ELECCIONS 14-F: crònica

La Tàrraco Arena Plaça canvia els castells per les urnes

La pandèmia ha obligat a prendre mesures que han alentit l'obertura d'alguns col·legis a Tarragona

per Josep Maria Llauradó , Tarragona, 14 de febrer de 2021 a les 11:46 |
Les meses, a la Tàrraco Arena Plaça | J.M. Llauradó
Dia excepcional el d'aquest diumenge 14 de febrer. Primer perquè se celebren eleccions al Parlament de Catalunya, segon perquè són enmig d'una pandèmia i tercer per les mesures extraordinàries per prevenir possibles contagis de Covid-19. Les 159 meses electorals de Tarragona han obert amb normalitat, tot i que hi ha hagut retards.


Segons la Junta Electoral, la totalitat de les 1.026 meses de la demarcació s'han pogut constituir sense incidències remarcables. Això no ha evitat nervis especialment entre els suplents.

Al col·legi electoral instal·lat per primer cop a la Tàrraco Arena Plaça, alguns d'ells s'han hagut d'esperar fins que no s'ha confirmat la constitució de les meses: quan els han deixat marxar, han fugit esperitats. La "por" al contagi no era la sensació generalitzada entre els membres de les meses -la major part no eren part de col·lectius de risc-.

 

Un elector, votant en una mesa del col·legi electoral ubicat a la Tàrraco Arena Plaça, el 14 de febrer de 2021. Foto: Josep M. Llauradó


Luz Marina, convocada com a segona suplent d'un segon vocal, ha hagut de quedar-se a la mesa donat que la persona titular no s'ha presentat. Ella ha explicat a NacióDigital que "no tenia cap problema per quedar-me" i que no té "cap por". "Ja que estem, que la gent vingui amb tota la normalitat", ha dit.


Menys optimistes s'han mostrat alguns votants. Majoritàriament eren persones de més de 60 anys o amb malalties respiratòries, que segons les autoritats sanitàries tenen més risc a l'hora de contraure el virus. "No vull trobar-me molta gent, diuen que soc persona de risc i per això he vingut aviat", ha dit una d'elles. Més contundent era una altra, Paquita, que ha assenyalat sobre la data de les eleccions que "s'han passat tres pobles" cridant a les urnes enmig d'una pandèmia.
 

Una electora, votant en una mesa del col·legi electoral ubicat a la Tàrraco Arena Plaça, el 14 de febrer de 2021. Foto: Josep M. Llauradó


42 seus electorals

La Tàrraco Arena Plaça era un dels macro col·legis electorals previstos per les autoritats per tal de fer possible la distància de seguretat i evitar l'ús d'escoles i instituts. És el cas també del pavelló poliesportiu del Serrallo. Els veïns del barri i d'altres zones adjacents han canviat la seva seu de votació habitual, però a primera hora no hi havia gaires confusions sobre on anar a votar.

El fet d'acumular tantes meses en un sol espai sí que ha comportat algun retard i ha fet ballar diversos electors, a qui ni tan sols els membres de les meses els sabien guiar. Trini, responsable de Salut del col·legi electoral del Serrallo, explica que des de les 7 del matí han començat a preparar-ho tot i que cinc minuts més tard de les 9 han obert les portes. Una persona està dedicada exclusivament a desinfectar totes les zones susceptibles de contacte.

En el cas que alguna mesa s'hagi constituït més tard de les 9 del matí, aquesta mesa haurà de romandre oberta més enllà de les 8 del vespre, segons assenyala la Junta Electoral de Zona. Ha estat el cas per exemple de la Tàrraco Arena Plaça o del pavelló de l'Anella Mediterrània, a Campclar. A tot arreu, a causa del control d'aforament, s'han registrat cues per evitar aglomeracions a l'interior dels locals.

En total s'han previst 42 col·legis, amb 159 meses, a la capital de la demarcació. A tota la circumscripció estan cridats a votar 562.026 persones, a més a més dels residents a l'exterior. Aquesta xifra és de 12.780 persones més respecte als anteriors comicis, celebrats el 21 de desembre de 2017. Els principals partits han renovat els caps de llista i només repeteixen els candidats del PSC i Cs. Esquerra, el PSC i JxCat volen disputar-se la victòria el 14-F a la demarcació després de l'històric triomf de Cs l’any 2017. En Comú Podem i PP lluitaran per consolidar la representació, mentre CUP, PDeCAT i VOX intentaran aconseguir algun dels escons que estan en disputa.
 

Un elector, votant en una mesa del col·legi electoral ubicat al pavelló poliesportiu del Serrallo, el 14 de febrer de 2021. Foto: Josep M. Llauradó

 

Les meses, al pavelló poliesportiu del Serrallo, aquest 14 de febrer de 2021. Foto: Josep M. Llauradó
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació