Eleccions catalanes 14-F

ERC sosté que les «males praxis» als Mossos aboquen a canviar el model de seguretat

Els republicans descarten "totalment" un govern amb els comuns i el suport extern del PSC

per NacióDigital , 19 de febrer de 2021 a les 09:26 |
Marta Vilalta, amb la periodista Gemma Nierga aquest divendres | Ràdio 4
Després de tres dies marcats pels aldarulls al carrer arran de l'empresonament del raper Pablo Hasél, el model de seguretat està en el centre de l'agenda política. ERC considera que les "males praxis" al cos de Mossos aboquen a "repensar" el model de seguretat, en la línia que demanen Junts i la CUP, una qüestió que ha guanyat pes en les negociacions per formar Govern.

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha situat el marc del Parlament per debatre sobre el canvi de model, de la mateixa manera que es va fer l'any 2014, quan es va prohibir l'ús de pilotes de goma. Ara, la CUP posa com a condició que es prohibeixi l'ús del foam. Segons ha defensat Vilalta al programa Cafè d'Idees de Ràdio 4 i TV2, cal prioritzar el paper de la mediació i revisar els instruments dels quals poden disposar els agents en les seves actuacions. A més, ha demanat que, si un membre del cos no actua segons el protocol i el criteri de proporcionalitat, s'han de "depurar" responsabilitats i assumir les conseqüències. 


La dirigent republicana és també membre de l'equip negociador del partit per formar Govern. L'objectiu, ha insistit, és teixir aliances amb Junts, la CUP i els comuns i ha descartat "totalment" la fórmula que va defensar aquest dijous el líder de Podem i dels comuns al Congrés, Jaume Asens, de formar un executiu d'ERC i dels comuns amb el suport extern del PSC. Vilalta ha defensat que si a Lleida ha estat possible el govern ampli amb ERC, Junts i comuns o si aquests tres actors van aconseguir posar-se d'acord per aprovar els pressupostos també poden ara culminar l'entesa a la Generalitat.
 

Vilalta ha situat la taula de negociació amb el govern espanyol com una de les propostes "prioritàries" de la legislatura. La seva lectura és que els resultats del 14-F "reforcen" la idea de la negociació i que, tot i que ha admès que pot ser que no se'n surtin, s'ha "d'intentar". "Creiem que hi ha marge i el volem explorar", ha assegurat. Ha admès que el problema ha estat que la taula no ha tingut continuïtat però, al mateix temps, ha considerat un "avenç" que s'assegués almenys una vegada. 

També ha precisat que en aquest espai d'interlocució s'ha de parlar sobre el conflicte polític, i no d'altres qüestions, i que l'independentisme hi ha d'arribar per defensar l'autodeterminació i l'amnistia. 



Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació