coronavirus

Salut es planteja flexibilitzar les restriccions

L'obertura apunta sobretot al comerç, especialment afectat per les mesures dels últims mesos

per NacióDigital , 12 de febrer de 2021 a les 12:22 |
Un home passant per davant d'un local tancat | Carlos Baglietto
El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha afirmat que hi ha "cert marge" per estudiar flexibilitzar les restriccions al comerç en la propera de revisió si es manté la baixada dels indicadors. Ramentol ha recordat que, per exemple, els centres comercials porten 153 dies tancats. "Per tant, lògicament ho posarem sobre la taula", ha manifestat a RAC1, tot i que ha puntualitzat que això no vol dir que sigui així ja que s'ha de fer tot el procés d'estudi de la situació.

D'altra banda, ha dit que la població s'ha de mentalitzar que la Setmana Santa haurà de ser "forçosament diferent" i ha sentenciat que "com menys mobilitat hi hagi millor". Si serà molt o poc diferent "dependrà del context epidèmic" del moment, ha afegit.


Les actuals restriccions estaran vigents fins al 22 de febrer. Durant la setmana que ve s'ha d'estudiar si es relaxen o no. Ramentol ha dit que el més lògic és retirar primer aquelles mesures que tenen una eficàcia "menor". Entre aquestes no ha situat el toc de queda, ja que ha defensat que és "efectiva" i "bastant més sostenible que el tancament d'un sector en concret". Tot i això, ha puntualitzat que també té efectes sobre la vida dels ciutadans i que s'aixecarà quan es pugui, com la resta.


El secretari no ha volgut entrar a valorar més a fons quins canvis es podrien produir, ja que ha assegurat que serien "globus sonda" i que cal esperar al procés d'estudi i presa de decisió dels experts. En línies generals, ha afirmat que els indicadors estan millorant, fins i tot més del que preveien, però ha insistit en la cautela per l'"amenaça" de la variant britànica. De moment, ha explicat que no se n'observa un impacte destacat com ha pogut passar en altres territoris. Tot i això, ha indicat que la baixada a les UCI és "exasperadament lenta".

De cara al futur, sí que ha dit que "hi ha dades per l'esperança" i ha posat com a exemple l'efecte de la vacunació a les residències. També ha indicat que en les dates en què està previst el Mobile World Congress o els festivals de música hi haurà encara un context de pandèmia però s'espera que la immunització sigui "molt superior" gràcies a la vacunació. Per això, ha dit que no és com per plantejar-se la prohibició ara mateix, però tampoc "fer com si no hagués passat res".



En aquest sentit, s'ha mostrat "encantat" de poder repetir l'experiència de l'estudi que es va fer a la Sala Apolo. "Si en algun moment d'aquí a l'estiu tenim l'ocasió de repetir alguna experiència emulant algun esdeveniment de masses, com podria ser el Mobile o els festivals estarem encantats", ha manifestat concretament.

El secretari general de Salut creu que la vacunació massiva contra la Covid-19 podria començar "cap a finals del segon trimestre". Tot i això, ha insistit que dependrà de si es compleix o no l'entrega de vacunes informada per part del govern espanyol. Ramentol ha dit que si es compleix l'aprovació de la vacuna de Janssen a mitjans de març i l'inici d'entregues a l'abril, "l'afluència de vacunes serà molt més àmplia".

Quan això passi ha tornat a defensar l'ús de grans espais, entre els quals ha inclòs els campus universitaris, i el treball de personal més enllà del de la sanitat pública, com per exemple els serveis de prevenció de riscos laborals i el de les mútues d'accidents. Seguint les previsions de Salut, Ramentol ha concretat que "a finals de la setmana que ve" es començaran a vacunar les persones de risc, com poden ser les que tenen patologies oncològiques. Aquestes rebran les vacunes de Pfizer o Moderna.

Altres notícies que et poden interessar






 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació