empresaris

Qui és qui en el serial de Pimec

Les eleccions a la influent patronal de la petita i mitjana empresa han desfermat una crua batalla pel seu control, també amb rerefons polític

per Pep Martí , 6 de febrer de 2021 a les 18:12 |
Josep González, acompanyat de membres de l'executiva de la Pimec, a la seu de l'entitat. | Pimec
La decisió del president de Pimec, Josep González, d'avançar la seva retirada i convocar eleccions aquest 23 de febrer ha obert la caixa dels trons en un sector de l'empresariat, el més vinculat al sobiranisme i al procés. El moviment fet per González no és una sorpresa, ja que el fins ara líder patronal va anunciar el juliol passat que aquest seria el seu darrer mandat, que acabava el juny del 2022. Però sí que ho ha estat el moment triat, just en plena campanya de les eleccions catalanes.


Calen 100 avals per formalitzar una candidatura i només queden dies perquè es tanqui el període per presentar-les, que és el 12 de febrer. De moment, han anunciat públicament la seva voluntat de concórrer l'actual número dos de l'entitat, Antoni Cañete, que parteix amb el suport de la directiva, i Pere Barrios, que encapçala un projecte que té el suport d'Eines de País, la plataforma que el 2019 va aconseguir guanyar les eleccions de la Cambra de Comerç. Aquests són els personatges clau d'aquesta història.    

 Josep González, l'home que no vol ser Miquel Valls 

Quim Torra i el president de la Pimec, Josep González, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN


Ha estat el rostre i l'ànima de la petita i mitjana empresa catalana durant dècades. Josep González exerceix la presidència de Pimec des del 1997, quan es va produir la fusió entre Pimec i Sefes, la patronal del Baix Llobregat, que ja presidia. És de Llimiana, al Pallars, un poble petit però que sembla tenir propietats per als empresaris ambiciosos. D'allí mateix prové la família Sumarroca. González ha estat al capdavant d'empreses de cablatge i del sector immobiliari. El líder patronal va consolidar una organització que ha estat molt activa i reivindicativa durant la pandèmia, i que històricament havia conviscut amb comoditat amb els governs de CiU. Durant el procés ha estat prudent però crític amb l'actuació de l'Estat.  Els seus crítics l'acusen d'haver-se perpetuat i de crear una mena de "règim" dins de la patronal. Els seus defensors asseguren que no vol ser Miquel Valls: no només perquè lluitarà per impedir que una candidatura d'oposició s'imposi sinó també perquè ha estat més hàbil i ha donat més joc als diversos actors de Pimec.    

 Pere Barrios, l'home que va fer la torxa de Rio 

Pere Barrios, candidat a Pimec. Foto: EinesPimec


El candidat alternatiu a Pimec -si assoleix els 100 avals necessaris- és Pere Barrios, de qui els seus partidaris destaquen el seu perfil fortament empresarial. És fundador i president de Recam Làser, amb seu a Caldes de Montbui, que té uns 400 treballadors. Barrios va ser un dels puntals de la candidatura que va guanyar les eleccions a la Cambra, fins al punt que el seu nom va ser un dels que es van esmentar per presidir l'entitat. Finalment, va ocupar la vicepresidència segona. Te un perfil diferent del de Joan Canadell: "Barrios és més empresari i té un tarannà més conciliador", diu una persona que el coneix bé. De fet, va elogiar el que pot ser el seu adversari, Antoni Cañete, per ser un bon secretari general de Pimec. La seva empresa, Recam Làser, va ser la guanyadora del concurs per fabricar la torxa olímpica dels Jocs de Rio el 2016.   

 Antoni Cañete, el "cuiner" de Pimec 

Antoni Cañete, divendres passat. Foto: ACN


Antoni Cañete va ser designat el juliol passat com el candidat de l'executiva per rellevar González quan arribés el moment. El fins ara president es va abocar a un seguit de contactes amb totes les sensibilitats de la casa perquè la decisió fos àmpliament avalada per la cúpula. Com a secretari general, coneix com pocs el funcionament de l'entitat. Un fet que ha estat reconegut pel mateix Pere Barrios. Els seus detractors posen com punt negatiu que el seu perfil és més el d'un directiu que el d'un empresari. I que ara representa el continuisme. En favor seu, cal destacar la feina feta contra la morositat i la intervenció, brillant, que va fer al Congrés en favor de les pimes en plena pandèmia a més de l'agenda de contactes. Enginyer electrònic industrial per la UPC, en el sector privat ha estat director gerent de COFME SA, un consorci de fabricants de material elèctric que factura 260 milions d'euros.

 Elisenda Paluzie, la ma de l'ANC 

Elisenda Paluzie durant l'atenció als mitjans Foto: ACN


Des del primer moment, Barrios ha volgut deixar clar que la seva candidatura és completament independent de l'ANC, però que té el suport d'Eines de País, la plataforma vinculada a l'Assemblea que va constituir la candidatura guanyadora a la Cambra de Comerç. La nit electoral a la Cambra, el protagonisme de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, va ser molt evident. Però ningú pot negar el lligam evident entre Eines de País i EinesPimec. D'altra banda, serà Eduard Berraondo, cap de comunicació de l'ANC, qui exercirà la mateixa responsabilitat en l'equip de Barrios. Des de l'Assemblea mai s'ha amagat la voluntat de penetrar amb força en l'entramat civil del país per alinear-lo amb el procés. I la batalla de Pimec és considerada vital.   

 Joan Canadell, amb Pimec com a objectiu 

Joan Canadell, president de la Cambra de Comerç de Barcelona Foto: ACN


Una persona no serà candidata en aquestes eleccions, però ha tingut un paper molt actiu en tots els moviments dins de l'empresariat que s'han produït els darrers mesos. Va dirigir la pressió de les cambres en favor de la llei que les havia de finançar i que va ser aturada al Parlament. Una llei que va tenir l'oposició tancada de la patronal. Va protagonitzar una polèmica agra amb Pimec en acusar l'entitat de no celebrar eleccions en 25 anys. Unes paraules que li van valer una querella. Canadell acusa els directius de Pimec de ser una mena de cacics que no volen renovar la casa. Des de Pimec, es recorda que ell va ser membre de la directiva ("on no deia pràcticament res") i que va intentar liderar una candidatura, però no se'n va sortir. Una cosa que ell nega. Canadell ha afirmat que va decidir presentar-se a les eleccions catalanes -segueix a Laura Borràs a la llista de Junts- per culpa del fracàs de la Llei de Cambres. Des del Parlament ha promès que continuarà donant guerra.

 Toni Garcia, pes fort de l'automoció 

Toni Garcia, a l'esquerra, amb membres de l'Ajuntament d'Abrera. Foto: Ajuntament d'Abrera


Junt amb Pere Barrios, l'altre empresari que va convocar la roda de premsa on es va anunciar la presentació de la candidatura d'EinesPimec va ser Toni Garcia. Propietari de Doga, empresa rellevant del sector de l'automoció, és també el tresorer de la junta del Clúster de l'Automòbil. És un dels suports importants que té en aquests moments el projecte de Barrios.

 La sorpresa de Cañete 

Maria Teixidor. Foto: Twitter


L'advocada Maria Teixidor és una de les persones que acompanyarà Cañete en aquesta cursa electoral. El seu nom ha generat sorpresa, ja que no pertanyia a l'estructura de Pimec. L'advocada, especialitzada en assessora d'empreses tecnològiques i start-up, va aconseguir una gran projecció com a directiva del Barça, sent una de les dones que més alt han arribat dins de l'estructura de poder del club, exercint durant un temps com a secretària de la junta i com a directora esportiva de la secció de futbol femení. L'abril de l'any passat va ser una dels sis directius que van trencar amb Josep Maria Bartomeu i van presentar la renúncia.  

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació