cinema

Chloé Zhao fa història als Globus d'Or amb «Nomadland»

És la primera cineasta que guanya el premi a la millor direcció des del 1983. "The Crown" arrasa entre les sèries amb fins a quatre premis

per NacióDigital , 1 de març de 2021 a les 08:38 |

Nomadland ha estat una de les grans vencedores de la 78ª edició dels premis Globus d'Or, atorgats per l'Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood (HFPA, per les sigles en anglès). La cinta de Chloé Zhao ha fet història no només per aconseguir el premi a la millor direcció per a una dona cineasta, cosa que no succeïa des de 1983 amb Barbara Streisand per Yentl, sinó que també ha marcat una fita pel que fa a la producció.


El film narra la història de Fern que decideix emprendre una vida nòmada després del col·lapse econòmic de l'empresa on ha treballat durant anys. A través de la carretera iniciarà un periple que la portarà a recórrer tot el país treballant en diferents llocs com un centre d'empaquetament d'Amazon o en aglunes atraccions turístiques. Nomadland reflecteix la realitat d'una bona part de la població nord-americana que viu a la carretera en els seus vehicles des de la crisi econòmica del 2008, i que ja va ser plasmat per la periodista Jessica Bruder a País nòmada: supervivents del segle XXI. 

La victòria de Nomadland a la millor pel·lícula vol dir també que és la primera vegada que un llargmetratge dirigit per una dona obté el màxim guardó en la màxima categoria cinematogràfica en els premis de la HFPA. Atès que Zhao també ha exercit de productora del seu propi film, és també la primera dona asiàtica a alçar-se amb aquest reconeixement.

 

La directora Chloé Zhao Foto: Cedida



"Per a mi, Nomadland és un pelegrinatge a través del dolor i la sanació", va declarar Zhao en el seu discurs d'agraïment. "Aquest premi és per a tots aquells que han passat per aquest difícil i bonic viatge en algun moment de les seves vides, és per a vosaltres. No ens acomiadem, sinó que ens diem que ens veiem en el camí", va continuar.


Respecte al seu triomf en la categoria a la millor direcció, a més de ser la segona realitzadora a obtenir el Globus d'Or, ha fet història en ser la primera no caucàsica i d'origen asiàtic a alçar-se amb el guardó, un fet que té més visibilitat en aquesta edició, on la HFPA ha estat durament criticada per no tenir periodistes estrangers negres entre els seus votants.

Borat, pel·lícula film seqüela va ser una de les altres guardonades, que es va alçar amb el Globus d'Or a millor pel·lícula de comèdia o musical i millor actor de comèdia o musical per al seu protagonista i director, Sacha Baron Cohen.


La cinta d'animació Soul de Pixar, que es va estrenar directament a Disney + causa de la pandèmia, també va brillar en aquesta edició excepcional dels premis alçant-se amb dos guardons: millor pel·lícula d'animació i millor banda sonora per Trent Reznor, Atticus Ross i Jonathan Batiste.

Altres premiats en cinema van ser Aaron Sorkin, que es va emportar el premi a millor guió per El judici dels 7 de Chicago, 'Minari. Història de la meva família 'de Lee Isaac Chung que es va alçar amb el Globus d'Or a la millor pel·lícula de parla no anglesa.

The Crown arrassa entre les sèries

En televisió, la sèrie de Netflix The Crown partia com a favorita amb sis nominacions i no va decebre en aconseguir quatre premis: millor sèrie dramàtica, millor actriu principal en una sèrie dramàtica (per Emma Corin pel seu paper de Lady Di), millor actor principal en una sèrie dramàtica (per Josh O'Connor pel seu paper de Príncep Carles d'Anglaterra) i millor actriu secundària (per Gillian Anderson per la seva encarnació de Margatet Thatcher).

En comèdia, la canadenca Schitt' s Creekes va fer amb el Globus d'Or a millor sèrie i millor actriu per a Catherine O'Hara, mentre que el premi a millor actor va ser a les mans de Jason Sudeikis pel seu treball a Ted Lasso. I en minisèrie o telefilm la guanyadora va ser Gambito de dama, la producció de Netflix que també es va emportar el premi a millor actriu per Anya Taylor-Joy, mentre que Mark Ruffalo, amb la seva doble interpretació de germans bessons a La innegable veritat, es va fer amb el Globus d'Or a millor actor en minisèrie o telefilm.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació