coronavirus

La vacunació fa caure «significativament» les defuncions a les residències

Un estudi demostra que la reducció consolidada és del 50% respecte al valor que s’esperaria per una baixada general de la incidència

per NacióDigital , 20 de febrer de 2021 a les 12:05 |
Milagros García, primera lleidatana en vacunar-se, rebent la segona dosi | ACN
El Grup de Recerca de Biologia Comuptacional i Sistemes Complexos del Departament de Física (BIOCOMSC) de la UPC ha compartit el que consideren “una de les millors notícies que volíem explicar”: segons el seu estudi, l’efecte de la vacunació ja és “molt important” en la reducció de defuncions a les residències.
 


Amb les dades consolidades, el BIOCOMSC pot confirmar que la disminució és “molt significativa”, ja que abans representaven el 30-40% del total i ara se situen en el 15%-10% i “baixant ràpidament”. Això significa una reducció consolidada del 50% respecte al valor que s’esperaria per una baixada general de la incidència. 

La mateixa reducció s’observa, també, en l’ocupació hospitalària: si bé les hospitalitzacions de persones de residències abans de la vacunació era d’un 8%, ara es troben per sota del 4%, una baixada “real i forta” que és “pràcticament impossible que sigui una fluctuació”, expliquen en un fil de Twitter.


El BIOCOMSC conclou que no hi ha cap altre factor que pugui explica aquestes baixades tan ràpides que no sigui la vacunació, tot i que també apunten que no és segur que hagi fet disminuir els casos positius: tot i que la incidència a les residències ha baixat durant la tercera onada, més que la mitjana a Catalunya, les diferències no són prou significatives per garantir que hagi estat un efecte de la vacunació.

El que sí que creuen és que és possible que els casos hagin disminuït, però podria ser que els caosos greus s’hagin transformat en casos lleus o asimptomàtics que ara no es detecten com abans; però en tot cas, remarquen que els efectes de les vacunes en la prevenció de casos greus ja són clars.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació