coronavirus

Posen xifra als anys de vida perduts per la Covid-19: 20 milions

Cada persona morta per Covid, de mitjana, hauria viscut setze anys més, segons un estudi de la Universitat Pompeu Fabra

per NacióDigital , Barcelona, 19 de febrer de 2021 a les 08:56 |
Un home treballa amb mascareta en un servei funerari | EP
La pandèmia del coronavirus no només ha capgirat les vides de la majoria de la població. També ha fet perdre 20,5 milions d'anys de vida en morts prematures. És la conclusió d'un estudi del Centre de Recerca en Economia i Salut de la Universitat Pompeu Fabra, dirigit per Héctor Pifarré i Arolas i publicat a la revista Scientific Reports.

L'estudi, en què també ha participat Guillem López‑Casasnovas, ha calculat la diferència entre l'edat de la mort d'una persona i el temps que hauria viscut segons l'esperança de vida al seu país. S'han analitzat 1.279.866 morts per Covid a 81 països.


D'aquesta investigació s'extreu que la Covid-19 mata moltes més persones que la grip estacional. Arreu del planeta s'han perdut 20.507.518 anys de vida, entre dues i nou vegades més la mitjana d'anys perduts per la grip. De mitjana cada persona que va morir hauria viscut setze anys més.


També mata més la Covid-19 que els accidents de trànsit, entre dues i vuit vegades més. En canvi, els anys de vida perduts per la Covid són entre la quarta part i la meitat dels que es perden per malalties de cor.

Segons la investigació, el 44,9% dels anys de vida perduts corresponen a persones d'entre 55 i 75 anys, el 30,2% a menors de 55 anys i el 25% a més grans de 75 anys. La pèrdua d'anys de vida ha estat un 44% més alta en homes que en dones.


Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació