coronavirus

Què són les tempestes de citocines i per què provoquen tantes morts per Covid?

Les citocines són les proteïnes encarregades de transmetre la informació del sistema immune davant un avís d'alarma

per NacióDigital , 13 de febrer de 2021 a les 15:55 |
La Covid-19 desencadena una tempesta de citocines | Europa Press
Malgrat que la ciència ha aconseguit importants avenços en la investigació contra la Covid, encara hi ha molts aspectes que desconeixem d'aquesta malaltia que només fa prop d'un any que conviu amb nosaltres. Tothom sap com es propaga el coronavirus, però, com afecta el sistema immune i què és el que acaba causant moltes de les morts?

La resposta està en les citocines, unes proteïnes que s'encarreguen de transmetre la informació de les cèl·lules del sistema immune amb altres cèl·lules de l'organisme. En paraules de la doctora Yvelise Barrios a Infosalus, portal especialitat en ciència i salut de l'agència Europa Press, les citocines són una mena de missatgers que transmeten les ordres del sistema immune davant qualsevol mena d'alarma. 


El que fa la Covid, com el cas d'algunes altres infeccions, és que afecta les citocines de tal manera que es descontrolen i acaben desencadenant una tempesta a través del mateix sistema immune. La resposta del sistema immune al patogen es desorganitza i s'acaba per atacar al propi cos. Per tant, segons Barrios, el problema ja no és el patogen inicial sinó el sistema descontrolat que no reconeix com a adequada la resposta immune. Això és el que es coneix com a "tempesta de citocines".


En el cas de les tempestes de citocines provocades per la Covid hi ha uns "òrgans diana", que són els pulmons i els ronyons, així com els danys en el sistema vascular. És aquest atac del sistema immune a aquests òrgans el que acaba provocant que molts de pacients tinguin patologies molt greus que acaben desencadenant la mort.

Altres notícies que et poden interessar






 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació