dimecres, 24 de febrer de 2021

La guerra liquada

Augusto Manzanal Ciancaglini
Politòleg

Alemanya importa pràcticament tot el gas que consumeix i, ja que la meitat prové de Rússia, les facilitats que permetrà el gasoducte Nord Stream 2 a través del mar Bàltic són esperades a Berlín amb anhel. No obstant això, aquesta creixent relació de conveniència provoca el recel de Polònia i els països bàltics, els quals assenyalen la dependència de Rússia com una seriosa amenaça a la seguretat energètica de la Unió Europea. Ucraïna, per la seva banda, apunta el gran perjudici econòmic que li suposarà el nou gasoducte.


Nordstream



Combinant motius geopolítics i econòmics, la veu opositora més potent ve dels Estats Units, ja que l'increment de les seves exportacions de gas natural liquat a la Unió Europea és una prioritat. Tot i la caiguda de la demanda i els preus, l'interès de potencials clients augura una perspectiva positiva a llarg termini per al GNL nord-americà, l'avantatge rau en el seu transport.


Al mateix temps, Estats Units amenaça de disminuir la seva presència militar a Alemanya i augmentar-la a Europa Oriental. Amb aquesta decisió unilateral es marcaria el terreny als germans i s'acorralaria més als russos: compressió militar com pressió econòmica i impressió política. No obstant això, el paper d'estrany punt de suport geopolític seguirà vigent per a Alemanya; les bel·licoses aspiracions globals i el seu resultat en forma de doble satèl·lit han incubat aquesta irreemplaçable potència regional pacífica d'avui.


Alemanya, si es amarra a l'estela salomònica de la seva història recent, continuarà escalfant amb el gas rus i podria anar temperant amb la frescor del GNL nord-americà, tot i que aquest últim és més car. El somni de la seguretat independent de l'energia no és purament realitzable: per recórrer Mitteleuropa, Alemanya dóna suport a un braç a l'est i l'altre a l'oest, però, atès que l'enorme càrrega de la història es torna desconfiança circumdant que fa trontollar, ha de mesurar amb cura suau pas que dóna; sense botes no hi ha necessàriament embotiment.


En aquest incòmode actor que va quedar a mig camí entre fragmentació i imperi se segueix acomodant una vella rivalitat entre gasoductes i metaners. Si les restes del món bipolar s'han dissolt en una modernitat líquida, la denominació de la competència actual encaixa amb una de les seves armes: la Guerra Freda continua liquant.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari




He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.




Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH