Eleccions catalanes 14-F

El 100% de les meses electorals ja estan constituïdes

​Més de 5 milions de catalans estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

per Redacció , 14 de febrer de 2021 a les 09:00 |
Votació a una escola de Manlleu | Adrià Costa
Els col·legis electorals que no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni cap incidència han obert puntualment a les nou del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19.

Després d'alguns problemes inicials i puntuals, a les 11.10 hores ja s'havien constituït el 100% de les 9.139 meses electorals que ho havien de fer, segons ha informat el conseller Bernat Solé. A les 10 del matí, hi havia un 97,4% de meses constituïdes, unes xifres molt semblants a les de les eleccions de 2017.

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha destacat que el 14-F es desenvolupa amb "normalitat" i celebra que, "malgrat la incertesa", les dades siguin tan positives.

El conseller ha recordat que s'han rebut més de 34.000 al·legacions per no ser membre de mesa, de les que se n'han resolt unes 22.000. Tot i això, ha explicat que encara s'estaven buidant les dades per conèixer totes les incidències i quants suplents han hagut finalment de quedar-se als col·legis electorals per cobrir baixes.

Un total de 5.368.881 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. 
 

Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona. Foto: Josep M. Montaner


L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 


D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació.
 

Màximes precaucions a un col·legi electoral del Brull. Foto: Josep M. Montaner

 

El mercat de la Concepció de Barcelona, habilitat per a les votacions. Foto: Carlos Baglietto

 

Una mesa de Roda de Ter, a Osona. Foto: Josep M. Montaner


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

 14:20 
Carrizosa crida a la participació i avisa: "Qui no es mobilitzi ara que no es queixi els quatre anys que venen"

El candidat de Cs a president de la Generalitat, Carlos Carrizosa, ha fet una crida a la participació a les eleccions al Parlament d'aquest diumenge. "Qui no es mobilitzi ara que després no es queixi els propers quatre anys", ha advertit en declaracions a la premsa després de votar en un col·legi electoral de l'Eixample de Barcelona. Carrizosa ha considerat "bàsic per a la democràcia" que es vagi a les urnes i ha dit que "el constitucionalisme s'ha de mobilitzar" per tal d'"obrir una nova etapa a Catalunya de convivència i canvi". "El canvi només pot venir d'una mobilització massiva del constitucionalisme", ha insistit al costat de la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, que l'ha acompanyat fins al punt de votació.

 14:20 

 14:13 

 14:09 
Poques cues al col·legi electoral de l'estació del Nord de Barcelona

Votació en plena normalitat i sense grans cues al col·legi electoral habilitat al pavelló de l'estació del Nord de Barcelona. El personal de l'ajuntament i els interventors assisteixen els electors que no estan acostumats al nou punt de votació.

 14:10 

 14:05 
Oriol Junqueras crida a la participació de tota la ciutadania: "Ens hi juguem molt"

El líder d'ERC Oriol Junqueras ha acompanyat a votar a la seva família a un col·legi de Sant Vicenç dels Horts, ja que ell ja havia votat per correu. Junqueras ha fet una crida a la participació i ha insistit en el fet que "ens hi juguem molt". 

 14:05 
Torra crida a a participar "massivament" a les urnes i a respondre la repressió amb vots

Quim Torra, expresident de la Generalitat, ja ha exercit el seu dret a vot a Barcelona. A la sortida, Torra ha fet una crida a participar "massivament" en aquestes eleccions. "Ens poden inhabilitar, ens poden reprimir, però tenim el nostre vot", ha remarcat l'expresident, que ha demanar votar "per Catalunya i per la vida".

 13:54 
José Montilla presideix una mesa al seu col·legi electoral de Sant Just Desvern

L'expresident de la Generalitat José Montilla presideix una mesa al seu col·legi electoral de Sant Just Desvern, tal com ha fet públic el dirigent socialista José Zaragoza. "Complint amb la seva obligació com qualsevol ciutadà", ha expressat Zaragoza sobre Montilla en el seu compte de Twitter.
 

 13:49 
Cuixart demana votar "per l'amnistia, l'autodeterminació i la justícia social, si cal amb la pinça al nas"

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha votat presencialment al seu col·legi electoral a Barcelona, aprofitant el tercer grau penitenciari. Després de posar la seva papereta a l'urna, ha fet una crida a la participació en les eleccions del 14-F. "Que tothom prengui les mesures necessàries de distància, mascareta i, si fa falta, també amb la pinça al nas", ha dit. Cuixart ha afegit que els catalans tenen "365 dies a l’any per ser crítics amb els partits polítics i ho han de seguir sent". "Però avui és molt important que fem front al feixisme i que seguim lluitant per l’amnistia, per l'autodeterminació i la justícia social", ha dit. El president d’Òmnium ha remarcat la importància de votar "per enfortir els grans consensos de país".

 13:47 

 13:48 
Chacón assegura que votar aquest diumenge és "més fonamental que mai"

La cap de llista del PDECat a les eleccions, Àngels Chacón, ha assegurat que anar a votar sempre és "fonamental", però ha afirmat que aquest diumenge ho és "més que mai" perquè Catalunya està decidint com sortirà de la crisi "sanitària, econòmica i social". La candidata s'ha mostrat "convençudíssima" que la majoria de ciutadans optaran per una opció "moderada i centrada" que aposti per un "bon govern" i "faci posar en marxa" Catalunya. L'exconsellera d'Empresa i Coneixement també ha apel·lat a tots aquells que dubten i els ha convidat a anar a votar.

 13:46 

 13:46 
Context, horaris i vot per correu

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha explicat a la compareixença que ha fet a dos quarts de dues del migdia que encara era aviat per fer “una anàlisi profunda” de la caiguda de 12 punts de la participació. En tot cas, ha apuntat que s’han de tenir tres elements per entendre aquesta dràstica baixada de la participació: el context de la pandèmia, l’horari per a vulnerables que s'ha reservat durant les tres primeres hores i l'increment del 350% de vot per correu.

 13:43 
La candidata dels comuns, Jéssica Albiach, ja ha votat en un col·legi de Barcelona

La candidata dels comuns a la presidència, Jéssica Albiach, ja ha votat aquest migdia en un col·legi de Barcelona. Albiach ha fet una crida a la participació per obrir "una nova etapa" a Catalunya i ha assegurat que el dispositiu de votació és "segur".

 13:43 
Borràs anima a votar "pensant en l'1-O"

La candidata de Junts, Laura Borràs, ha votat aquest 14-F al seu col·legi electoral de Sarrià (Barcelona), amb normalitat. La presidenciable de Junts ha atès la premsa i ha animat a votar "pensant en l'1-O". Borràs ha subratllat que el diumenge d'avui s'assembla "molt" al del referèndum del 2017 pel mal temps. La número dos de la llista per Barcelona ha encoratjat la ciutadania a participar i a votar "amb dignitat, per responsabilitat i il·lusió per transformar el país i el futur". "Votar és segur, però sobretot hem de procurar-nos la salut democràtica, i que les urnes s'omplin de vots pel futur que ens mereixem", ha insistit. Borràs seguirà la nit electoral amb l'equip de Junts a l'Hotel Catalonia de plaça Catalunya.

 13:39 
El Govern espera que en les pròximes hores augmenti la participació

El conseller Bernat Solé explica que la baixa participació del matí també pot estar influïda per les franges horàries. A les primeres hores hi anaven els col·lectius de risc i ara toca al gruix de la població, motiu pel qual esperen que sigui el moment en què augmenti més. 

 13:35 
Solé:"En aquest context de pandèmia era possible una davallada de participació"

El conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, explica que la davallada en la participació cal considerar tres elements: el context de pandèmia, les franges horàries i l'increment del 350% del vot per correu. "En aquest context de pandèmia era possible una davallada de participació", afirma.

 13:27 
El Govern confirma que a les 13 hores d'avui la participació és del 22,7%

A nivell de Catalunya amb dades de la una del migdia estem amb una participació del 22,7% amb el 98% de dades transmeses. "Hem fet la primera part de la feina molt bé, hem pogut constituir el 100% de les meses i ara cal seguir la jornada de forma segura", ha explicat el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, en roda de premsa aquest migdia.

 13:14 

 13:27 
Aragonès fa una crida a omplir les urnes de "determinació" i "llibertat"

El cap de llista d'ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, ha fet una crida aquest diumenge a anar a votar aquest 14-F i a omplir les urnes de "determinació" i "llibertat". Després de votar a l'Institut Joan Coromines de Pineda de Mar (Maresme), Aragonès ha recordat que el sufragi és "l'eina" per decidir el futur en "llibertat" i per escollir com ha de ser el país que es deixi a les generacions del futur. "Omplim les urnes. Els catalans sempre que n'hi ha ens hi aboquem. Estic convençut que així serà", ha sostingut en una atenció als mitjans a les portes del col·legi electoral. El republicà ha qualificat el 14-F com una jornada "històrica" i "excepcional" i ha celebrat que s'hagin pogut constituir el 100% de les meses del país.

 13:06 

 13:04 

 13:04 

 12:49 
Illa: «Votar és segur, l'esperança és més forta que la por»

El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ja ha votat a la Roca del Vallès i ha reivindicar que votar és "segur" tot i el context de pandèmia. Illa ha instat la ciutadania a votar amb "esperança". "L'esperança és més forta que la por", ha dit a la porta del col·legi electoral.

 12:39 
VÍDEO La candidata de la CUP a la presidència, Dolors Sabater, ja ha votat en un col·legi de Badalona

La candidata de la CUP-Guanyem a la presidència, Dolors Sabater, ja ha votat aquest migdia en un col·legi de Badalona i ha agraït el compromís dels membres de la mesa en un dia que “no era fàcil”. En una atenció als mitjans, Sabater ha dit que cal “vèncer la por” i sortir a fer “un vot de resistència, d’independència i per conquerir drets”. La candidata de la CUP ha dit que no era “el millor dia per fer les eleccions” però ha fet una crida a participar “prenent totes les precaucions”. “No podem deixar perdre l’oportunitat de ficar el nostre vot a l’urna”, ha afirmat Sabater. Informa Bernat Surroca.

 12:30 
Comença la franja horària de votació pel gruix de la població que on és de risc 

Des de les 12 del migdia ha començat la segona franja de votació. Està reservada pel gruix de la població que no sigui població de risc ni positiva de Covid. Durarà fins a les 7 de la tarda, moment que està pensat perquè vagin a votar les persones positives, sospitoses de positiu o bé contacte estret d'un positiu.

 12:30 

 12:18 

 12:13 

 12:12 

 12:02 

 11:55 

 11:43 

 11:43 

 11:33 

 11:23 
ÚLTIMA HORA | 

 11:06 
Gairebé s'han constituït el 100% de les meses

Una hora després de les 10, límit màxim per constituir les meses electorals, ja hi ha gairebé el 100% de les taules obertes, concretament el 99,79% que es tradueix en 9.120 punts de votació actius.

 11:05 

 11:00 

 10:58 

 10:57 
La participació “difícilment” superarà el 60%

Narciso Michavila, responsable de l’empresa encarregada del sondeig de TV3, pronostica a "El Suplement" que la participació “difícilment” superarà el 60%. El sondeig es farà públic a les vuit del vespre, segons ha confirmat Catalunya Ràdio. Informa Oriol March.

 10:57 
ÚLTIMA HORA | 

 10:48 

 10:47 

 10:46 

 10:44 

 10:41 

 10:35 

 10:33 

 10:28 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació