llibertat d'expressió

Riuada de crítiques contra la detenció de Pablo Hasél

Polítics catalans i espanyols de primera línia mostren la seva indignació contra l'arrest del raper lleidatà

per NacióDigital , 16 de febrer de 2021 a les 12:00 |
Pablo Hasél, durant la seva detenció | ACN
La resposta de diversos polítics contra la detenció de Pablo Hasél no s'ha fet esperar. Jéssica Albiach, Perè Aragonès, o Alberto Garzón, entre altres, ja han expressat el seu rebuig contra l'arrest del raper aquest dimarts a primera hora del matí.

L'artista, que aquest dilluns s'havia atrinxerat al rectorat de la Universitat de Lleida juntament amb un grup d'estudiants que li donaven suport per protestar contra la seva ordre de detenció, ha estat detingut a les 8 i 25 pels Mossos d'Esquadra arran de la seva condemna a 2 anys i 9 mesos de presó per enaltiment del terrorisme.


El primer a reaccionar ha estat el vicepresident en funcions Pere Aragonès, que ha denunciat que "el codi penal és anacrònic, persegueix la llibertat d'expressió i protegeix més la corona que els ciutadans". En una entrevista a Els matins de TV3 ha afegit que aquests fets els reafirmen en les seves "conviccions republicanes i en la necessitat de passar pàgina d'un estat espanyol que encara manté com a delicte cantar cançons". Preguntat pel paper dels Mossos, el candidat a presidenciable per ERC ha dit que han actuat com a policia judicial i han hagut de complir les ordres de l'Audiència Nacional.

En una piulada la consellera de cultura, Àngels Ponsa, ha lamentat que "avui s'empresona la llibertat d'expressió" que també ha causat exili i amenaça freqüentment. "Anomalia democràtica de la qual no el volem formar part", ha afegit.


 

Des de la CUP, Carles Riera ha dit en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" que la causa contra el raper posa de manifest "la naturalesa franquista a l'interior del règim espanyol" i considera "inadmissible i sorprenent una vulneració de la llibertat d'expressió d'aquesta forma tan contundent". Des del mateix partit, Mireia Vehí ha interpel·lat directament a Podem, preguntant per què la formació de Pablo Iglesias no actua com a govern espanyol.

Per la seva banda, Jéssica Albiach opina que la detenció de Hasél és una "anomalia" i una "molt mala notícia i injustícia" i ho ha contraposat amb la recent manifestació de neonazis en homenatge a la División Azul: "Aquestes persones fan actes sense que se'ls obri una causa i una persona per rapejar i dir coses que tothom veu a les portades, que el Borbó és un lladre, està a punt d'entrar a presó". La candidata dels comuns també ha instat a tramitar amb urgència una proposició de llei al Congrés per blindar la llibertat d'expressió.

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sánchez, veu l'arrest com una "mostra més d'aquest retrocés que Espanya fa ja molt de temps que viu" i "una altra prova de la intolerància que s'ha apoderat dels organismes judicials i de bona part dels polítics a l'estat espanyol". El pres polític considera una "barbaritat que qualsevol persona per una actuació en exercici de la llibertat d'expressió hagi d'entrar a la presó".

Gabriel Rufián, en una entrevista aquest matí a TVE, ha afirmat que l'empresonament de l'artista lleidatà és "una molt mala notícia per a qualsevol democràcia". A Twitter ha afegit "fascistas en la calle, raperos en la cárcel".
 
En clau espanyola, Alberto Garzón ha assegurat que el cas Hasél és "un símptoma de dèficits democràtics greu" a l'Estat on és ministre. El perfil oficial de Podemos ha piulat que "tots aquells que presumeixen de plena normalitat democràtica i es consideren progressistes haurien d'estar avergonyits". "Es taparan els ulls?", es pregunten.
 


 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació