coronavirus

Identifiquen les causes de la tercera onada i alerten que es podrien tornar a repetir amb el bon temps

Experts asseguren que el clima no afecta pràcticament a la transmissió de la Covid-19 actualment

per NacióDigital , 10 de febrer de 2021 a les 15:24 |
Una investigadora en un laboratori | Europa Press
Els brots hivernals de Covid-19 han estat impulsats en gran mesura per l'incompliment de les mesures de control, com l'ús de mascaretes i el distanciament social, segons un estudi publicat a la revista científica Nature Communications per investigadors de la Universitat de Princeton, als Estats Units. En el seu treball, van evidenciar que el clima i la immunitat de la població tenen un paper menor durant l'actual fase pandèmica del virus.

Aquests científics van realitzar simulacions d'un brot de coronavirus a l'hivern a la ciutat de Nova York per identificar els factors clau que permetrien la seva proliferació. Van descobrir que la relaxació de les mesures de control en els mesos d'estiu conduïa a un brot a l'hivern, independentment dels factors climàtics. "Els nostres resultats implicaven que la relaxació de les mesures de control -i probablement el cansament en el seu compliment- alimentarien els brots a l'hivern", explica la primera autora de la investigació, Rachel Baker.


Els investigadors van descobrir que fins i tot el manteniment de mesures de control rígides durant l'estiu pot conduir a un brot a l'hivern si els factors climàtics proporcionen un impuls suficient a la transmissió viral. "Si els controls de l'estiu mantenen la transmissibilitat del coronavirus a un nivell que amb prou feines mitiga un brot, les condicions climàtiques de l'hivern poden portar-lo al límit. No obstant, comptar amb mesures de control eficaces l'estiu passat podria haver limitat els brots hivernals que estem experimentant", apunta Baker.


Els casos han augmentat en molts llocs de l'hemisferi nord des de novembre. A Espanya, es creu que els pics de casos de Covid-19 estan relacionats amb l'augment dels viatges i les reunions per Nadal. Al mateix temps, es van observar grans brots a Sud-àfrica de novembre a gener, que són els mesos d'estiu d'aquest país. "La major incidència de la Covid-19 en diversos entorns parla realment del paper limitat del clima en aquesta etapa", argumenta Baker.

Al maig de l'any passat, els mateixos autors van publicar un article a la revista Science en què suggerien que era poc probable que les variacions climàtiques locals afectessin la pandèmia del coronavirus. L'article suggeria que les esperances que les condicions més càlides de l'estiu frenessin la transmissió de el nou coronavirus, la SARS-CoV-2, a l'hemisferi nord eren poc realistes.


Un altre dels autors, Gabriel Vecchi, afirma que el virus es propaga actualment amb massa rapidesa i que les persones són massa susceptibles com perquè el clima sigui un factor determinant. "La influència del clima i la meteorologia en les taxes d'infecció s'hauria de fer més evident a mesura que la creixent immunitat faci que la malaltia passi a fases endèmiques des de l'actual etapa epidèmica", explica.

Altres notícies que et poden interessar






 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació