Successos

L'Institut del Teatre aparta Joan Ollé de la docència arran de l'escàndol d'assetjament sexual

L'entitat ha obert una investigació per aclarir els fets revelats pel diari Ara, amb desenes de testimonis i víctimes

per NacióDigital , 22 de febrer de 2021 a les 13:42 |
L'Institut del Teatre aparta Joan Ollé | ACN
L'Institut del Teatre ha decidit apartar de la docència Joan Ollé arran de les denúncies d'assetjament sexual i abús de poder que va revelar diumenge el diari Ara. L'entitat havia obert una investigació arran de la publicació d'aquest reportatge, que destapa fins a un centenar de testimonis i víctimes dels abusos i assetjaments que protagonitzaven diversos professors de l'Institut del Teatre, inclòs Ollé.

El Departament de Cultura de la Generalitat ha donat tot el seu suport a les víctimes i institucions implicades en els casos d'assetjament sexual i abús de poder a l'Institut del Teatre (IT) denunciats per una vintena d'alumnes del centre al diari 'Ara'.


En un comunicat, el Govern ha condemnat "enèrgicament" els fets, que ha considerat "especialment greus" en els àmbits de l'ensenyament i de la cultura, "ambdós indissociables de la transmissió de valors i del creixement personal com a eines de transformació social". Ha donat "tot el suport" a les víctimes i institucions implicades per a executar les accions oportunes, en aquest i en qualsevol cas similar que pugui succeir, i ha refermat el seu compromís absolut amb el respecte i el rigor.

Una vintena de testimonis van denunciar al diari ARA casos "d'assetjament sexual i abús de poder" a l'Institut del Teatre. El rotatiu publicava aquest diumenge un ampli dossier amb testimonis d'alumnes que apunten que en els últims 30 anys hi ha hagut una sèrie de professors que "han abusat del seu poder davant dels estudiants amb comentaris humiliants i de caràcter sexual, fins i tot assetjant-los i en algun cas abusant-ne sexualment amb tocaments".


El diari també parla d'un "maltractament psicològic reiterat i estructural" i d'una situació sense "fets aïllats" que afectaria una dotzena de professors però, sobretot Joan Ollé i, en diferent grau, Jorge Vera i Berty Tovías.

En un comunicat emès aquest mateix diumenge, l'Institut del Teatre ha mostrat la seva "més absoluta repulsa dels casos de presumpte assetjament sexual i d'abús de poder a alumnes d'alguns docents del centre", motiu pel qual els investigarà, i ha traslladat el seu suport i solidaritat a l'alumnat que hagi pogut sofrir aquesta mena de situacions.


Des de la institució asseguren que s'ha activat el procediment pertinent davant els casos d'assetjament, i la Comissió de Prevenció i d'Investigació d'Assetjament prevista en el protocol començarà aquest dilluns les investigacions per recaptar informació sobre els fets amb l'objectiu d'emetre un informe vinculant que determinarà les mesures oportunes que es duran a terme.

"Vista la gravetat dels fets exposats aquest diumenge", l'Institut ha manifestat la seva voluntat d'aclarir els fets amb la màxima celeritat i contundència, i analitzarà la continuïtat com a docent d'un dels presumptes agressors, el director artístic de l'Institut Joan Ollé.

"Pràctiques puntuals"

D'altra banda, l'Institut reivindica la bona feina, professionalitat i ètica general del professorat del centre i demana que no es criminalitzi el col·lectiu pels casos de presumpte assetjament i abús de poder en "pràctiques puntuals".

Així, ha emplaçat l'alumnat del centre a emparar-se en el protocol en vigor contra aquesta mena de delictes, que "garanteix la confidencialitat de les denúncies i que té l'objectiu de vetllar per un entorn formatiu i de treva segur i respectuós".

Des de la creació del protocol i la Comissió, l'Institut ha impartit "diverses sessions formatives al professorat per detectar i prevenir l'assetjament sexual a les aules", a més d'accions de difusió del protocol i el seu funcionament dirigides a l'alumnat.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació