Eleccions catalanes 14-F

ERC i la CUP proposen un gir a l'esquerra del procés en la primera reunió post 14-F

Els dos partits acorden celebrar una segona trobada i intercanvien punts de vista sobre la situació econòmica i sobre com avançar cap a la República

per Sara González / Bernat Surroca , 17 de febrer de 2021 a les 16:43 |
Pere Aragonès i Dolors Sabater, en un míting de les eleccions municipals | Marc Puig
ERC i la CUP s'han reunit ja per primera vegada aquest dimecres al migdia per explorar el marge d'entesa per formar Govern. Ha estat una primera presa de contacte que ha servit per acordar que hi haurà una segona trobada la setmana que ve i per constatar que els resultats del 14 de febrer avalen un gir a l'esquerra del procés. Les dues formacions han intercanviat punts de vista sobre la situació econòmica i sobre les vies per avançar cap a la República.

La trobada, que s'ha celebrat a les dues, ha estat marcada pels aldarulls i l'actuació dels Mossos durant les protestes per l'empresonament del raper Pablo Hasél d'aquest dimarts al vespre. Però també per les discrepàncies internes que han manifestat els anticapitalistes sobre la possibilitat d'entrar al Govern. Endavant ha manifestat que defensa quedar-se a l'oposició, mentre Poble Lliure advoca per assumir responsabilitats governamentals, una línia defensada per Dolors Sabater al principi de la campanya. 


En tot cas, i tenint present que el debat definitiu no s'afrontarà fins a finals de la setmana que ve, la CUP i ERC s'han centrat en fer un anàlisi dels resultats del 14 de febrer, dels quals consideren que s'ha de derivar un lideratge des de l'esquerra del procés català. ERC va quedar primera força dins del bloc per 35.000 vots i un escó de diferència respecte Junts i els anticapitalistes van passar de quatre diputats a nou.


La primera reunió ha servit per obrir les vies de negociació i, segons els republicans, "prendre la temperatura de les relacions" entre els dos partits per establir les primeres bases de la negociació. En aquest sentit, Esquerra i la CUP s’han emplaçat a una nova trobada la setmana que ve per continuar amb la negociació.

La comitiva dels republicans ha estat formada per la secretària general adjunta, Marta Vilalta; el president parlamentari, Sergi Sabrià; el president del consell nacional, Josep Maria Jové i la número dos de la llista del 14-F, Laura Vilagrà. Per part de la CUP, han participat de la trobada Carles Riera, Eulàlia Reguant, Pau Juvillà i Xavier Pellicer. No hi ha anat la cap de llista de la formació i líder de Guanyem, Dolors Sabater.


Segons ha informat la candidatura en un comunicat, la trobada ha servit per "intercanviar punts de vista" sobre els resultats del 14-F i els possibles escenaris a curt, mitjà i llarg termini. Els anticapitalistes confien poder reunir-se també en els propers dies amb Junts i els comuns. Paral·lelament, tenen previst també posar en marxa diverses trobades amb organitzacions socias i agents cívics per abordar qüestions cabdals per a la propera legislatura.

Xoc intern a la CUP

La trobada s'ha celebrat després que les dues principals corrents internes de la CUP, Poble Lliure i Endavant, s'hagin posicionat sobre quin paper ha de tenir la formació després del 14-F. Poble Lliure, més pragmàtic, és partidari d'acordar un programa de mínims que permeti facilitar un govern independentista, mentre que Endavant descarta aquesta opció i aposta perquè els nou diputats cupaires es mantinguin a l'oposició.

Guanyem, una de les onze organitzacions que dona suport a la CUP en aquestes eleccions i liderada per Sabater, es decanta també per facilitar una investidura i entrar al Govern. La CUP, però, no tindrà pressa per prendre una decisió i té previst començar el debat intern a partir del 27 de febrer, en un consell polític ordinari on s'abordaran també altres qüestions.


Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació