empresonament de Hasél

Saquejos de botigues i càrregues dels Mossos en una nova nit d'incidents a Barcelona

Milers de persones es concentren al centre de la capital catalana i en diversos punts del país per reclamar l'alliberament de Pablo Hasél

per Bernat Surroca / Albert Vilanova , 20 de febrer de 2021 a les 21:15 |
Manifestants fent una barricada a la plaça Lesseps de Barcelona | Adrià Costa
Nova jornada de protestes i incidents per l'empresonament de Pablo Hasél. És la cinquena nit consecutiva que hi ha concentracions a Barcelona i diverses ciutats del territori amb motiu de la detenció dimarts del raper lleidatà, que des de llavors compleix condemna pels delictes d'enaltiment del terrorisme i injúries a la corona. La primera hora de la concentració a la plaça Universitat ha estat pacífica, però a partir de les vuit alguns grups violents han començat a provocar incidents i càrregues molt contundents dels Mossos.


Arreu del país hi ha hagut 34 detencions, en alguns casos de joves menors d'edat. Almenys 13 persones han resultat ferides

A Barcelona, milers de persones s'han concentrat a la plaça Universitat i han anat avançant fins a plaça Catalunya i Urquinaona. Després, l'acció s'ha traslladat al Passeig de Gràcia. Allà, alguns grups violents han saquejat botigues de marques conegudes, com ara Nike o Mango, i han calat foc a la porta de la Borsa de Barcelona. També s'han cremat els primers contenidors i hi ha hagut carregues dels Mossos, que han disparat salves. Grups violents s'han dispersat pel barri Gòtic i han llançat objectes contra el Palau de la Música i s'han trencat alguns vidres.

  Arran del saquejos, agents de paisà han detingut dos joves que volien robar objectes de la botiga Versace, de passeig de Gràcia. Després l'acció s'ha traslladat cap al carrer Gran de Gràcia, on diversos grups violents han cremat contenidors. Veïns del barri han sortit amb aigua per intentar apagar els focs.
Càrrega amb els manifestants encapsulats

Allà s'ha produït una càrrega molt contundent dels Mossos, amb els manifestants encapsulats, és a dir, amb policies davant i darrera. Ho podeu veure en aquest vídeo de Martí Urgell i de la CUP, que ha denunciat la brutalitat policial. Irídia investiga aquesta actuació policial i a les xarxes han esclatat contra el cos. Aquestes càrregues han fet que els manifestants pugessin cap amunt, en direcció a la plaça Lesseps. A la plaça Lesseps, grups de manifestants han construït una gran barricada amb tanques a la calçada per barrar el pas als Mossos i l'han encesa. També han arrencat llambordes que han utilitzat per trencar els vidres d'un concessionari. En aquest punt, agents de paisà han fet diverses detencions. Després els manifestants s'han dispersat. Alguns veïns han aplaudit la gent que retirava les tanques del carrer. 
Primers incidents a partir de les vuit

Cap a les vuit, un "grup nombrós" de persones ha llançat motos i ha tirat pedres contra els agents dels Mossos, segons ha informat el cos. Poc abans de les set ja s'ha començat a concentrar centenars de persones a la plaça Universitat de Barcelona des de diferents punts de la ciutat i amb una forta presència policial. Els crits de "llibertat Pablo Hasél" s'han començat a sentir des de mitja tarda pels carrers de Barcelona. Durant la primera hora, la manifestació ha estat pacífica.

L'empresonament del raper ha desencadenat una onada de protestes i indignació a Catalunya -i també a l'Estat- que no es recordava des de les mobilitzacions contra la sentència del procés. Des de dimarts, de manera ininterrompuda, hi ha hagut manifestacions a Barcelona i altres punts del país amb forts enfrontaments entre manifestants i els Mossos. Els aldarulls han impactat de ple en les negociacions per formar Govern a la Generalitat i els sindicats policials denuncien una "politització" dels incidents per treure'n "rèdits polítics". 

Algunes botigues i entitats bancàries del centre de Barcelona han protegit els seus vidres per evitar destrosses durant les protestes. A més, l'Ajuntament de Barcelona ha retirat contenidors, a petició dels Mossos d'Esquadra, per evitar que es facin servir com a barricades o que s'encenguin amb foc. Fonts municipals han indicat que, des de dimarts, s'han retirat 544 contenidors a tota la ciutat. En alguns portals, hi ha cartells informatius de l'Ajuntament que informen de la retirada provisional dels contenidors d'escombraries i reciclatge per les protestes.

Protestes a Tarragona

Com en les darreres nits, les concentracions s'han escampat per diversos punts del territori. A Tarragona ha acabat amb algunes barricades, contenidors cremats, ous de pintura conta la subdelegació del govern espanyol i llançament de pedres contra les dotacions dels Mossos d'Esquadra que custodiaven el Palau de Justícia. Aquests fets s'han succeït després d'una concentració i posterior manifestació convocada per l'esquerra independentista a les sis de la tarda que ha arribat a aplegar mig miler de persones.

Un cop acabada aquesta acció, un grup d'uns 200 manifestants ha protagonitzat actes vandàlics en diversos carrers del centre de la ciutat. Finalment, la BRIMO ha dissolt la protesta cap a dos quarts de nou de la nit, davant els jutjats, sense més incidents. Hi ha hagut almenys un detingut.

Sense incidents remarcables a Girona

Un centenar de manifestants s'han concentrat a Girona aquest dissabte al vespre cridant consignes per la llibertat de Hasel i han tallat l'avinguda Jaume I durant uns vint minuts. A la ciutat no s'havia fet cap convocatòria oficial. L'última era la que havin fet els CDR a les quatre de la tarda als jutjats, on passaven a disposició els dos detinguts pels aldarulls d'aquest divendres. Però tot i això, diversos grups (sobretot, de joves) s'han concentrat a la plaça U d'Octubre a partir de les set del vespre. Al cap d'una hora, els manifestants han cridat consignes contra el cordó policial que custodiava la Subdelegació i després, mentre els seguien les furgones, han anat amunt i avall de l'avinguda fins a acabar desviant-se pel carrer Nou.

A Celrà, la CUP ha organitzat una concentració per denunciar l'agressió policial que va rebre ahir el diputat electe i exalcalde del municipi, Dani Cornellà, quan intentava mediar amb els agents.

Llançament de pedres i càrregues a Lleida

A Lleida la concentració s'ha fet a la plaça Ricard Vinyes, on s'ha llegit un manifest tot just començar la protesta. La manifestació ha acabat amb un llançament massiu de pedres a la policia. Prop de 800 manifestants, segons fonts policials, s'han concentrat inicialment a la plaça Ricard Vinyes, d'on han anat baixant fins a la subdelegació del govern espanyol. Durant el trajecte han passat per la zona comercial de la ciutat, on alguns dels establiments que encara estaven oberts han abaixat les persianes al seu pas.

Un cop a l'edifici de la subdelegació – custodiat per agents de la policia nacional – alguns dels participants han fet llançaments de pedres als agents. Quan aquests han desallotjat la concentració, s'han produït corredisses i els manifestants s'han dividit en petits grups. Just després han arribat els Mossos d'Esquadra, a qui també han tirat pedres. Pel que fa a les barricades, aquest dissabte no s'han vist en aquesta localitat perquè prèviament s'havien retirat els contenidors.

Badalona, Esplugues, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell o Berga són altres ciutats on hi ha hagut concentracions. A Vic, centenars de persones s'han concentrat per reclamar l'alliberament del raper i hi ha hagut insults contra els Mossos.
 
Els Mossos, "farts" de la "politització" dels aldarulls

Diversos sindicats policials ja han alçat la veu per criticar l'abandonament del cos per part dels responsables d'Interior i la "politització" d'uns aldarulls que ja fa dies que duren amb motiu de l'empresonament del raper Pablo Hasél dimarts a Lleida. Fonts de sindicats del cos consultades per NacióDigital asseguren que estan "farts" que els partits intentin "treure rèdit polític" en contra dels Mossos.

Els incidents de les últimes nits en diverses ciutats del país impacten de ple en les negociacions per formar Govern i el model policial està en dubte. La CUP reclama canviar-lo radicalment -inclosa la dimissió de Miquel Sàmper-, i ERC sap que és una qüestió que cal abordar, de manera que també veu bé un canvi. Junts, que fins ara ostenta el Departament d'Interior, tampoc s'hi ha oposat frontalment. "Els partits han de formar el Govern i ens atacaran fins que arribin a un pacte", denuncien fonts sindicals. 

Reunió d'urgència diumenge

En un comunicat conjunt aquest matí, els sindicats avisen que els ànims al col·lectiu de mossos estan "molt crispats" i que les organitzacions estan "al límit assumible de poder garantir" la "pau social" dins del cos. "Considerem que la reunió és d'extremada urgència", afirmen els sindicats, que es mostren disposats a trobar-se amb Sàmper, si cal, aquest mateix cap de setmana. Des d'Interior ja hi ha hagut resposta i s'ha convocat una reunió d'última hora per demà diumenge amb les associacions policials per abordar la situació.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació