Societat

Vuit detinguts pel robatori d'un diamant milionari a Barcelona

L'organització internacional estafava els venedors a través del mètode "Rip Deal"

per NacióDigital , 17 de febrer de 2021 a les 13:08 |
Una operació conjunta entre Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Policia Judicial francesa s'ha desarticulat a una organització criminal que, presumptament, hauria estafat a Barcelona fa més d'un any el venedor d'un diamant valorat entre 7 i 15 milions d'euros. Un total de 8 persones han estat detingudes en aquesta intervenció policial que s'ha produït a la localitat francesa de Bony, molt a prop de París.


El mètode d'estafa perpetrat pels delinqüents és el conegut com a "Rip Deal", que consisteix en aparentar una solvència econòmica inexistent per generar confiança entre les víctimes. Segons el damnificat del frau, els autors es van mostrar interessats en el diamant robat i posteriorment van canviar la caixa que contenia la peça original per una altra buida.

Davant la sospita que els fets podien formar part de l'activitat d'una organització internacional dedicada a cometre aquest tipus d'estafa arreu d'Europa, es va establir un equip d'investigació conjunta entre els Mossos i la Policia Nacional. D'aquesta manera, el juny de 2020 es va instar la judicatura espanyola a emetre una Ordre Europea de Recerca dirigida a les autoritats franceses amb l'objectiu de poder investigar als identificats com a autors del robatori del diamant a Barcelona. 


A través d'Eurojust, agència encarregada de reforçar la cooperació judicial entre Estats membres de la UE, un equip d'investigadors va mantenir reunions de coordinació entre la justícia i policia espanyola, francesa i suïssa. Aquesta maniobra va permetre obtenir indicis que relacionaven l'organització criminal investigada amb altres delictes comesos arreu d'Europa.

La recerca va permetre demostrar l'existència d'un grup d'estafadors molt professionals, que havien perfeccionat el seu modus operandi fins a obtenir grans beneficis econòmics i especialitzar-se en la realització d'estafes pel mètode del "Rip Deal". La intervenció policial conjunta ha comportat l'actuació de 10.000 euros en efectiu, dos certificats de joies, documentació relacionada amb la compra d'un habitatge a Romania i una memòria USB que permetia l'accés i les transaccions en una cartera de criptomonedes.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació