ENTREVISTA

Hilal Tarkou: «És fonamental limitar els partits d'extrema dreta o procedir fins i tot a la seva il·legalització»

L'advocat reusenc té en marxa quatre processos judicials contra PxC i Vox, acusats de delictes d'odi

per Josep Maria Llauradó , Reus, 23 de febrer de 2021 a les 00:01 |
Hilal Tarkou, advocat reusenc. | Josep M. Llauradó
Ha presentat tot sol des del 2011 fins a 4 denúncies contra l'extrema dreta xenòfoba i cap d'elles ha finalitzat el seu procediment. Hilal Tarkou, advocat reusenc i president de l'associació Watani, denuncia que alguns jutges i fiscals no coneixen prou la realitat del carrer i que si fossin conscients de la fractura social que provoquen els discursos d'odi serien més determinats a sancionar-los.

El 2011, Tarkou va rebre propaganda electoral a casa seva de l'extinta PxC. Un cop passada la campanya, va denunciar-ne el contingut davant del jutjat d'instrucció 3 de Reus. Després d'un periple que va traslladar el cas a Vic i més tard al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el jutjat va dictar al 2019 l'obertura de judici oral contra el consell executiu de la formació xenòfoba. L'advocat reusenc té preparat ja l'escrit d'acusació i demana la inhabilitació a Josep Anglada i a la resta de membres del partit per a l'exercici públic, així com una sanció simbòlica d'1 euro per cada vot racista obtingut per aquella campanya electoral.


A banda d'aquest cas, també té recorreguda una interlocutòria de sobreseïment per una denúncia que va presentar contra Santiago Abascal, Ortega Smith i Espinosa de los Monteros (Vox) al 2019. Lamenta haver fet sol aquests passos i que cap entitat s'hi hagi adherit. Alhora, demana a les instàncies judicials tenir en compte el perill que suposen aquestes formacions i demana aplicar la llei de partits per il·legalitzar-les.

- Com veu l'aplicació actual dels delictes d'odi?


- En l'actualitat, els interessos personals s'han oposat a l'interès general. El que em preocupa d'aquests discursos és que la gent s'ho creu sabent que és una gran mentida. Al que ve aquesta gent és a crispar, a trencar, a destruir tot el que s'ha treballat des de la democràcia. La seva opinió és pura dictadura, el que estan transmetent no va ni amb l'ordenament jurídic ni amb la Constitució. Si no és per ordenar les relacions personals i protegir la dignitat humana i els drets fonamentals, aquesta Constitució per a què serveix? Per a què va néixer? Aquesta Constitució ho ha garantit tot, fins i tot la llibertat d'expressió a la que ells s'aferren moltes vegades i n'han abusat.

- Vostè ha intentat anar des de la llei contra els discursos d'odi de Vox i PxC. Com estan ara mateix aquests casos?


- De moment, una està arxivada i està recorreguda, la resta estan en curs. La denúncia contra Espinosa, el jutjat d'Alcobendas va decretar l'arxiu però jo ho tinc recorregut davant l'Audiència. En el cas d'Abascal, Alcobendas es va declarar incompetent i va traslladar les actuacions al centre on es fan les manifestacions, a TVE. En el tema de PxC hi ha 14 imputats, està pendent de judici. Ara bé, he de dir que a mi m'estranya que el fiscal responsable en temes d'odi no estigui amb mi. Fins i tot, en aquest darrer cas, han demanat l'arxiu, el sobreseïment, però jo tinc l'acusació preparada. S'ha acabat la instrucció i ara estem pendents de senyalament perquè s'asseguin a la banqueta i desfilin i rendeixin comptes davant la justícia. Possiblement en sortiran absolts per la interpretació del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que moltes vegades ha dictat a favor de la participació política.

- Diu que abusen de la llibertat d'expressió. També els jutges abusen a l'hora d'aplicar aquest dret?

- S'ha de ser bastant permissiu, però aquest és l'error més greu. Alguns jutges són a un nivell alt, no saben el que passa sobre el terreny, no el trepitgen, no saben les conseqüències del que sol passar entre veïns i a les escoles. Si ho arribessin a saber, estic segur que les sentències canviarien de facto. Només amb això i amb la llei limitem la xacra de la societat, els actes racistes. Tenim mitjans, són un perill per a la convivència.

- Els fiscals també viuen en aquesta bombolla?

- Jo respecto totes les opinions i les resolucions, però el que no es pot és ser indiferent davant d'una situació clara i que tothom ho veu. Ja n'hi ha prou d'abusar del dret a l'expressió, no és un dret absolut, té uns límits i aquests són quan afecten a altres drets. Quan surt un senyor com Abascal i diu que el 70% dels que cometen violacions són immigrants, d'on treu aquesta falsedat? Jo em preguntaria quin és l'objectiu d'aquest missatge. La violació és un delicte bastant greu, sona bastant malament, i crida a l'alarma social. I si ha estat capaç de dir-ho és capaç de qualsevol cosa per aconseguir els seus propis interessos. Els és igual infringir la llei.

- Alguna gent s'ho acaba creient.

- El que a mi em fa molta ràbia és que la societat civil accepta aquest missatge. Què pretenen amb aquesta acceptació? Si no ho rebutgen, a què els porta? Quin benefici els produirà? La societat ha de reflexionar sobre si és veritat el que diuen aquests de Vox. És una gran mentida, d'interessos de l'extrema dreta, atacant el més dèbil, sobretot la immigració, i amb això demostren ser els més patriotes. Realment, ningú d'ells ha picat pedra per aixecar aquest país, mentre trobem milions d'immigrants treballant i cotitzant a la seguretat social. Aquests mereixen un respecte o mereixen atacs?
 

Hilal Tarkou, advocat reusenc. Foto: Josep M. Llauradó


- Creu que s'hauria d'endurir la llei per delictes d'odi o amb la llei actual ja n'hi ha prou?

- La llibertat d'expressió dona legitimitat a aquests discursos, a mi em sembla que no hi hauria de ser aquesta legitimitat perquè sabem que quan algú es fica en política hauria de gestionar l'interès general. Aquesta és l'essència. Vox no aprovarà lleis, ni treurà decrets, només criticarà des de l'oposició. Estic segur que no ajudarà a què la societat visqui millor, perquè sempre està atacant. Alguns jutges i alguns fiscals han de prendre consciència d'això, no som davant d'un joc, és una xacra que afecta a tota la societat, la fractura. Una de les coses que espero que aquest nou govern faci ja és la reforma de la llei de partits, és fonamental per limitar aquest tipus de partits o procedir fins i tot a la seva il·legalització. Cal establir alguns criteris i algunes normes del joc per a què tots aquells partits que inciten a la violència i a l'odi hagin d'assumir les conseqüències. El benestar no depèn només de les necessitats materials bàsiques, sinó també de la no discriminació i la pau social.

- S'ha començat a notar aquesta fractura?

- Últimament hem vist molts atacs. Quantes mesquites, pintades, discursos, youtubers... Cada dia m'arriben coses. Per sort, hi ha qui ho denuncia. Amb tota la batalla que porto des de 2011, em sento molt afortunat perquè molta gent ha pres consciència i actua. Anteriorment no actuava ningú. El que em dol més és la passivitat, per exemple, de SOS Racisme, Creu Roja, Càritas, els sindicats... Per què no actuen? Si lluiten pels drets dels treballadors, i tenen molts afiliats d'origen estranger, per què no actuen? Amb aquesta inactivitat no anem per bon camí, hem de reaccionar.

- A Torredembarra hi ha hagut un atac contra un centre de menors i una casa ocupada. Aquest tipus d'atacs tenen a veure amb l'extrema dreta o són fruit d'un altre fenomen?

- Aquests missatges tenen efecte, no procedeixen de gent seriosa i sàbia, de gent que volem viure en pau i en convivència. Procedeixen d'aquells que odien i inciten a la violència. A Torredembarra s'ha convertit en una llei de la selva, amb persones que s'han pres la llei per la seva mà. Aquí no s'ha respectat l'ordenament jurídic, amb tot el que disposa per garantir la seva protecció, ja hi ha cossos competents per actuar, no poden fer-ho des del seu punt de vista i de manera bèstia com ho han fet. És un acte racista sense cap mena de dubte, per tant, s'ha d'atacar des de la llei amb la llei. No podem acceptar actuacions d'aquest tipus. El que la fa l'ha de pagar i aquests nens, o aquests MENA que diuen, que han comès algun delicte, la llei és allà per corregir-los, per castigar-los pels actes comesos.

- Què opina de les protestes antifeixistes durant la campanya electoral?

- Jo diria que la solució no és a l'enfrontament. Ens trobem en una guerra d'idees i una bona idea és intentar treballar per la convivència des de la sensibilització, l'educació, des de les associacions i ventilar de facto aquests discursos que no tenen cap base. Les manifestacions són un mitjà més, però crec que hem d'actuar tots des del pensament i l'educació. Un pare no pot transmetre als seus fills aquests discursos i, si ho fa, quina societat ens espera? L'holocaust? Porto 30 i pico anys aquí, soc espanyol, els meus fills són espanyols. Hi ha molta gent que porta anys i anys aquí, no s'haurien de considerar immigrants, la immigració simplement és un trasllat en un temps determinat. Igual que els turistes, que quan passen més de 3 mesos se'ls considera residents. Al final, tots som immigrants, si mirem els nostres avantpassats.





 

Participació