CUP o el PDECat"

La cap de llista del PDECat a les eleccions del 14-F, Àngels Chacón, ha demanat el candidat d'ERC, Pere Aragonès, que "esculli" entre la CUP o el partit demòcrata. "Haurà d'escollir entre el model de la CUP, turismofòbic, carregant-se la conselleria d'Interior, o el PDECat, dialogant, conciliador, que té claríssim que el sector turístic és clau", ha assegurat en un acte amb alcaldes de zones turístiques. La candidata ha assegurat que és una "llàstima" haver de posar per escrit que el partit demòcrata no donarà suport a una investidura del candidat del PSC, Salvador Illa, i ho ha atribuït a la "volatilitat" de la cap de llista de Junts, Laura Borràs.

 

 12:58 
ATENCIÓ |

 12:43 
Casado demana a la Fiscalia que investigui si Illa s'ha vacunat

El líder del PP, Pablo Casado, ha demanat a la Fiscalia que investigui si el candidat socialista, Salvador Illa, s'ha vacunat. Illa ha assegurat avui que no s'ha vacunat, però Casado afirma que no se'l creu: "Quan perds la credibilitat, ja ningú et creu". Casado ha fet aquestes declaracions en una entrevista a Telecinco i s'ha mostrat "expectant" per escoltar les explicacions de l'exministre. El president del PP ha afegit que si s'hagués vacunat "hauria de renunciar com a candidat".  

 12:30 
Barrios, candidat independentista a Pimec, acusa l'entitat de manca d'"ètica democràtica" 

Pere Barrios ha formalitzat la seva candidatura a presidir Pimec al capdavant d'una llista de 47 persones que es defineix com a explícitament independentista. Barrios ha a acusat l'entitat de "manca d'ètica democràtica" pel fet que "l'entitat està treballant en favor de la candidatura oficialista", referint-se a l'opció d'Antoni Cañete, secretari general de l'organització. Barrios ha assegurat que hi ha gent que ja ha votat per delegació "sense conèixer encara les candidatures". L'aspirant ha proposat que Pimec canviï i "planti cara" a les administracions quan calgui. Informa Pep Martí 

 12:32 

 12:30 
Pere Barrios presenta més de 200 avals i formalitza la candidatura independentista a Pimec

L'empresari Pere Barrios ha presentat aquest dijous els avals que necessitava per formalitzar la seva candidatura per presidir Pimec, la patronal de la petita i mitjana empresa. En requeria 100 i ha presentat més de 200 avals. La seva proposta, sota la marca EinesPimec, té el suport de l'ANC i s'enfrontarà el 23 de febrer a la candidatura que encapçala Antoni Cañete, actual secretari general de l'entitat. Informa Pep Martí

 12:19 
Albiach, sobre la firma d'ERC en contra d'un govern amb el PSC: "La hipoteca d'ERC amb JxCat no s'acaba mai" 

La candidata d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha criticat la signatura d'ERC en contra d'un pacte amb el PSC. "La hipoteca d'ERC amb JxCat no s'acaba mai", ha dit a través de Twitter. En aquest sentit, ha constatat que l'únic vot "nítidament d'esquerres i pel diàleg" és En Comú Podem. ERC va signar ahir un document per comprometre's per escrit a no pactar cap govern amb el PSC. Hi van signar també Junts, la CUP, el PDECat i Primàries. Informa Bernat Surroca.

 11:43 
Brussel·les millora les previsions de creixement d'Espanya fins al 5,6% el 2021

La Comissió Europea ha situat en un 5,6% la millora de l'economia espanyola el 2021, dues dècimes més del que va pronosticar fa mesos. La davallada per la pandèmia l'any passat va assolir l'11%, amb l'aturada de l'economia decretada en primavera i les restriccions durant la tardor. Les noves previsions situen l'Estat com el que més creixerà, per sobre de França (5,5%), Croàcia (5,3%) i Eslovènia (4,7%).

 11:24 
La Junta Electoral avala traslladar suplents a meses electorals on faltin membres

La Junta Electoral ha avalat que els suplents de les meses de les eleccions catalanes del 14 de febrer puguin ser traslladats a meses pròximes que no s’hagin pogut constituir per manca de membres. L'autoritat electoral indica que els suplents poden ser traslladats també a altres punts de votació pròxims.

 11:19 

 11:16 

 11:13 
Un jutjat rebutja suspendre el pagament del lloguer de botigues de l'aeroport del Prat

Un jutjat del Prat del Llobregat ha rebutjat suspendre cautelarment el pagament del lloguer de les botigues Tascón de l'aeroport de Barcelona, i manté vigents els avals de prop de 600.000 euros que l'empresa havia ofert amb la signatura dels contractes. Tascón havia demanat que el pagament de la renda a Aena se suspengués fins que es resolgui el fons de la seva demanda contra l'operador pel preu del lloguer que s'aplica en plena pandèmia, que inclou un descompte que l'empresa veu insuficient. 

 11:09 

 11:07 
Borràs no es planteja un horitzó temporal concret per culminar la independència: "Hem vingut a fer-ho possible"

Laura Borràs, candidata de Junts a la presidència de la Generalitat, no es planteja un horitzó temporal concret per culminar la independència. "Hem vingut a fer-ho possible", ha assenyalat Borràs, que ha defensat "posar les bases" de la futura República i també conèixer "amb qui es produirà". El full de ruta de Junts, ha destacat, està "obert" a qualsevol "millora" per part de la resta de formacions independentistes. Informa Oriol March.

 10:35 
Borràs es compromet a arribar "el més aviat possible" a un acord per formar un Govern independentista després de les eleccions

Laura Borràs, candidata de Junts a la presidència de la Generalitat, s'ha compromès aquest dijous a arribar a un acord "el més aviat possible" amb la resta de forces independentistes per formar Govern després de les eleccions. "L'autoexigència de tots els que participem en els pactes post-electorals és donar un Govern de la manera més ràpida possible per treure el país de la situació de crisi en la qual es troba", ha assenyalat Borràs en una roda de premsa organitzada per l'Agència EFE. Preguntada per la CUP, els ha recordat que no van investir Jordi Turull a les portes de ser empresonat. "En els moments clau s'hi ha de ser amb tota la convicció", ha indicat. Informa Oriol March.

 10:20 
Borràs reclama a ERC estendre al Congrés la negativa a pactar amb els socialistes

Laura Borràs, candidata de Junts a la presidència de la Generalitat, ha reclamat aquest dijous a ERC estendre al Congrés dels Diputats la negativa a pactar amb els socialistes. Així ho ha apuntat en una roda de premsa organitzada per l'Agència EFE. Preguntada pel fet que Pere Aragonès, candidat d'ERC, hagi delegat en el cap de campanya, Sergi Sabrià, la signatura de l'acord, ha indicat que la "credibilitat" s'atresora "en allò que es diu i en allò que es fa". En aquest sentit, ha retret als republicans que hagin triat Pedro Sánchez i no Junts a Madrid i el fet que sempre que hagin pogut hagin arribat a acords amb el PSOE, com amb la investidura o els pressupostos. "Nosaltres no apuntalem els partits del 155", ha ressaltat Borràs. Informa Oriol March.

 09:45 

 09:19 
Els usuaris de l'avió i l'AVE s'enfonsen un 60% el 2020 per la Covid

El nombre de viatgers que va desplaçar-se en avió va descendir un 60,5% el 2020 a l'Estat, segons l'Institut Nacional d'Estadística. En el cas dels trens AVE, el descens va ser del 60,5%, per l'impacte de la pandèmia. En el cas dels trens de rodalies, la davallada va ser una mica menor, del 45,8% respecte a l'any anterior, mentre que pel que fa als trens de mitjana distància, la reducció va ser del 55,6%. 

 

 09:19 

 09:06 

 09:06 

 08:43 

 08:22 

 07:35 

 07:26 
Les portades

Recull de les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols. «Vergonyós atac de TVE a la monarquia», destaca «La Razón».

 07:25 

 07:01 

 23:07 

 20:30 

 20:26 

 20:29 
Junqueras, sobre la negativa d'Illa a no fer-se la PCR pel debat de TV3: «És que potser el ministre de Sanitat va aprofitar el seu càrrec per vacunar-se?»

Oriol Junqueras ha interpel·lat el candidat del PSC per a les eleccions del 14-F, Salvador Illa, en el marc de la negativa del socialista a no fer-se la PCR pel debat de TV3. El líder d'ERC s'ha preguntat si Illa no es va fer la prova PCR perquè "va aprofitar el seu càrrec per vacunar-se" quan era ministre de Sanitat. "És que potser el ministre de Sanitat va aprofitar el seu càrrec per vacunar com va fer la cúpula militar de l'Exèrcit espanyol?", ha suggerit en un míting de campanya al teatre Els Carlins de Manresa.

 

 20:26 

 20:21 
L'APPEC mostra el seu suport a Pablo Hasél i s'afegeix al manifest en defensa de la llibertat d'expressió

L’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) Editors de Revistes i Digitals s'ha unit al manifest en defensa de la llibertat d'expressió i per donar suport Pablo Hasel impulsat per l'Acadèmia Catalana de la Música. Aquest comunicat s'havia de llegir demà dijous 11 en una concentració a la Plaça del Rei de Barcelona que no ha estat autoritzada per la Junta Electoral i finalment es farà de manera virtual.

 20:13 
Puigdemont exhibeix la feina feta a l'exili i reclama un Govern que "planti cara"

Calres Puigdemont ha exhibit la feina feta a l'exili i al Parlament Europeu, on aquests dies ha pogut confrontar-se directament a Josep Borrell, protagonista els últims dies per un xoc diplomàtic amb Rússia que ha tingut l'epicentre en l'existència de presos polítics a l'Estat. L'expresident ha indicat que el vot a les eleccions europees va servir per "trencar les cames" als representants espanyols. "Saben què hem anat a fer a Europa, saben què hem anat a dir i saben que no ens rendirem mai perquè ens heu encarregat no rendir-nos", ha apuntat Puigdemont, que ha destacat que l'únic vot útil per als adversaris de l'independentisme és que la gent es quedi a casa el 14-F. "Vam anar a l'exili a plantar cara. Les euroordres, la detenció a Alemanya, els intents perquè no féssim política, les condicions extremes, no ens han dissuadit de plantar cara. Hem plantar cara perquè hem guanyat", ha assenyalat el cap de cartell simbòlic de Junts. Informa Oriol March.

 19:49 
Arrimadas crida a votar per evitar "anys de patiment i penedir-nos-en"

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha fet una nova crida a la mobilització dels seus partidaris i a la participació a les eleccions. Si no, vindran "anys de patiment i de penedir-nos-en". Arrimadas ha alertat que les eleccions poden marcar "el futur de les properes dècades" i ha demanat als votants contraris a la independència de Catalunya que no es distreguin. "No ens resignem, no llancem la tovallola. Lluitar per la llibertat i una Catalunya més pròspera sempre ha valgut la pena", ha dit durant un acte amb l'eurodiputat Luis Garicano e amb Nacho Martín Blanco. Segons Arrimadas, els darrers governs són els que "més mal han fet" i "més han atacat els interessos" de Catalunya. "Tant els tripartits com els desgoverns independentistes", ha dit. 

 20:06 
Geis carrega contra la "via àmplia" d'ERC i la vincula a la investidura fallida de Puigdemont

Gemma Geis, candidata de Junts per Girona, ha estat especialment crítica amb ERC, perquè ha indicat que la "via àmplia" que defensen els republicans s'ha concretat en episodis com la investidura fallida de Puigdemont i l'afers dels diputats suspesos. També ha carregat contra la CUP per no haver escollit Jordi Turull amb l'argument que seria un president "autonomista". "L'únic vot útil per aixecar el país és el programa de Junts. Només si guanyem nosaltres hi ha un Govern nítidament independentista", ha ressaltat la candidata. Informa Oriol March.

 19:49 
Luis Garicano diu que Ciutadans és el partit que "millor sap" com gastar els fons europeus

L'eurodiputat de Ciutadans Luis Garicano ha assegurat aquest dimecres que Ciutadans és el aprtit que millor sap" com s'han de gastar els fons europeus, que ha definit com "una oportunitat única" que no s'ha de desaprofitar. Un motiu, segons ell, per votar el partit taronja. Garicano s'ha mostrat confiant que l'arrribada dels fons pot ajudar Catalunya a "tornar a ser el motor econòmic d'Espanya". L'eurodiputat, que ha comparegut amb Inés Arrimadas, ha estat alineat amb el sector crític del partit. 

 19:41 
Guinó defensa que Junts pugui governar en solitari després de les eleccions

Lluís Guinó, condemnat a un any i vuit mesos d'inhabilitació per haver estat membre de la mesa del Parlament en la legislatura del referèndum, ha estat un dels protagonistes del míting. "Mai girarem full de la tardor del 2017. No hi ha justificació, no es pot permetre el que ha fet l'Estat a Catalunya. Diumenge, el que hem de fer és guanyar les eleccions. I ho farem des de Girona", ha apuntat Guinó, que ha defensat que Junts pugui governar en minoria en cas que la formació venci en els comicis. Informa Oriol March.

 19:37 
Sànchez elogia la feina de Junts al Govern per haver defensat els comerços i la restauració

Sànchez ha criticat els "esforços" de les institucions estatals per "empobrir" Catalunya, com va passar amb la fuga d'empreses del 2017. "Hem d'acollir totes les companyies que creuen en el futur per fer una societat cohesionada", ha remarcat el secretari general de Junts, que ha elogiat Borràs per "buscar solucions als problemes econòmics" i resoldre la "falsa dicotomia" entre vida i economia. Sànchez, de fet, ha apuntat que només Junts ha apostat per la restauració i el comerç des del Govern. El dirigent independentista ha lamentat que existeixi un caldo de cultiu contrari a Puigdemont i a la candidata perquè "fan olor de lideratge". "Hem de ser resilients", ha indicat. Informa Oriol March.

 19:27 

 19:26 
Sànchez reclama "no confiar-se" perquè la victòria de Junts és "a tocar"

Jordi Sànchez, secretari general de Junts, ha apuntat des del míting celebrat aquest dimecres a Girona que la formació que lidera representa una "opció guanyadora". "Molts ens donaven com a desapareguts de la vida política institucional. Molts van creure que ja havien guanyat la dignitat que representa el president Puigdemont i el conjunt de persones que des del 21-D han mantingut l'esperança viva", ha remarcat Sànchez, que veu "a tocar" el triomf. "No ens confiem, no ens ho creguem tant. Les enquestes les carrega el diable. Les urnes les podem carregar nosaltres, i el que sompta són les urnes. Per tant, ho tenim a tocar", ha indicat. Informa Oriol March.

 19:13 
La CUP denuncia que la indústria farmacèutica prioritza els beneficis enlloc de "garantir vides dignes"

El cap de llista de la CUP per Lleida, Pau Juvillà, ha denunciat que la pandèmia ha posat de manifest l'efecte de les retallades "ha fet aparèixer un actor estrella que ho acapara tot" com és la indústria farmacèutica, que "està més preocupada per "assolir beneficis" enlloc de "garantir vides dignes". La CUP proposa "blindar la sanitat pública" i crear una farmacèutica pública sota control públic. En aquest sentit, el farmacèutic i regidor de Fem Manresa, Jordi Trapé, ha recordat que a l'inici de la pandèmia va haver-hi cert desabastament de productes. "No és que hi hagués una ruptura d'estoc, sinó que es va retirar i després es va tornar al mercat amb preus inflats", ha explicat. La farmacèutica pública, ha detallat Trapé, s'ha de regir per les polítiques de salut pública i se centri en allò que "sigui millor per la vida de la ciutadania". 

 18:58 
La CUP proposa un nou Pacte Nacional de Salut que aposti per un sistema sanitari "100% públic"

La CUP ha proposat un nou Pacte Nacional de Salut que incrementi els recursos destinats a infraestructures, com ara hospitals o centres d'atenció primària, i al personal, i impulsi un "canvi de model". "Volem acabar amb el model de concertació i en volem un de titularitat pública per acabar amb la corrupció que ha caracteritzat la gestió del nostre sistema sanitari", ha dit Laia Estrada, cap de llista de la CUP per Tarragona, que ha reclamat un model "100% públic" fonamentat en l'atenció primària i en les polítiques de salut pública. Una de les mesures més reivindicades per la CUP en aquesta campanya és la creació d'una farmacèutica pública. "No podem tornar a ser ostatges dels interessos dels voltors que han estat mercadejant amb les vacunes", ha denunciat Estrada.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació